Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Congrés d’història de la ciència i història ambiental

06 juny 2017
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Un workshop internacional reuneix els dies 8 i 9 de juny, al CEHIC, experts en ambdues disciplines, la història de la ciència i la història ambiental, per explorar la interacció entre elles. El taller comptarà amb la participació de destacats investigadors com Marco Armiero, del Royal Institute of Technology d’Estocolm.
Terra (NASA)
El taller At the intersection of disciplines: History of Science and Environmental History, cercarà noves respostes a qüestions sobre com es pot escriure una història de la ciència ambiental avui en dia, fins a quin punt els historiadors sobre el medi ambient i els historiadors de la ciència poden establir col·laboracions fructíferes, o quines narratives poden sorgir de la interacció d’ambdues disciplines.  

Els participants exploraran temes comuns, com la història de la militància, l’expertesa, l’autoritat científica, el coneixement popular i les controvèrsies científiques, entre altres assumptes, per tal de formular qüestions en comú i compartir reflexions metodològiques. El congrés pretén esdevenir el punt de partida, d’ara endavant, d’una col·laboració acadèmica.

El taller tindrà lloc els dies 8 i 9 de juny a l’aula de seminaris L3-05 del CEHIC, i comptarà amb la participació d’experts internacionals com Marco Armiero, del Royal Institute of Technology d’Estocolm; Stefania Barca i Santiago Gorostiza, del Centro de Estudos Sociais de la Universitat de Coimbra; així com dels investigadors de l’ICTA-UAB Marta Pujadas, Mar Grau i Joan Martínez Alier; Ximo Guillem i José Ramón Bertomeu-Sanchez, de l’IHMC de la Universitat de València; i Agustí Nieto, Judit Gil i Fernando Vidal, del CEHIC.

Programa:

Dijous, 8 de juny

10:00: Agustí Nieto-Galan (CEHIC, UAB): “Introduction: how to write an ‘environmental’ history of science”
10:30: Marco Armiero (Royal Institute of Technology, Stockholm): “Seeing Like a Protester: Nature, Power, and Environmental Struggles”
11:45: Pausa-cafè
12:15: Casos d’estudi:
           Santiago Gorostiza (Centro de Estudos Sociais, Universidade de Coimbra): "Dam failures as human-made disasters. An environmental history of the disaster of Ribadelago (1959)"
           Marta Pujadas (ICTA, UAB): “La història de l’Electroquímica de Flix. Qui pagarà els seus deutes socioambientals?” + Documentary film "Flix: atur o misèria", by Marta Pujadas and Arturo Hortas
14:00: Dinar
15:30: Ximo Guillem /José Ramón Bertomeu-Sánchez (IHMC, Universitat de València): "Following Poisons through Society (1800-2000): Current trends and narratives"
16:45 Pausa-cafè
17:15: Casos d’estudi:
           Mar Grau, (ICTA, UAB): "Prudent peasantries: multilevel adaptation to drought during the early modern period (NE Spain, 1600-1715)"
           Judit Gil-Farrero (CEHIC, UAB), “La protecció de la natura a Catalunya: del Franquisme a la Transició democràtica”

Divendres, 9 de juny

10:00: Fernando Vidal (ICREA, CEHIC): “Endangerment, Biodiversity and Culture”
11:15: Pausa-cafè
11:45: Stefania Barca (Centro de Estudos Sociais, Universidade de Coimbra), “The Anthropocene as meta-scientific narrative, and the alternate pasts of environmental history”
13:00 Joan Martínez-Alier (ICTA-UAB): “Concluding remarks”
          Discusió general
14:00: Dinar (fi del taller)

Dins de