La UAB participarà en el programa Orfeu de detecció massiva de la COVID-19
La UAB participarà en la segona fase del programa Orfeu de la Generalitat, que suma les capacitats de PCR de les seves instal·lacions juntament amb la UB, la UPF, la URV i el Centre de Ciències Òmiques d’EURECAT amb l’objectiu d’assolir un total de 309.000 tests en unes sis setmanes.
El Govern de la Generalitat ha aprovat l’activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la COVID-19 basat en la capacitat de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya (Programa Orfeu). En aquesta nova fase s’incorporaran instal·lacions especialitzades de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i EURECAT (per mitjà del Centre de Ciències Òmiques, COS), coordinats per la UAB. L’ampliació del programa Orfeu suposarà afegir capacitat per fer 139.000 tests, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase, en un període d’unes sis setmanes, i una nova inversió d’1,2 milions d’euros.
Amb l’objectiu de maximitzar el rendiment dels laboratoris i les condicions de seguretat de les persones que hi prendran part, s’han seleccionat plataformes que disposen de sistemes robotitzats, equips de PCR d’alt rendiment i espais de seguretat P3 o P2 per a les diferents etapes del procés analític. Com ha succeït en el desenvolupament de la primera fase del Programa Orfeu, les prestacions d’aquestes universitats s’articularan en nodes territorials al voltant d’hospitals de referència que els són propers amb la col·laboració de l’ICS, el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut.
Participació de la UAB
La UAB posarà a disposició del programa els laboratoris del CBATEG i de la Facultat de Veterinària, amb tres robots d’extracció de RNA i preparació de les PCR, espais de seguretat P3 per a la inactivació del virus i la preparació de les mostres, així com equips de PCR en temps real (qPCR) distribuïts per diferents laboratoris de la universitat, que permetran dur a terme 1.500 PCR diàries de manera eficient tot garantint la traçabilitat de les mostres.
Programa Orfeu
El passat 7 d’abril, el Govern va aprovar la creació del Programa Orfeu de detecció massiva de la COVID-19 amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut per disposar de tests diagnòstics de coronavirus SARS-CoV-2. El programa basat en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya preveia, en una primera fase, realitzar 170.000 tests nous en sis setmanes, amb la possibilitat de seguir-ne escalant el volum. En aquesta fase inicial, es va incorporar la capacitat de realització de tests PCR de tres centres CERCA del sistema català de recerca: l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), que ja estan acomplint les funcions de prestació de serveis d’screening de la COVID-19. Durant aquestes setmanes, s’han desplegat els tests de prova per validar tot el procediment i, en els pròxims dies, els centres començaran l’escalat fins a desenvolupar aquesta primera fase a ple rendiment.
La creació del programa Orfeu respon al fet que la detecció massiva de COVID-19 és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la fase de desconfinament progressiu, que s’haurà de dur a terme de manera coordinada i escalada. Per aquest motiu, cal que Catalunya disposi de capacitat per fer detecció massiva amb un tests que seran complementaris als que pot oferir el sistema sanitari. Aquesta detecció massiva de la COVID-19 és especialment important per garantir la salut pública en la fase de desconfinament.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Salut i benestar
- Aliança pels objectius