Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

En marxa el cicle “En mans de màquines. El futur de les tecnologies de la cura”

16 gen. 2017
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Lucy Suchman, catedràtica d’Antropologia de la Ciència i de la Tecnologia de la Universitat de Lancaster, ofereix la conferència inaugural dijous, 19 de gener, a les 19 hores, al Palau Macaya. El cicle està organitzat pel grup de recerca STS-b (Barcelona Science and Technology Studies Group) de la UAB.
Lucy Suchman inaugura el cicle
En les darreres dècades hi ha hagut un augment de la importància de robots en l’economia i la societat, però aquesta qüestió no ha estat acompanyada d’una discussió en profunditat sobre el model social que suposa ni tampoc la manera de gestionar la interacció entre robots i humans.

Amb el cicle “En mans de màquines. El futur de les tecnologies de la cura”, el grup de recerca STS-b vol dur a terme un projecte de reflexió sobre el desenvolupament de la robòtica i d’altres tecnologies destinades a la cura de les persones, amb especial atenció a col·lectius com ara les persones grans, els infants o les persones amb malalties cròniques.

El cicle, organitzat en col·laboració amb l'Obra Social "laCaixa", comprèn en total cinc activitats, dos d’elles les conferències inaugural i de clausura, obertes al públic, i tres seminaris amb la participació d’actors dels àmbits econòmic, administratiu, social i dels col·lectius implicats. La conferència de clausura tindrà lloc el 19 de maig.

La dissertació que obre el cicle, "La fantasia dels robots socials: reconfigurant el futur de les tecnologies de la cura", serà impartida per Lucy Suchman, catedràtica d’Antropologia de la Ciència i de la Tecnologia de la Universitat de Lancaster, qui reflexionarà sobre les principals controvèrsies ètiques i polítiques que suposa la incorporació de robots socials -i altres tecnologies- en l’àmbit de la cura, posant especial èmfasi en la gestió de la interacció entre humans i robots.

Lucy Suchman va ser pionera en l'estudi del camp de la interacció entre humans i màquines, amb el llibre Plans and Situated Actions: The Problem of Human-machine Communication (1987), del qual va fer una versió actualitzada, Human-Machine Reconfigurations: Plans and Situated Action, l'any 2007. Graduada per la Universitat de Califòrnia a Berkley, on es va doctorar en Antropologia Social i Cultural, abans d'incorporar-se a la Universitat de Lancaster va treballar durant més de vint anys al centre de recerca de Xerox a Palo Alto, com a principal responsable del grup de recerca de treball aplicat i tecnologia de l'empresa.

La presentació i moderació del debat posterior a la conferència anirà a càrrec del professor Miquel Domènech, coordinador de l'STS-b.
 

Dins de