Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB promou l'accés obert en la Setmana Internacional de l'Accés Obert

11 oct. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB oferirà tres activitats sobre retenció de drets, revistes científiques i repositoris de dades, adreçades al personal investigador i al personal d'administració i serveis, per promoure l’ús de l’accés obert en el marc de la International Open Access Week, que enguany se celebra del 23 al 29 d’octubre a tot el món.

Setmana Accés Obert 2023

La retenció de drets, els repositoris de dades i les revistes científiques seran les temàtiques que s’abordaran en la Setmana Internacional de l'Accés Obert a la UAB.

Del 23 al 29 d'octubre es celebra arreu del món la International Open Access Week, una iniciativa anual per promoure l’accés obert (AO) en el món acadèmic i de la recerca. Aquest any el lema és «Community over commercialization» i té com a objectiu conscienciar sobre la importància del control comunitari dels sistemes d'intercanvi de coneixement. La UAB organitza diferents activitats per promoure l'accés obert.

D' una banda, les Biblioteques de la UAB organitzen dues xerrades adreçades al personal investigador de la UAB durant els matins del dilluns 23 d’octubre i del dimecres, 25 d’octubre i una jornada sobre revistes científiques organitzada pel Servei de Publicacions de la UAB, el dimarts 24 d'octubre.

D’una banda, s’abordarà la retenció de drets, un concepte que darrerament apareix en lleis i en els requeriments dels organismes finançadors com a una eina més per fer que l’accés obert i immediat al coneixement sigui una realitat. Es considera necessari que tant el personal investigador com les institucions a les quals pertanyen conservin els drets necessaris per poder reutilitzar lliurement els resultats de la recerca.

Així, el dilluns, 23 d’octubre, de 10 a 11.30 h, s’oferirà la xerrada «La retenció de drets: mantingueu els vostres drets per avançar en la ciència oberta».

En aquesta xerrada es presentaran els resultats del projecte Retain, que ha analitzat diferents polítiques institucionals per conservar els drets d'explotació de la producció científica, i es plantejaran els elements clau per tenir en compte per aplicar una política de retenció de drets.

El conferenciant serà Ignasi Labastida, doctor en Física per la Universitat de Barcelona i responsable de la Unitat de Recerca del CRAI de la UB. Actualment és delegat del rector de la UB per a la ciència oberta, coordinador del Policy Group de la LERU sobre informació i accés obert i membre de la xarxa d'ambaixadors de ciència oberta de la LERU i chair del comitè rector de SPARC Europe.

La xerrada s’oferirà de forma telepresencial a través de Teams. Per assistir-hi és imprescindible formalitzar abans del 19 d’octubre la inscripció a través del formulari següent: https://www.bib.uab.cat/formacio/inscripcio.php?id=8073.

D'altra banda, el dimarts, 24 d’octubre, de 10 a 14 h, es farà una Jornada sobre revistes científiques de la UAB, organitzada pel Servei de Publicacions de la UAB, pensada com un espai de trobada dels equips editorials de les revistes de la UAB per compartir coneixements, experiències, reptes, etc., i per parlar dels temes que els equips editorials considerin més rellevants. S'adreça al personal investigador i al d'administració i serveis, i tindrà lloc de forma presencial a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats. Cal inscriure's a través d'aquest formulari abans del 20 d'octubre. 

A continuació, el dimecres 25 d’octubre, de 10 a 12 h, es parlarà de les dades i dels repositoris de dades. Amb el títol «Dades de recerca: allò que cal saber», oferiran una xerrada Mireia Alcalà, tècnica líder de curació de dades de l’Àrea de Ciència Oberta del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), i Damià Gil, bibliotecari de suport a la docència i la recerca de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia, especialitzat en ciència oberta, acreditacions, gestors bibliogràfics i indicadors bibliomètrics.

En la primera part d'aquesta activitat formativa, a la xerrada «Tens un dataset i vols que sigui FAIR? Publica'l a CORA.RDR!» es donarà a conèixer el CORA.RDR, un repositori de dades multidisciplinari que permet als investigadors del sistema de recerca de Catalunya que es puguin publicar dades de recerca en mode FAIR i complint amb els requisits de les agències de finançament. A més, es mostraran altres característiques d’aquest repositori, així com els beneficis que pot aportar el fet de publicar-hi els conjunts de dades (datasets).

En la segona part, la xerrada «El pla de gestió de dades: com complimentar l’apartat FAIR» abordarà el pla de gestió de dades, que conté els principis FAIR que ha de complir el repositori triat per dipositar les dades de recerca. S’explicaran cadascun dels elements requerits i quin tipus d’informació s’hi ha d’incloure.

Cal inscriure-s’hi abans del 23 d’octubre mitjançant aquest formulari. 

Què es l'Accés Obert?

L'accés obert a la informació científica consisteix a publicar i/o dipositar la producció científica a la xarxa  de forma lliure, gratuïta i amb possibilitat de reutilització. Mitjançant el dipòsit  en repositoris (autoarxiu) es garanteix l'accés i la preservació a llarg termini. 

La UAB posa a disposició de la comunitat universitària el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), que és el repositori institucional que recopila, gestiona, preserva i difon la producció científica, docent i institucional de la universitat. El PDI ha de dipositar la seva producció investigadora des de l'aplicació EGRETA. 

Aquest canvi de paradigma que implica la ciència obert comporta nombrosos beneficis per a la recerca com ara augmentar la visibilitat, la reputació i el reconeixement; permetre als autors conservar la titularitat dels drets i fixar les condicions d’ús; promoure el rigor i la qualitat de la investigació; millorar la transparència en l’avaluació i el seguiment de la recerca; resoldre els problemes socials actuals; retornar a la societat la inversió que suposa la recerca; garantir l’accés permanent, no depenent d’iniciatives comercials; aconseguir una ciència col·laborativa i no competitiva; i contribuir en la democratització del coneixement, entre d'altres.

SETMANA DE L'ACCÉS OBERT A LA UAB

Dins de