Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Quarta edició dels Premis a TFG amb Metodologia d'Aprenentatge Servei de la UAB

27 maig 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB premia estudiants de diverses facultats en la 4a edició dels Premis a Treballs de Final de Grau amb Metodologia d’Aprenentatge Servei corresponents al curs 2023-2024 per projectes amb una vocació transformadora i compromís amb l’impacte social. Es van lliurar en el marc de la Jornada d’Aprenentatge Servei, que va tenir lloc el dia 26 de maig a la Facultat de Veterinària. En total, es van guardonar 12 projectes d’estudiants de diversos graus i facultats que han posat els seus coneixements al servei de la comunitat a través de col·laboracions amb entitats socials, ajuntaments, centres educatius i ONG.

Quarta edició de premis TFG amb metodologia d¿Aprenentatge Servei de la UAB
Fotografia dels guardonats i guardonades

El procés d’avaluació dels treballs es va desenvolupar en dues fases. En primer lloc, cada TFG va ser revisat per una persona experta de l’àmbit acadèmic corresponent, segons els criteris de qualitat i adequació a la metodologia d’aprenentatge servei (ApS). A més, l’Oficina ApS de la UAB, gestionada per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), va supervisar els requisits tècnics i els vídeos de presentació. A partir d’aquestes valoracions, es va elaborar una proposta que es va presentar a la comissió de resolució, que es va reunir el 20 de gener de 2025.

La comissió, presidida pel vicerector d’Estudis i Qualitat, Ramon Vilanova, i formada per representants acadèmics de diverses facultats, així com pel director de la FAS, Jordi Prat, i el tècnic de l’Oficina ApS Jofre Güell, va resoldre concedir els premis als treballs següents:

  • «Estrategia para la conservación de las tortugas marinas en las costas del Chocó (Colombia)», de Francisco Pablo Salvador (grau en Biologia Ambiental)
  • «Càpsules de visibilitat i promoció en l’àmbit de la discapacitat física i/o orgànica amb la federació ECOM», de Gisela Serra Chico (grau en Comunicació Interactiva)
  • «Música i interdisciplinarietat en projectes d’escola: col·laborant amb el centre educatiu IE Pla de l’Avellà per fer de la música un recurs per a mestres generalistes», d’Ona Gispert Bendicho (grau en Educació Primària)
  • «Tinder propicia violències sexuals digitals? Investigació sobre l’ús de Tinder en la comunitat UAB i anàlisi de la presència de violències sexuals en aquest context», d’Aina Jiaqing Romero Solé (grau en Criminologia)
  • «Un cas real al municipi de la Llagosta: Estratègies jurídiques per gestionar les hortes il·legals (implementació de metodologies ApS i ABR)», de Yaiza Rubio Mosquero (grau en Dret)
  • «El concepto jurídico de violencia institucional en el acceso a la justicia para las personas víctimas de violencia de género. Análisis de las vías de visibilización y reparación», de Louise Moreau Louapre (grau en Dret i licence en Droit)
  • «El camí cap a la construcció de les societats de la pau i el perdó. “Estudi sobre el reforçament i vulnerabilitats de la tendència a l’abolició de la pena de mort”», de Loubna Daih Meghaioua (doble grau en Dret i Criminologia)
  • «La potència afirmativa dels malestars més enllà del paradigma representacional. Afirmant el malestar com a vector per l’obertura a allò virtual», d’Oriol Montero Vivancos (grau en Filosofia)
  • «Programa d’intervenció sobre la soledat no desitjada en persones +60 amb un trastorn mental sever (TMS)», d’Anna Gil Naranjo (grau en Psicologia)
  • «Col·laboració amb l’Associació Discapacitat Visual de Catalunya B1+B2+B3 per a la creació de material didàctic per a l’aprenentatge de català per a la inserció laboral», de Paula Pallejà Gálvez (grau en Traducció i Interpretació)
  • «One Health Educational Initiative: Awareness-raising resources on rabies and other zoonotic diseases with gamification tools for schools and volunteers», d’Eva Baixauli Algaba (grau en Veterinària)
  • «Els aliments ultraprocessats i el seu impacte en la dieta dels adolescents», de Daphne Bernardo Rodríguez (grau en Ciència i Tecnologia dels Aliments)

Els treballs premiats mostren la diversitat d’àmbits i l’impacte real que pot tenir l’educació quan es vincula a les necessitats socials. Amb aquests reconeixements, la UAB consolida el seu compromís com una universitat crítica i implicada en la transformació social.

VI Jornada d’Aprenentatge Servei de la UAB

El 26 de maig va tenir lloc la VI Jornada d’Aprenentatge Servei de la UAB a la Facultat de Veterinària, on es van fer tres activitats: una sessió inspiradora sobre models internacionals d’ApS universitari, una dinàmica participativa de cites exprés o speed dating per ampliar mirades a l’hora de connectar professorat universitari i entitats del tercer sector o ens públics, i una fira d’entitats.

L’ApS és una proposta educativa a través de la qual els estudiants es formen participant en un projecte orientat a resoldre una necessitat real d’una comunitat i millorar, així, les condicions de vida de les persones o la qualitat del medi ambient. Mitjançant aquesta jornada, la UAB vol que els estudiants es comprometin amb una experiència d’aprenentatges relacionats amb el seu currículum acadèmic, el desenvolupament de competències personals i un servei real a la comunitat potencialment sostenible.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Educació de qualitat

Dins de