Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Desenvolupen un programa d'activitats a la natura amb efectes positius per al benestar emocional

18 jul. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

L’estudi científic del programa «Activa’t amb la natura», dut a terme pel grup de recerca NAT (Nature-Activity-Therapy) de la UAB amb la Diputació de Girona, mostra efectes significatius, com reduccions en la fatiga i l’estrès, increments en l’activació i millora del control emocional, de l’estat d’ànim i de l’autoeficàcia.

Participants en el programa

Avui s’han presentat els resultats de l’estudi científic del programa «Activa’t amb la natura», dut a terme pel grup de recerca NAT (Nature-Activity-Therapy), de la Universitat Autònoma de Barcelona, per iniciativa de l’Àrea de Promoció de la Salut, Benestar i Atenció de les Persones de Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.

L’estudi NAT-Dipsalut ha tingut com a objectiu principal avaluar l’impacte de la intervenció «Activa’t amb la natura» en el benestar emocional i la salut mental, per valorar la idoneïtat de fomentar la pràctica d’activitat física guiada a la natura entre la població general i la prescripció de natura entre els i les professionals de la salut.

Tal com ha afirmat la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta de Dipsalut, Maria Puig Ferrer, «els resultats obtinguts posen de manifest que aquest programa té efectes positius tant a curt com a llarg termini en diversos aspectes relacionats amb el benestar emocional, amb el vincle social i amb la connexió amb la natura. Receptar sessions de pràctica d’activitat física guiada a la natura de manera continuada funciona!».

El doctor Antoni Sanz Ruiz, coordinador de l’estudi científic NAT-Dipsalut, membre del Grup d’Investigació en Estrès i Salut (GIES) i de l’Institut de Recerca de l’Esport (IRE-UAB), ha subratllat que «els efectes emocionals i cognitius observats a curt termini (és a dir, en el transcurs de la pràctica d’activitat física guiada a la natura) són destacables; fins i tot des de les primeres sessions es poden observar reduccions lleus en la fatiga i moderades en l’estrès, increments moderats en l’activació i el control emocional, i una millora intensa de l’estat d’ànim i en la percepció de la capacitat per a la pràctica d’activitat física (autoeficàcia)».

El doctor Sanz ha remarcat que aquest últim resultat és especialment rellevant per dues raons. En primer lloc, perquè l’autoeficàcia és un dels «materials de construcció» més rellevants de l’autoestima, la qual té un paper essencial en la promoció del benestar emocional i en la prevenció dels trastorns mentals. En segon lloc, perquè l’autoeficàcia és un factor motivacional que influeix en la persistència de les persones en la realització de comportaments, de manera que pot ser clau per a l’adhesió a llarg termini a programes d’intervenció basats en aquesta pràctica i per a l’adopció d’un estil de vida saludable que contingui, entre altres aspectes, la pràctica autònoma d’activitat física a la natura.

L’estudi NAT-Dipsalut també ha permès constatar que el programa «Activa’t amb la natura» produeix efectes positius a llarg termini. Segons el coordinador de l’estudi, «això indica que es produeix un efecte acumulatiu sobre el benestar emocional que va més enllà de les millores experimentades durant cadascuna de les vint sessions de pràctica distribuïes al llarg de sis mesos, de manera que el conjunt del programa acaba repercutint de manera positiva i generalitzada en la vida quotidiana de les persones.»

Així doncs, en comparació amb l’evolució «espontània» observada en el grup de persones no participants en el programa (grup de control), les persones participants en el programa (grup d’intervenció) van experimentar una millor evolució en la percepció de la qualitat de vida, del creixement personal, del sentit de coherència i de l’autoestima, així com una reducció en els nivells d’estrès, de depressió i soledat.

La cap de l’Àrea de Promoció de la Salut, Benestar i Atenció de les Persones de Dipsalut, Maria Estrada Ocón, ha remarcat que «els resultats obtinguts en el programa “Activa’t amb la natura” no només posen en relleu la importància de realitzar activitat física en espais verds de proximitat, sinó també la rellevància de dur-la a terme en grup i amb l’acompanyament de professionals que en facin el guiatge i la dinamització.»  

Els resultats, segons Estrada, indiquen que és crucial mantenir programes que ajudin  a incentivar la pràctica autònoma d’activitat física a la natura de manera continuada, ja que l’estudi mostra una tendència que disminueixin els efectes positius després de sis mesos de la participació en el programa.

D’aquesta manera, es pot garantir que es converteixi en una conducta saludable i adaptable a la vida quotidiana dels ciutadans que contribueixi al seu benestar físic i emocional a llarg termini, susceptible de ser incorporada de manera sistemàtica en accions de prescripció social.

Durant la seva intervenció, la presidenta de Dipsalut, Maria Puig, ha explicat que «l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, amb aquesta proposta pionera, no només aspira a millorar la salut i el benestar de les persones, sinó també a valorar la natura com un actiu de salut, implicant la comunitat en la conservació dels espais naturals de proximitat i en la creació de territoris sans i sostenibles».

Puig ha anunciat que Dipsalut iniciarà un nou estudi, en col·laboració amb el Grup Nat i l’equip de Forest Therapy Hub, per avaluar l’impacte sobre la salut i el benestar dels banys de bosc que es fan en el marc del programa «Activa’t amb la natura».

La presidenta de L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha dit al final de la seva intervenció: «els resultats d’aquest estudi validen la nostra estratègia de futur que és apostar per ampliar l’abast de l’«Activa’t amb la natura». Desitjo que aquestes accions contribueixin a millorar la salut i el benestar de la ciutadania, així com a augmentar la conscienciació ambiental per cuidar el planeta, tot retornant a la natura la cura i el benestar que ens aporta».

Durant la roda de premsa també s’ha presentat un vídeo en què els mateixos usuaris del programa «Activa’t amb la natura» de Dipsalut parlen en primera persona dels beneficis que els ha portat.

La natura com a actiu de salut

El 2021, Dipsalut es va adherir a la Declaració sobre la interdependència entre la salut i la natura a Catalunya, un manifest pioner promogut per entitats com la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), Som Natura, administracions públiques i centres de recerca.

Durant tot l’any 2021 i part del 2022, Dipsalut, en col·laboració amb membres de la Taula Salut Natura, va iniciar el desenvolupament d’un nou model d’intervenció per integrar el concepte de salut planetària i les línies de treball definides en la Declaració, amb l’objectiu d’incorporar-lo al Programa de Parcs Urbans i Xarxes d’Itineraris Saludables. La pandèmia de la covid també havia obligat a traslladar les activitats físiques dels parcs urbans a entorns naturals periurbans per evitar els riscos de contagi, amb el qual s’accelerava la necessitat de replantejar les estratègies de promoció de la salut desenvolupades fins aleshores.

Aquests dos factors, la Declaració i l’ús dels entorns naturals en el marc del programa, van ser els detonants per a l’elaboració de la proposta «Activa’t amb la natura».

El programa «Activa’t amb la natura» integra diverses iniciatives que comparteixen un enfocament comú: la millora de la salut i el benestar mitjançant la connexió amb la natura i l’adopció d’hàbits positius en la vida quotidiana. Entre aquestes iniciatives, la Healthy Parks, Healthy People Europe, promoguda per la Federació EUROPARC, una xarxa que uneix parcs nacionals, reserves naturals, àrees protegides marines i paisatgístiques, juntament amb llocs Natura 2000 a tot Europa. El seu objectiu és millorar el benestar de les persones i fomentar actituds pro-natura a través de l’ús de parcs i àrees protegides. Això implica promoure un enfocament de «natura per a tothom», amb la finalitat de millorar la salut pública i reduir les desigualtats en salut.

L’estudi NAT-Dipsalut

L’estudi NAT-Dipsalut ha estat desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la col·laboració de Dipsalut. El seu objectiu principal és avaluar l’impacte en el benestar emocional i la salut mental de la pràctica guiada d’activitat física a la natura, així com generar evidència científica que incrementi la prescripció d’activitat física en entorns naturals (prescripció verda).

Aquest estudi científic s’ha desenvolupat de manera paral·lela al programa «Activa’t amb la natura» de Dipsalut durant dotze mesos aproximadament. Es tracta d’un assaig clínic controlat amb dues condicions: un grup d’intervenció (que participa en el programa) i un grup de control (persones amb característiques semblants, però que no participen en el programa).

Tant el grup control com el grup d’intervenció s’han dividit en onze subgrups respectivament, distribuïts a les vuit comarques de Girona. Els participants residien a les comarques gironines.

 

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Salut i benestar

Dins de