Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB rep set projectes MSCA Postdoctoral Fellowships

18 feb. 2025
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha rebut set projectes Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) Postdoctoral Fellowships en la convocatòria de 2024 del programa Horitzó Europa de la Comissió Europea. Dos dels projectes es duran a terme als departaments de Bioquímica i de Biologia Molecular i al de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia, i cinc a l’ICTA-UAB.

Imatge de la convocatòria MSCA

Els projectes seleccionats han estat els següents:

Cultural Keystone Species as a tool to co-design biocultural stewardship for biodiversity conservation (KEYSTONES): Giulia Mattalia explorarà el concepte espècies clau culturals com a eina biocultural global per a la conservació de la biodiversitat amb aquest projecte que advoca per un enfocament més enllà de la diversitat biològica, integrant cultura i creences. Es tracta d’un projecte global que es desenvoluparà sota la supervisió de Victoria Reyes-García (ICTA-UAB i Departament d’Antropologia Social i Cultural), en col·laboració amb la nació mi’kmaq (Canadà) i pobles huancavilques (Equador), així com la Universitat de Guelph (Canadà) i la Pontifícia Universitat Catòlica de l’Equador.

Role of three-dimensional genome architecture on innovation through gene duplication in chordates (CHORDUP): Marina Brasó Vives investigarà la interacció entre l’organització tridimensional del genoma dins del nucli cel·lular, la duplicació gènica i l’evolució de noves funcions en el genoma dels cordats. Ho farà al laboratori dirigit per Aurora Ruiz-Herrera Moreno, professora agregada del Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d’Immunologia, investigadora de l’IBB i ICREA Acadèmia.

The functions of small microbial ORF-encoded proteins in nosocomial infections (SMALL): Veronica Young treballarà al Systems Biology of Infection Lab, que dirigeix Marc Torrent al Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular, amb l’objectiu d’identificar i caracteritzar les SEP (proteïnes codificades per petits marcs oberts de lectura ORF) en patògens clau per a les infeccions nosocomials. Mitjançant mètodes computacionals i experimentals, avaluarà el paper de les SEP en aquestes infeccions i el seu potencial per al desenvolupament de nous antibiòtics.

Building Land Degrowth Transitions (BuiLDT): David Gilbert estudiarà formes alternatives de sustentació i treball en les relacions occidentals dominants de producció, intercanvi i consum. A través de l’exploració dels aspectes materials i ideològics de les relacions dels moviments socials sobre la terra a Amèrica, Europa i el sud-est asiàtic, plasmarà el potencial d’aquestes economies i relacions socials per millorar reptes actuals com l’explotació laboral i de la vida no humana. L’investigador treballarà a l’ICTA-UAB sota la supervisió de Giorgos Kallis.

Pathways to Sustainable Wellbeing: A Bayesian Approach to Decent Living Within Planetary Boundaries (PostGroWellBeing): Bineh Ndefru utilitzarà mètodes bayesians per modelitzar el benestar humà de manera multidimensional amb la finalitat d’explorar les condicions òptimes per a una vida digna dins dels límits planetaris i poder sustentar els debats polítics sobre el decreixement. Ho farà amb Jason Hickel com a investigador principal a l’ICTA-UAB.

European periphery and the Yugoslav Understanding of Planning: Researching Ideas for Making Environmental Strategies (E-YU-PRIME): Aleksandar Matković explorarà les idees i la història que rauen en una oblidada transició verda a l’antiga Iugoslàvia per aprendre com es pot utilitzar aquella proposta, denominada planificació social, en la perifèria europea actual per a la transició verda d’Europa. El projecte el durà a terme a l’ICTA-UAB sota la supervisió de Giacomo Dalisa.

Tracking the role of subsistence in emerging sociopolitical complexity through monumentality (MONUFEAST): Andrés Mejía Ramón analitzarà microfòssils extrets d’un dels monticles arqueològics més grans d’Amèrica per identificar el paper de la producció i preparació d’aliments en els orígens de la civilització de l’Amazònia boliviana i obtenir seqüències clau d’esdeveniments en el canvi d’estratègies de subsistència i organització política al llarg de diversos segles. L’investigador principal del projecte, que es durà a terme a l’ICTA-UAB, és Umberto Lombardo.

En total, la Comissió Europea ha concedit 417 M€ a 1.696 investigadors en la convocatòria MSCA de 2024, a la qual es van presentar 10.360 sol·licituds. Les persones seleccionades, de les quals el 43,8 % són dones, representen gairebé 95 nacionalitats. Els principals projectes seleccionats corresponen a les ciències socials i les humanitats, amb un 22,94 %, i a les ciències de la vida, amb un 20,93 %.

Més informació sobre la convocatòria 2024 MSCA Postdoctoral Fellowships

Dins de