• Portada
16/09/2022

SO-CLOSE: un projecte que dóna veu a les persones refugiades per facilitar la seva integració social

Projecte SO-CLOSE

Investigadors de la UAB estan duent a terme el projecte SO-CLOSE per combatre l'estigmatització de les persones refugiades i sol·licitants d'asil i afavorir la seva integració en les comunitats d'acolliment mitjançant el disseny d'eines tecnològiques i digitals destinades a tots els públics, organitzacions i institucions.

Què tenen en comú les històries de les persones refugiades a Europa des de 2015 i les que van escapar de la guerra i la violència el 1939, 1946 o 1991? Quins són els vincles que uneixen una exiliada de la Guerra Civil amb un refugiat afganès? Què ens pot comptar l'experiència d'una dona ucraïnesa sobre com van viure les dones gregues deportades en 1949-50 a l'illa de Trikeri? I a l'inrevés: com podem usar aquestes experiències per millorar la integració i el benestar de les persones que fugen avui de la guerra, del canvi climàtic, de la persecució religiosa, política o per raons de gènere, del genocidi?

Per tractar de respondre aquestes preguntes hem creat SO-CLOSE, un projecte liderat des de la UAB que va iniciar la seva marxa en 2020 i que acabarà a finals de 2022.

El nostre projecte ha tingut i té un objectiu central: ajudar a combatre l'estigmatització i les retòriques de l'odi, i facilitar la integració de les persones refugiades (i sol·licitants d'asil) a Europa a través del coneixement i la comprensió mutus entre aquestes persones i les comunitats que els han acollit, utilitzant com a vehicle central per al diàleg la història i les experiències i narratives personals. Tot això, mitjançant l'ús d'eines tecnològiques atractives, innovadores i replicables, que poden ser utilitzades en escoles, museus, institucions culturals, administracions públiques i organitzacions cíviques més enllà de la vida activa de SO-CLOSE.

En tres anys hem posat en contacte passat i present, art, experiència, trauma i memòria. Al llarg de tres anys, hem realitzat 200 entrevistes a persones refugiades, agents culturals i institucionals i acadèmics per conèixer de primera mà les necessitats d'aquests grups en matèria d'integració cultural.

Hem creat eines innovadores com els Story Maps, les Exposicions Virtuals co-creatives, els Documentals immersius i el gran repositori on s'albergaran aquestes noves fonts per conèixer l'Europa del nostre temps, el Memory Center Platform, amb seu al Museu Memorial de l’Exili (MUME), a Catalunya. Hem provat amb centenars de persones la seva usabilitat, les hem millorat gradualment i hem avaluat amb criteris científics la seva vàlua per servir al nostre objectiu de contribuir al coneixement i el diàleg en el nostre castigat continent. I des de ja, aquestes eines estaran a la disposició de quantes institucions culturals, educatives o socials ho desitgin per al seu ús, sempre amb l'objectiu d'afavorir la integració, el diàleg i l'apoderament.

SO-CLOSE, en suma, ha volgut contribuir a donar a conèixer les històries, memòries i cultures de les persones desplaçades a Europa.

Una característica distintiva del nostre projecte és que ha col·locat les veus dels refugiats en el centre de les narratives històriques i contemporànies. Això pot ajudar a restaurar un cert sentit a moltes vides que han estat truncades per la guerra, per la fugida o per la persecució per opinions polítiques o identitats nacionals, religioses, sexuals. I més ara que la qüestió de les persones refugiades torna a la primera línia de l'actualitat amb l'ocupació russa d'Ucraïna.

Web del projecte SO-CLOSE: https://so-close.eu/
Eines desenvolupades: https://so-close.eu/toolbox/

 

 

Javier Rodrigo

Departament d’Història Moderna i Contemporània
Universitat Autònoma de Barcelona

 
View low-bandwidth version