Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La FAS celebra la jornada "Universitats Refugi 2024" per millorar l'estratègia d'acollida a la UAB

13 maig 2024
null Bluesky Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El passat dijous, 9 de maig, una quarantena de persones van participar en la jornada “Universitats Refugi 2024”, que s’emmarca a dins del Procés de Revisió i Millora estratègica del Programa d’Acollida a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Jornada Universitats Refugi 2024

La trobada va comptar amb la participació de membres de l’Equip de Govern de la UAB, de l’Administració Pública, membres del Patronat i Consell Consultiu de la Fundació Autònoma de Barcelona (FAS), equips tècnics i gestors de programes refugi d’altres universitats, així com d’altres actors claus de la iniciativa d’acollida a la UAB.

Al llarg del matí, es va poder reflexionar sobre el rol de les universitats davant de l’augment dels desplaçaments forçosos a nivell global i, de manera concreta, es va generar un espai de treball per dotar d’eines i propostes el procés de revisió i millora del projecte d’acollida acadèmica a la UAB.

La benvinguda i la presentació de la jornada va anar a càrrec de Jordi Prat, director de la FAS, que va contextualitzar les estratègies de les universitats refugi; membres del programa d’Acollida, que van explicar l’experiència a la UAB; i Ahid Hakema, graduat en Màster en Enginyeria i Modelització de la Ciència UAB, que va parlar de la història de vida a UAB Refugi.

A partir d’aquí, la primera dinàmica, sota el nom “Activem canvis, construïm utopies” va anar enfocada als actors implicats en el refugi acadèmic a nivell català. Mentrestant, la segona part de la sessió va ser de treball intern entre els participants de la UAB per a l’aterratge de la proposta de millora a la universitat.

Així mateix, la jornada va servir per posar sobre la taula les propostes de futur que s’han de materialitzar en aquesta matèria: millora organitzacional i establiment de protocols en la convocatòria UAB Refugi, defensa del refugi universitari com a eina d’inclusió i via alternativa a l’asil, posada en marxa d’actuacions davant de la limitació documental per la condició de refugi i reforç dels recursos i l’estructura del programa, entre d’altres.

Aquesta activitat ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Dins de