Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

AEInnova guanya el premi a la millor idea de negoci del Programa de Generació d'Idees

28 nov. 2014
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El projecte AEInnova, un sistema de microelectrònica per recuperar la calor residual que es perd i transformar-la en energia elèctrica, ha estat el guanyador de la tercera edició del Programa de Generació d’Idees, que organitza la UAB i el Parc de Recerca. 
L’equip guanyador del Programa de Generació d'Idees
El Programa de Generació d’Idees que organitzen la UAB i el Parc de Recerca UAB ja té guanyadors. Els tres projectes han estat escollits per la seva capacitat per transformar-se en solucions de mercat del sector mediambiental i sostenibilitat energètica.
 
El projecte AEInnova, dels investigadors Raúl Aragonés, Carles Ferrer, Roger Malet, Joan Oliver, José Antonio Molina i Roger Nicolás,  ha obtingut el primer premi. Aquests investigadors del Departament de Microelectrònica de la UABhan desenvolupat una tecnologia que permet capturar la calor residual de grau baix i mitjà i utilitzar-la com energia.
 
El seu sistema es basa en utilitzar cel·les Peltier, que capturen el calor residual a través de la diferència de temperatura i generen energia elèctrica. Tradicionalment aquests dispositius s’havien utilitzat per refredar, per exemple neveres, però els investigadors han comprovat que són reversibles i que les poden utilitzar per aconseguir l’efecte contrari. Amb aquesta tecnologia, per tant, es pot aprofitar la calor residual produïda per dispositius de la llar, fàbriques, centrals tèrmiques o vehicles.
 
Aquest guardó consta de 2.500 euros en metàl·lic, un programa d’assessorament a càrrec de KicInnoenergy i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB per a desenvolupar la idea i convertir-la en una oportunitat de negoci.
 
El segon premi ha estat atorgat al projecte Blue Human Photonics, que centra els seus esforços en la gestió intel·ligent i mitjançant control Smart Bluetooth de la il·luminació LED. L’equip que està al darrere d’aquest projecte està format pels estudiants Juan de Dios Sirvent, Jun Lian, Alfonso Martínez i els professors del Grup d’Òptica de la UAB Jordi Mompart i Todor Kirilov.
 
Actualment, l'única solució que ofereixen les empreses de distribució i venda de LEDs per al control intel·ligent i remot de les seves lluminàries es basa en l'ús de controladors amb tecnologia WiFi. En alguns casos, el cost de producció d'aquests controlador WiFi pot ser tan car com la pròpia lluminària. Per això els investigadors de Blue Human Photonics han dissenyat un controlador universal Smart Bluetooth, que tan sols costa cinc euros, té un consum 1000 vegades menor que un controlador WiFi i permet alimentació autònoma. Els investigadors s’emporten 1.500 euros en metàl·lic, un programa d’assessorament a càrrec de KicInnoenergy i 3 mesos d’incubació a l’edifici Eureka.
 
Els guanyadors del tercer premi, dotat amb 1.000 euros, han estat els investigadors Naroa Uria, Óscar Castillo, Francesc Xavier Muñoz del grup BioMEMs de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC). El seu projecte, batejat amb el nom d’OnaSensLife, es basa enun sistema de detecció de legionel·la ràpid, eficaç, portable i molt fàcil d'usar, que integra tots els processos de tractament i mesura de la mostra en un sol dispositiu.
 
Els tres projectes han estat escollits per un jurat d’experts en valorització d’idees de negoci format per Ramon López Roldán, director d’innovació d’Aqualogy; David Tapias, director de R+D de Fluidra; Jordina Belmonte, directora de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals; Glòria González, Vicerectora de Qualitat Docència i Ocupabilitat de la UAB, i Joan Pau Sánchez, analista d’inersions de Caixa Capital Risc.
 
Principalment el jurat ha reconegut la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació. “Es tracta d’ajudar els investigadors a fer el pas que els separa del mercat, guiant-los en el procés de transformació d’un projecte de recerca en un projecte empresarial”, ha destacat Buenaventura Guamis, director del Parc de Recerca UAB, durant l’entrega de premis.

Més informació sobre AEInnova (projecte The talking Cities)

Dins de