Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'IES Ramon Llull de València, guanyador de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Vives

01 abr. 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB ha acollit del 30 de març a l'1 d'abril la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives-que ha reunit 15 equips de Catalunya, País Valencià i Andorra, que han fet debats sobre "Cal posar límits a la ciència?"-, i de la qual s'hi ha proclamat guanyador l'equip de l'IES Ramon Llull de València, representant de la Universitat de València (UV). Del 4 al 7 d'abril serà el torn de la Lliga de Debat Universitària, també a la UAB. Estudiants de 15 universitats de Catalunya, País Valencià i Illes Balears hauran de defensar al llarg de la competició tant la posició “a favor” com “en contra” al voltant de «És necessària una indústria farmacèutica pública a la Unió Europea?». Es poden consultar les classificacions en temps real i seguir els debats en directe.

GuanyadorsLligaDebatSecundaria2022

En aquesta edició de la Lliga de Debat Universitària, l’alumnat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (41%), Econòmiques/ ADE (13%), Enginyeries i Arquitectura (12%), Ciències Polítiques i de l’Administració (8%), Arts i Humanitats (6%), Comunicació Audiovisual (4%), Filologia Catalana (4%), Relacions Laborals (3%) i Biologia (3%).

La UAB ha estat -per primera vegada en la seva història i com a universitat que presideix ara mateix la Xarxa Vives- seu de la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, del 30 de març fins al divendres 1 d’abril. Aquesta és una competició dialèctica que ha aplegat la participació dels 15 equips finalistes de les fases classificatòries, celebrades prèviament a diferents universitats de Catalunya, el País Valencià i Andorra.

S'hi ha proclamat guanyador l'equip de l'IES Ramon Llull de València, representant de la Universitat de València (UV), davant de l'altre finalista, l’equip Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka de Barcelona, que representava la Universitat de Barcelona (UB). El premi al millor orador de la competició se l'ha endut Jaume Aleixandre Custodi Izaguirre, de l’equip Institut Serra de Miramar de Valls, representant a la Universitat Rovira i Virgili (URV).

La fase final de la competició és la culminació d’un llarg recorregut en que 165 centres d’Andorra, Catalunya i el País Valencià han format en oratòria a 5.000 estudiants. De les 15 fases eliminatòries organitzades a les universitats de la Xarxa, van resultar classificats els equips que han disputat la fase final: Pare Manyanet Les Corts (Universitat Abat Oliba CEU), IES Enric Valor (Universitat d’Alacant), Lycée Comte de Foix (Universitat d’Andorra), Manyanet Sant Andreu (Universitat Autònoma de Barcelona), Jesuïtes Gràcia – Col·legi Kostka (Universitat de Barcelona), Institut Carles Rahola i Llorens (Universitat de Girona), INS Can Roca (Universitat Internacional de Catalunya), IES Jorge Juan (Universitat Jaume I), Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver (Universitat de Lleida), IES Misteri d’Elx (Universitat Miguel Hernández d’Elx), IES Pere Boïl (Universitat Politècnica de València), Aula Escola Europea (Universitat Pompeu Fabra), Institut Serra de Miramar (Universitat Rovira i Virgili), IES Ramon Llull (Universitat de València), Institut Antoni Pous (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany “Cal posar límits a la ciència?”, l’alumnat participant ha hagut de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun. El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, ha tingut en compte en la seva valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions, la qualitat del discurs, així com aspectes formals de l’exposició i posada en escena.

Comença la Lliga de Debat Universitària

Des del dilluns, 4 d'abril,  i fins al dijous, 7 d’abril, la UAB acollirà serà la seu també de la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. Estudiants de 15 universitats de Catalunya, País Valencià i Illes Balears hauran de defensar al llarg de la competició tant la posició “a favor” com “en contra” al voltant de la mateixa qüestió: «És necessària una indústria farmacèutica pública a la Unió Europea?». La jornada comença amb una fase eliminatòria entre tots els equips participants. Dijous tindran lloc les semifinals i la gran final, disputada entre els dos millors equips.

Enguany la competició compta amb equips formats per l’alumnat de les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Girona, Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic-Central de Catalunya.

En aquesta edició, l’alumnat prové de les següents disciplines acadèmiques: Dret (41%), Econòmiques/ ADE (13%), Enginyeries i Arquitectura (12%), Ciències Polítiques i de l’Administració (8%), Arts i Humanitats (6%), Comunicació Audiovisual (4%), Filologia Catalana (4%), Relacions Laborals (3%) i Biologia (3%). Pel que fa al sexe, un 47% són dones i un 53% homes.

Tothom pot consultar les classificacions en temps real en la pàgina web de la Xarxa Vives d’Universitats i seguir els debats en directe a través del canal de Youtube de la Xarxa Vives.

Equips UAB de Secundària i Batxillerat i Universitari

L'equip del centre Manyanet Sant Andreu, que va ser  el guanyador de la fase local de la VIII Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives d’Universitats a la UAB (del 21 al 25 de febrer), ha representat a la UAB  (Amàlia Alòs, Esteban del Campo, Ingrid Fernández, Marina Regaña i Javier Hernández (capità). 

L’equip universitari que representarà a la UAB en la Lliga de Debat Universitària la propera setmana està format pels estudiants de la UAB Caterina Sabán, Samir Rezali, Denís Montoya, Laia López, Gerard Prats i Marc Oriol Crespí, que fou el guanyador de la fase local de la Lliga de debat Universitària que es va fer del 28 de febrer al 3 de març. 

La UAB fa més de 10 anys que participa en les lligues de debat de la Xarxa Vives, i n'ha estat guanyadora en la modalitat universitària en els anys 2013, 2015 i 2019. 

Retransmissió en directe de les lligues de debat: https://www.youtube.com/user/xarxavives/life

Trobareu més informació als llocs web:

Xarxa Vives d'Universitats

Blog de la Lliga Debat UAB

Dins de