Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Crònica del concert de l'artista MAIO: quan es commemora el 17M amb la música

25 maig 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

MAIO va omplir el passat dijous 25 de maig totes les butaques de la sala de teatre gràcies a un concert en acústic en què, per mitjà de les seves cançons, s'ha commemorat el Dia Internacional contra les Violències LGTBI-fòbiques a la UAB

img_concertMAIO
L'artista MAIO a la sala de teatre de la UAB

Tot i que és un dia de pluja, la sala de teatre s'omple de gom a gom amb l'alumnat i el personal de la UAB per commemorar el Dia Internacional contra les Violències LGTBI-fòbiques amb un concert que ha organitzat l'Observatori per a la Igualtat. A les 12.30 h, la secretària general de la UAB, Esther Zapater, enceta l'acte amb algunes xifres sobre la discriminació a les persones LGTBI actualment que demostren la necessitat de commemorar el 17M. 

Uns minuts més tard, els llums de la sala canvien i enfoquen una cadira i un micròfon. Maio Serrasolsas Moreno surt a l'escenari i el públic la rep amb un fort aplaudiment. L'artista comença amb el seu èxit «Márgenes», la qual parla de la violència al carrer. Amb una atmosfera molt íntima, MAIO connecta amb les persones amb cançons com «No sé si es una canción de amor», «Lluevo» o «Decimales». Però, és la lletra de «Repíteme» --una cançó que sortirà en el seu proper disc—dedicada al seu avi que va patir d'Alzheimer la que captiva tota l’atenció. MAIO s'acomiada amb «Progresso adequadament», per reivindicar l'amor, els referents i les etiquetes. 

Maio Serrasolsas Moreno és una cantant de Sant Andreu del Palomar (Barcelona) que a través de les seves líriques explícitament lesbianes i transfeministes, defensa l'empoderament col·lectiu i les sexualitats dissidents. En aquest concert ha presentat el seu primer disc d'estudi, «Des dels marges» que combina ritmes festius i peces íntimes. Tot i això, MAIO va començar deu anys enrere amb el projecte Akelarre conjuntament amb la seva germana Júlia Serrasolsas, del grup Ginestà; el qual va compondre la cançó lesbiana de l'estiu passat, «L'Eva i la Jana». 

La secretària eneral de la UAB ha subratllat la necessitat imperant de commemorar jornades com el 17M, ja que les dades de discriminació contra les persones LGTBI estan creixent. De fet, a l'estat espanyol, el Ministeri de l'Interior va registrar un augment del 70% en els delictes per raó d'orientació sexual el passat octubre. La situació internacional no és millor. 64 països, segons les dades de l'informe ILGA, encara penalitzen les sexualitats dissidents. Per aquest motiu, el Dia Internacional contra les Violències LGTBI-fòbiques aspira a sensibilitzar i visibilitzar les agressions físiques i verbals que pateix el col·lectiu. La data del 17 de maig va ser escollida per l'Organització de les Nacions Unides per fer referència al moment que l'homosexualitat va ser eliminada de la classificació internacional de malalties. 

La UAB està compromesa amb la lluita per a la igualtat de gènere per mitjà de diferents recursos. La UAB disposa d'una guia per a la incorporació de la diversitat sexual i de gènere a les universitats catalanes. També compta amb el Protocol d'actuació contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, d'orientació sexual, d'identitat de gènere o d'expressió de gènere de la UAB. Així mateix, el col·lectiu IRIS LGBT+ és un col·lectiu d'alumnat de la UAB que treballa per a la reivindicació dels drets de les persones LGBTI. 

Dins de