Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Identificades alteracions proinflamatòries en persones amb dolor lumbar inespecífic

19 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Un estudi liderat pel grup Investigació Psicològica en Fibromiàlgia i Dolor Crònic (Grup ÀGORA, IRSJD-UAB) aporta noves evidències sobre l’estat immunoinflamatori en el dolor lumbar inespecífic. L’estudi identifica, per primera vegada, una alteració en els nivells de biomarcadors immunoinflamatoris i de l’eix hipotalàmic-pituïtari-suprarenal (HHS) en persones amb dolor lumbar inespecífic comparant-los amb els nivells dels participants sense dolor.

Investigadors del Grup ÀGORA, de l'IRSJD i la UAB

El dolor lumbar inespecífic és la presència de tensió, dolor o rigidesa a la zona lumbar no atribuïble a cap patologia concreta ni tampoc considerada cap símptoma de patologia. Depenent de la durada del dolor lumbar, pot ser classificat en dolor lumbar agut (menys de 6 setmanes), subagut (entre 6 i 12 setmanes) o crònic (12 setmanes o més). Segons l’Organització Mundial de la Salut, el dolor lumbar inespecífic és una de les principals causes de discapacitat, amb una prevalença al llarg de la vida d’entre el 70 % i el 90 %. En concret, dels 291 problemes de salut explorats en l’enquesta internacional «Global Burden of Disease», el dolor lumbar lidera el rànquing en termes d’anys viscuts amb discapacitat.

Tot i que les causes i els mecanismes del dolor lumbar inespecífic són desconeguts, investigacions prèvies apunten a una alteració de les citocines implicades en els processos inflamatoris, així com en l’eix HHS associat al sistema de resposta a l’estrès.

En aquest estudi, l'equip del grup Investigació Psicològica en Fibromiàlgia i Dolor Crònic (Grup ÀGORA) de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) - Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la UAB va dur a terme una revisió sistemàtica en profunditat de la literatura científica publicada al voltant del dolor lumbar inespecífic, en què, per primera vegada, es van incloure com a grup de control participants sense dolor.

En contraposició amb revisions sistemàtiques prèvies al voltant del dolor lumbar inespecífic, la revisió duta a terme per l’equip investigador va utilitzar persones sense dolor com a grup de control i va complir tres propòsits diferenciadors: en primer lloc, descriure els nivells de citocines proinflamatòries que es veuen alterades en pacients amb dolor lumbar inespecífic; en segon lloc, identificar la resposta antiinflamatòria compensatòria desencadenada a conseqüència de la inflamació; finalment, definir la desregulació experimentada per l’eix HHS, la qual activa la resposta de cortisol, a conseqüència dels efectes estressants que comporta l’exposició contínua al dolor.

«En contra del que s’havia indicat fins al moment, en aquest estudi podem delimitar quins biomarcadors immunes inflamatoris i de l’eix HHS estan realment alterats en persones amb dolor lumbar inespecífic gràcies a la utilització de persones sense dolor com a element comparador. Aquests nous coneixements neuroendocrinoimmunològics sobre el dolor lumbar inespecífic permetran abordar noves dianes de tractament tant farmacològiques com psicològiques, i així poder dur a terme un abordatge terapèutic més personalitzat i acurat en un futur», assenyala Ariadna Colomer, investigadora d'ÀGORA, que fa la tesi doctoral sobre aquesta temàtica.

Biomarcadors proinflamatoris i de l’eix HHS alterats

«Les nostres anàlisis van posar de manifest una primera evidència sobre l’augment significatiu dels biomarcadors proinflamatoris, com ara els següents: el factor de creixement 15 (GFF-15), la interleucina 23 (IL-23), el factor de creixement transformador-beta (TGF-β) i el receptor 1 soluble del factor de necrosi tumoral (sTFN-R1), en pacients amb dolor lumbar inespecífic comparats amb persones sense dolor. Aquest fet fa pensar que l’estat proinflamatori pot estar implicat en els mecanismes del dolor lumbar inespecífic, i creiem que els biomarcadors descrits anteriorment podrien ser considerats dianes terapèutiques. Finalment, també vam observar alteracions en la resposta del cortisol, un dels biomarcadors relacionats amb l’eix HHS. Així i tot, resulta necessari dur a terme més estudis amb una grandària de la mostra àmplia per treure conclusions sòlides», explica Juan Vicente Luciano, coordinador del grup ÀGORA i professor del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB.

En contra del que s’esperava, a diferència de revisions sistemàtiques prèvies que no utilitzaven persones sense dolor com a grup de control, l’equip investigador no va trobar alteracions en la interleucina 6 (IL-6), el factor de necrosi tumoral alfa (TNF-α) i la proteïna C reactiva d’alta sensibilitat (hs-CRP). Per tant, probablement, aquests últims biomarcadors no haurien de ser considerats dianes terapèutiques preferents en persones amb dolor lumbar inespecífic. A més a més, l’equip va trobar evidències contradictòries en les citocines antiinflamatòries segons la tipologia de dolor lumbar: agut, subagut o crònic.

«Posant en perspectiva els resultats exposats, ara sabem quins biomarcadors proinflamatoris realment estan alterats en els processos del dolor lumbar inespecífic. Al mateix temps, coneixem que les persones que pateixen dolor lumbar crònic (un tipus de dolor lumbar inespecífic) presenten nivells antiinflamatoris baixos a conseqüència d’un estat proinflamatori prolongat en el temps.»

La investigació ha estat duta a terme pel grup de recerca Investigació Psicològica en Fibromiàlgia i Dolor Crònic (Grup ÀGORA), un equip de recerca interinstitucional (IRSJD i UAB) liderat pel doctor Juan Vicente Luciano. Particularment, s’ha treballat en estreta col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat de Chulalongkorn (Bangkok, Tailàndia). L’estudi ha estat publicat a la revista científica Frontiers in Immunology.

Article: Sanabria-Mazo JP, Colomer-Carbonell A, Carmona-Cervelló M, Feliu-Soler A, Borràs X, Grasa M, Esteve M, Maes M, Edo S, Sanz A, Luciano JV. Immune-inflammatory and hypothalamic-pituitary-adrenal axis biomarkers are altered in patients with non-specific low back pain: A systematic review. Front Immunol. 2022 Sep 2;13:945513. doi: 10.3389/fimmu.2022.945513. PMID: 36119028; PMCID: PMC9478440.

Dins de