Responsabilitat Social Universitària

Refugi

Programa Acollida


En un escenari global marcat per la continuada vulneració de drets de les persones migrants i refugiades, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) desenvolupa, en coordinació amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), el Programa d’Acollida per tal d’ajudar persones en cerca de refugi.

El Programa s’articula al voltant de quatre línies d’acció:

  • Acollida
  • Formació
  • Sensibilització
  • Xarxa de recursos i intercanvi d'experiències

Coneix el Programa d'Acollida

Habitatge per a persones refugiades

Un projecte pioner a Espanya, on 28 sol·licitants d'asil conviuen amb altres estudiants, en els pisos de Vila Universitària, per tal d'afavorir la seva adaptació i integració a l'entorn universitari, i a la realitat de viure en un país estranger.

Els joves refugiats, d'edats compreses entre els 18 i 35 anys, i procedents de diversos estats d'Àfrica i del Pròxim Orient, estan allotjats durant la primera fase del pla estatal d'acollida per als sol·licitants d'asil (6 mesos), amb totes les necessitats cobertes.

Més informació sobre la iniciativa

Voluntariat

El voluntariat del programa d'acollida té l’objectiu de contribuir a la plena inclusió de les persones sol·licitants de protecció internacional a través de la implicació de la comunitat UAB en el desenvolupament d’accions d’acollida i acompanyament, així com a través de la sensibilització i la mobilització ciutadanes.


El Programa ofereix tres opcions de voluntariat:
  • Acompanyament social
  • Suport en l’aprenentatge de llengües i en competències digitals
  • Accions de sensibilització i mobilització
Apunta't al voluntariat d'Acollida

Aprenentatge de castellà i català

Durant la seva estada al Campus les persones refugiades desenvolupen un pla de formació per adquirir coneixements i habilitats per ser autònoms; entre les activitats que realitzen hi ha l'aprenentatge de castellà i català a través dels cursos oferts per UAB Idiomes. També s'ofereixen tallers contextuals per saber com funciona el sistema sanitari i educatiu de Catalunya i tallers de gestió econòmica o de gènere, entre d'altres.

Beques #UABRefugi

Les beques #UABRefugi volen contribuir a garantir la continuïtat dels estudis universitaris a joves en situació de refugi. Com a part del Programa Acollida de persones en cerca de refugi a la UAB, que gestiona la Fundació Autònoma Solidària, les Beques #UABRefugi facilitaran l'accés i la continuïtat a l'educació superior d'estudiants universitaris que, a causa d'una fugida forçada del país, han hagut d'abandonar la seva formació acadèmica.

Descobreix la iniciativa i fes un donatiu

Hackató #UniversitatRefugi


La Fundació Autònoma Solidària amb el suport de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) han impulsat una activitat innovadora que intenta resoldre el repte de millorar l’acollida de les persones desplaçades, refugiades i migrants. Partint d’aquesta qüestió, tots els agents implicats en el hackató treballen de manera participativa i col·laborativa proposant iniciatives que millorin les pràctiques en docència i recerca.

Blog #UABRefugi

En aquest blog es recullen totes les notícies relacionades amb el programa de Refugi de la UAB, així com recursos i un directori amb les principals entitats i centres que coordinen l'acollida de persones refugiades.

Consulta el Blog #UABRefugi