Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Jeroen van den Bergh rep una ajuda Advanced Grant de l'ERC

31 març 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’economista de l’ICTA-UAB Jeroen van den Bergh ha rebut una ajuda Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) per desenvolupar el projecte «Política climàtica versus creixement econòmic: punts de vista, models i estratègies innovadores» (CLIMGROW).

Jeroen van den Bergh

Influeixen les diferents opinions sobre les relacions entre creixement econòmic i medi ambienten en el suport sociopolític a una política climàtica seriosa? El nou projecte «Política climàtica versus creixement econòmic: punts de vista, models i estratègies innovadores» (CLIMGROW) intenta trobar una resposta a aquesta pregunta.

El projecte, que estarà liderat per l’economista de l’ICTA-UAB Jeroen van den Bergh, ha rebut una ajuda Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC). La motivació és que el canvi climàtic ha revifat el debat sobre els límits al creixement. El projecte considera que la investigació sobre el suport a la política climàtica descuida el paper d’aquest debat, així com les dinàmiques d’opinió associades. Per això, analitzarà en quina mesura les preocupacions sobre el creixement econòmic, que van des dels partidaris del creixement fins als seus opositors i detractors, obstaculitzen el suport sociopolític a una política climàtica ambiciosa i com es pot esmenar aquesta situació.

Mitjançant enquestes, experiments i entrevistes, els investigadors avaluaran en una primera part si les creences sobre el creixement versus el medi ambient afecten les opinions de les parts interessades (votants, assessors, ONG, etc.) sobre la política climàtica, i si això es veu influenciat per les seves preferències respecte als instruments polítics, com ara normes o subvencions. A més, posa a prova el paper de la informació comparant l’atractiu comunicatiu i el criteri polític de les mètriques existents més enllà del PIB. A més, estudia com les preocupacions sobre el creixement han afectat el disseny dels compromisos de l’Acord de París, ja que delimiten les polítiques climàtiques nacionals.

Sobre la base de les dades i les percepcions recopilades, la segona part del projecte durà a terme una dinàmica de sistemes i una modelització basada en agents per estudiar la codinàmica del disseny i el suport de les polítiques climàtiques. El resultat serà un model del «cicle de suport a les polítiques», que inclou el disseny de les polítiques, el seu impacte a l’economia i a les emissions, la dinàmica de l’opinió pública (suport/resistència) i l’adaptació de les polítiques. Per això, es compararan les estratègies de creixement i les polítiques climàtiques amb diferents mètriques més enllà del PIB i es relacionaran amb la dinàmica d’opinió de les parts interessades. L’objectiu és avaluar quines vies polítiques dinàmiques poden comptar amb un suport estable i suficient a diferents escenaris econòmics i climàtics.

Basant-se en els resultats, explorarà si una estratègia d’acreixement (agrowth) pot augmentar el suport a una política climàtica ambiciosa. L’acreixement reflecteix la indiferència pels patrons del PIB, motivada pel fet que el PIB no mesura el veritable progrés.

Donada la diversitat de les parts interessades, es faran entrevistes per formular estratègies a mida. També s’examinen propostes similars a l’acreixement, en particular sota l’etiqueta de «postcreixement».

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Acció climàtica

Dins de