Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB participarà en dos programes europeus MSCA per a la formació doctoral

14 maig 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Dos dels projectes concedits recentment en la convocatòria MSCA-Doctoral network 2023 del programa Horizon Europe es duran a terme als departaments d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental i de Física. La convocatòria, que té per objectiu formar candidats doctorals a través de projectes internacionals, interdisciplinaris i intersectorials, ha reconegut un total de 128 projectes amb un pressupost de 443 M €.

Imatge del programa MSCA Doctoral Network 2023 de la CE

Un dels projectes està coordinat per la UAB, sota el lideratge d’Albert Guisasola, catedràtic del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental. Es tracta de «TRAMPOLINe (A training programme to promote the industrial adoption of microbial electrochemical technologies)», que formarà joves investigadors en tecnologies electroquímiques microbianes (MET) o bioelectroquímiques per abordar desafiaments ambientals globals. El programa té una dotació per a la Universitat de 503.942,40 €.  A través del projecte, la UAB participarà en la cosupervisió de quatre tesis amb diversos grups pioners europeus, tres de les quals participaran dins del programa de doctorat de la UAB durant 3 anys.

Mitjançant la cooperació internacional i intersectorial entre la universitat i la indústria, TRAMPOLINe té com a objectiu millorar el coneixement fonamental i el rendiment de les MET a escala pilot per agilitzar-ne l’adopció industrial, centrant-se en àrees com la bioremediació de sòls i aqüífers, la dessalinització, la recuperació de recursos a partir de residus, la bioproducció industrial i la producció de productes químics a partir de CO2. El consorci del programa engloba grups de recerca que desenvolupen tecnologies punteres amb aportacions de socis industrials per tal de facilitar la transició de les MET del laboratori al mercat.

D’altra banda, la Universitat també participa al programa «GREENS (A Training Programme on 5R's implementation in the design, manufacturing and application of micro and nanorobotic platforms)», que liderarà a la UAB Eva Pellicer, catedràtica del Departament de Física. Amb un pressupost de 251.971,20 € per a la Universitat, permetrà la contractació i formació d’un doctorand durant tres anys.

Les plataformes robòtiques micro i nanomètriques tenen un gran potencial per revolucionar àmbits com la biomedicina i les aplicacions mediambientals. Aquests robots permeten l’administració dirigida de medicaments i una reactivitat millorada gràcies al seu moviment autònom. El projecte GREENS té com a objectiu implementar el principi de les 5R (reduir, reciclar, repensar, reparar i reutilitzar) des de la fabricació fins a l'eliminació de les plataformes robòtiques, per garantir la sostenibilitat del procés i minimitzar-ne l'impacte ambiental.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar
  • Energia neta i assequible

Dins de