Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'ocupació costanera desordenada afecta els esculls tropicals al Brasil

08 set. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Una investigació amb participació de l'ICTA-UAB alerta dels efectes negatius de l'ocupació costanera i els seus impactes ambientals en els esculls tropicals i en la biodiversitat. Els investigadors remarquen que les conclusions de l'estudi són extrapolables a les nostres costes.
Esculls Brasil
L'article, publicat a la revista Marine Environmental Research, indica que les activitats humanes poden reduir el nombre d'espècies al litoral tropical del nord-est del Brasil. Els investigadors de l'ICTA-UAB, Sergio Rossi i Marcelo de Oliveira Soares en col·laboració amb investigadors brasilers van comparar els esculls (roques a les platges) en relació a la presència d'espècies marines (algues, coralls, etc.) i els impactes de les activitats humanes .

L'anàlisi de la presència de ports esportius i de pesca, bars i restaurants a la franja de platja, de zones urbanitzades i de connexions il·legals de clavegueram, entre altres activitats, els va permetre obtenir un nombre o índex de pressió de les activitats humanes.

"Les zones amb més activitats sí presentaven menys espècies marines, mentre que les àrees amb menor nombre d'impactes gaudeixen d'una major biodiversitat" explica el Dr. Marcelo de Oliveira Soares, professor de la UFC, investigador de l'ICTA-UAB i autor de l'estudi , que va afegir que es disposava de molt poca informació sobre la diversitat d'aquests esculls i com la presència d'impactes d'activitats humanes podia afectar la biodiversitat tropical.

Els resultats van indicar que la urbanització, la manca de sanejament, els molls i les construccions irregulars a la franja de platja van ser importants i negatius per a la vida marina". La costa del Brasil té una vida marina rica i poc coneguda. Els resultats mostren els problemes d'una ocupació costanera desordenada. A més, indiquen la necessitat d'una planificació ambiental per tal de conservar la biodiversitat marina i les activitats econòmiques que en depenen, com la pesca", conclou Marcelo de Oliveira.

"Moltes de les conclusions que s'extreuen de l'estudi són fàcilment extrapolables a les nostres costes" indica Sergio Rossi qui afegeix que "la desprotecció de la costa és un clàssic que reverteix en un empitjorament de la biodiversitat i l'estat de salut de les poblacions marines". L’ investigador de l'ICTA-UAB ha insistit en què aquest procés ja s'ha donat a gran part de la costa del Mediterrani Occidental, provocant importants canvis en la seva fauna i flora.

Aquest treball va ser finançat pel CNPq i CAPES (Consells d'Investigació Científica i Formació de Recursos humans de Brasil).
 
 
Referència
Portugal A.B., Carvalho F.L., Carneiro P.B.M., Rossi S., Soares M.O.  Increased anthropogenic pressure decreases species richness in tropical intertidal reefs. Marine environmental research, v.120, p.44-54, 2016. doi:10.1016/j.marenvres.2016.07.005

Dins de