Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Neix una càtedra per impulsar la recerca i la formació en la salut dels professionals d'aquest àmbit

16 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La Càtedra per a la salut dels professionals de la salut està adscrita a la UAB i és fruit de la col·laboració amb la Fundació Galatea, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i Mutual Mèdica, la mutualitat dels metges.

Participants càtedra Galatea
D'esquerra a dreta Antoni Bulbena, director de la Càtedra per a la salut dels professionals de la salut de la UAB; Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), Javier Lafuente, rector de la UAB; Miquel Vilardell, president de la fundació Galatea; Montserrat Esquerda, presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC); Alejandro Andreu, president de la Fundació Mutual Médica; i Lluís A. Morales, president de Mutual Médica

Cuidar els professionals que vetllen cada dia per la salut de les persones és una necessitat que s’ha fet especialment evident arran de la pandèmia de COVID-19. Es tracta d’un repte per al qual resulta indispensable impulsar la recerca sobre prevenció i assistència i, sobretot, apostar per la formació específica de professionals de la salut que estiguin preparats per oferir una atenció i resposta adequades a les necessitats de salut concretes d’altres professionals de la salut. És amb aquest objectiu que neix la Càtedra per a la salut dels professionals de la salut, un projecte pioner al món, impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Galatea, el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i Mutual Mèdica, que es va presentar ahir en un acte a la seu del CoMB.

La nova Càtedra per a la salut dels professionals de la salut està adscrita al Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, que dirigeix el catedràtic en Psiquiatria Antoni Bulbena, que assumeix també la direcció de la Càtedra. Segons Bulbena, “la creació de la Càtedra suposa un salt qualitatiu molt important per a la recerca i la formació en l’àmbit de la salut dels professionals de la salut, ja que ha de permetre donar-li la rellevància i els recursos que es mereix aquesta qüestió”.

Al prestigi que aporta la UAB, com a institució capdavantera en recerca i formació, s’hi suma l’experiència i coneixement que la Fundació Galatea ha acumulat al llarg de més de 25 anys treballant, com a entitat referent, per la salut dels professionals de la salut en els àmbits de la prevenció, l’assistència i la formació. La Càtedra compta, a més, amb el lideratge del CoMB, que va impulsar el primer programa d’atenció integral al metge malalt (PAIMM) de l’Estat, a finals dels anys 90, una aposta avançada al seu temps que ha esdevingut referent internacional. Per la seva banda, Mutual Mèdica reitera, amb la seva participació en el projecte, el seu compromís constant donant suport a iniciatives per al benestar dels metges de tot l’Estat.

Protegir la salut dels professionals per garantir la qualitat assistencial

Protegir la salut dels professionals de la salut és una condició necessària per garantir, també, la qualitat assistencial i, per tant, la salut dels pacients. Els professionals de la salut s’enfronten, en el seu exercici diari, a situacions d’elevat estrès i a diversos factors de risc que fan que presentin indicadors de patiment emocional i de problemes de salut mental més elevats que la mitjana de la població.

Disposar d’informació rigorosa sobre l’estat de salut dels professionals de la salut, identificar factors de risc i factors protectors o saber quines són les millors estratègies preventives i assistencials, entre d’altres qüestions, és fonamental per dissenyar i posar en marxa intervencions efectives, tant terapèutiques com preventives. Generar aquest coneixement i traduir-lo en programes de formació específics adreçats a professionals de la salut que han de cuidar altres professionals de la salut és el principal objectiu de la Càtedra.

Per començar, la Càtedra ja disposa d’un volum de dades molt important que Fundació Galatea ha recollit al llarg de 25 anys i que ara es podran explotar i gestionar de manera més eficient, amb l’objectiu de crear un sistema d’informació actualitzat i dinàmic sobre la salut dels professionals de la salut.

Des dels seus inicis, Fundació Galatea ha atès més de 13.000 professionals de la salut de tot l’Estat, la majoria de Catalunya, a més de fer formació i intervencions en equips i en organitzacions sanitàries. Compta, a més, amb els recursos de Clínica Galatea, l’únic centre assistencial dedicat de manera monogràfica a l’atenció de la salut mental dels professionals de la salut.

Per la seva banda, Mutual Mèdica, la mutualitat de metges dedicada a la protecció i el benestar del col·lectiu des de fa més de cent anys, continua sumant esforços i col·laborant en iniciatives per a l’atenció en la salut mental dels metges, tal com ha fet des del naixement del PAIMM, així com a través del programa CUIDAR(me) de la seva Fundació, participant en la creació, l’any 2022, del Servei d’Atenció Psicològica per a Estudiants de Medicina (SAPEM) i en l’Estudi anual d’impacte de la COVID en la salut dels metges a Espanya.

La Càtedra per a la salut dels professionals de la salut neix amb una clara vocació de connexió amb altres universitats i institucions de tot el món, així com de col·laboració i suport a diferents organismes que puguin estar interessats en la seva tasca, com ara serveis de salut laboral d’organitzacions sanitàries. La Càtedra treballarà per projectes i ja té alguns àmbits de recerca definits, com ara la identificació de factors protectors que poden ajudar a reduir el risc dels professionals d’emmalaltir, la influència de la feminització de les professions sanitàries en la salut dels professionals i en les seves necessitats assistencials o l’aprofundiment en la salut emocional dels estudiants universitaris.

Dins de