Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Torna el programa per cocrear solucions per als reptes del campus

11 feb. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB posa en marxa la segona edició del programa «Campus Laboratori Obert: cocreem solucions en un campus intel·ligent», una iniciativa oberta a tota la comunitat de la Universitat per impulsar projectes que donin resposta a reptes del campus identificats prèviament, implementar-ne les solucions i estendre-les més enllà de la Universitat. Ja s’ha obert la inscripció per participar en el programa i romandrà oberta fins a finals de febrer.

Programa «Campus Laboratori Obert»

El campus de la UAB és un entorn idoni per desenvolupar i experimentar noves solucions, productes o serveis en col·laboració amb els usuaris i altres col·lectius. És un autèntic laboratori viu (living lab) que permet la participació activa de diferents actors per aportar el seu coneixement, experiència i punts de vista en el desenvolupament de solucions adaptades a les seves necessitats i contextos específics.

Per tal de reforçar aquestes capacitats i activar l’ús del campus com un entorn per a la cocreació de solucions, la UAB ha posat en marxa la segona edició del programa «Campus Laboratori Obert: cocreem solucions en un campus intel·ligent».

Aquest programa està dirigit a tota la comunitat universitària i busca equips de cinc persones que vulguin treballar amb metodologies de cocreació i innovació oberta per desenvolupar projectes per millorar el campus. Els reptes en els quals s’emmarcaran els projectes són: 

  • Alimentació: com podem millorar el model d’alimentació al campus perquè sigui un servei més sostenible?
  • Aigua: com podem fer un ús més sostenible dels recursos hídrics per tal d’aconseguir un campus més resilient davant del canvi climàtic?
  • Recursos: com podem repensar i transformar el sistema de gestió de recursos al campus per promoure que la comunitat universitària intercanviï, reutilitzi i es deixi mútuament recursos?
  • Mobilitat: com podem reimaginar una mobilitat descarbonitzada generada per la comunitat universitària, dins i fora del campus, eliminant la dependència dels fòssils i creant un campus més resilient davant del canvi climàtic?
  • Contaminació acústica: com podem incrementar el nombre de zones exteriors tranquil·les al campus per tal de millorar el benestar i la salut de la comunitat universitària?

Les persones interessades a participar-hi s’hi poden apuntar a través d’aquest enllaç, i de febrer a juny treballaran per desenvolupar solucions a aquests reptes i adquirir habilitats emprenedores i metodologies d’innovació. Cada equip tindrà un teamcher que l’ajudarà en tot el procés. Les solucions coideades es podran transformar en prototips fent servir la xarxa dels Laboratoris d’Innovació Oberta de la Universitat (UAB Open Labs) i es podran avaluar al campus, per tal que la UAB esdevingui un autèntic laboratori viu.

Dins de