La Fundació UAB

Tutors i beneficiaris del programa Garantia Juvenil intercanvien experiències

Participants del Programa de Garantia Juvenil
La majoria són alumni UAB que durant 6 mesos han pogut treballar en diferents estructures i entitats de l’entorn FUAB, una oportunitat que tant joves com tutors han qualificat de molt positiva i enriquidora. Sara Moreno, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB, va participar en l'Acte de Cloenda organitzat per la Fundació UAB, el 26 d'abril.

30/04/2019

Entre novembre i abril, 17 joves de diferents perfils professionals es van incorporar als equips d’una desena de departaments i entitats de la Corporació UAB. La majoria són recent graduats a la mateixa Universitat Autònoma de Barcelona que han pogut accedir al món laboral gràcies a Garantia Juvenil, un programa convocat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que facilita la contractació de joves.

El 26 d’abril, es van reunir els 17 beneficiaris de Garantia Juvenil de la Fundació UAB amb els seus tutors respectius, en un Acte de Cloenda, en el qual hi van assistir l’equip directiu de la Corporació i Sara Moreno, Vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat de la UAB.

Una de les tutores de la Fundació Salut i Envelliment UAB, Sara Domènech, va explicar durant la trobada que l'acolliment dels 3 joves ha resultat ser experiència molt grata per a tota l’entitat: “t’aporten professionalment i et fan veure altres vies”. Per a ella, han esdevingut un membre més a l’equip, ja que han participat en 4 projectes i han assumit responsabilitats molt variades, com ara fer visites i entrevistes a persones grans per avaluar el seu estat social i de salut o recollir dades sobre els nivells d’Omega3 per contrastar-ne l’efecte preventiu de l’Alzheimer. Marcel Gratacós és un dels joves que ha participat en els projectes psicològics i socials sobre l’envelliment actiu de l’entitat. És graduat en Psicologia a la UAB i, durant la seva estada a la Fundació, ha pogut prendre un contacte molt directe amb aquestes persones d’edat avançada, algunes vivint soles i en mans dels serveis socials: “ha estat molt gratificant perquè és un col·lectiu que agraeix molt que la gent jove es preocupi pel seu benestar i ajudi en la millora de la seva qualitat de vida”.



Compartint vivències

La Júlia Perarnau ha exercit durant aquests sis mesos com a tècnica de promoció d’activitats socials a la Fundación Wassu UAB. En la seva introducció va destacar que va poder conèixer i treballar a fons en els projectes que l’entitat gestiona al terreny: “he tingut l’oportunitat de viatjar a Gàmbia, fer entrevistes com a antropòloga i donar suport durant el III Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF)”.

Una altra de les graduades a la UAB és la Cristina López, que ha fet una estada al Departament de Promoció i Comunicació de la FUAB. Per a ella han estat sis mesos “molt profitosos”, en els que ha pogut posar en pràctica els coneixements adquirits al Grau de Publicitat i Relacions Públiques. Ha assumit el disseny de les campanyes digitals de Graus i Màsters, ha donat suport a la contractació de fires i accions publicitàries, i ha pogut participar en esdeveniments de promoció claus com el Saló de l’Ensenyament o el B-Travel: “és molt interessant conèixer la institució des de dins”, afirma. “Treballar a la FUAB m’ha permès aprendre a fer comunicació d’una altra manera”. La persona que l’ha estat guiant i assessorant durant aquest temps és Esther Crespo, responsable del Departament: “La Cristina ha pogut tocar totes les tecles de la comunicació i la promoció, i ha aportat motivació i aire fresc a l'equip”, explicava durant l’Acte de Cloenda.

Des de la Fundació Hospital Clínic Veterinari també han fet un balanç molt positiu del programa. Algunes àrees han pogut comptar amb 4 graduats de perfils molt diversos –comunicació, informàtica i veterinària-. Per als tutors, això era tot un repte per a un espai tan complex com l’Hospital. Els joves, però, han superat amb escreix les expectatives: “s’han integrat amb tot el gran equip que tenim, s’han implicat i han agafat el ritme”, destacava una de les tutores. Així mateix, des de la Fundació Autònoma Solidària, entitat que gestiona diversos programes, han coincidit en què la diversitat no ha estat un obstacle. El seu director, en Jordi Prat, també va explicar que una de les persones que es van incorporar es va donar de baixa voluntària del programa al cap de poc temps perquè va trobar feina del seu àmbit.

Una oportunitat per créixer

Per la Fundació Alumni ha estat la primera vegada que ha acollit a una persona beneficiària del programa Garantia Juvenil. En concret, han estat dos, graduats en Periodisme a la UAB, i que han estat donant suport a la seva tutora, Irina Gimeno, tècnica de comunicació de l’entitat: “Estic contenta perquè els he vist créixer: el nostre paper també ha estat ajudar-los a saber què els hi agrada”. Altres departaments i estructures de la FUAB com l’Agència de Promoció d'Activitats i de Congressos, Gestió Acadèmica o la Direcció Jurídica i de Recursos Humans han pogut incorporar, igualment, una persona beneficiària del programa. En aquesta entrevista dos dels joves explicaven la seva experiència i com havien trobat les vacants.

Durant l’Acte de Cloenda, la Vicerectora d’Alumnat i d’Ocupabilitat de la UAB, Sara Moreno, va realçar la capacitat de la Fundació per ser un espai de desenvolupament professional per a tot tipus d’alumni de la UAB.

Compromís amb la inserció laboral

El què va començar a la Corporació com una prova pilot ha resultat ser una experiència beneficiosa no només per als joves del programa, sinó també per al si de la UAB, que té com una de les seves prioritats aportar recursos i facilitar la inserció laboral dels alumni. Així, la Corporació ha permès establir un “primer contacte” dins el món laboral als 17 joves graduats de la Universitat, i ha sorgit com una nova via d’“acompanyament” al desenvolupament professional dels graduats i graduades.