La Fundació UAB

Consolidació d'una col·laboració històrica entre Arxivers sense Fronteres i l'ESAGED

Foto de grup dels representants de l'Associació d'Arxivers sense Fronteres i l'ESAGED
Representants de l'Associació d'Arxivers sense Fronteres i d'Arxivística i Gestió de Documents - Escola FUAB Formació a la signatura del conveni.

El passat dimarts 4 de juny es va oficialitzar la col·laboració entre l’Associació d’Arxivers sense Fronteres (AsF) i Arxivística i Gestió de Documents – Escola FUAB Formació (ESAGED) en el marc de la Setmana Internacional dels Arxius. El conveni, signat per Núria Carreras, presidenta de l’AsF, i Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació UAB, té com a objectius impulsar projectes, formacions i activitats conjuntes en l’àmbit de la cooperació i l’activisme arxivístic.

07/06/2024

Des dels seus inicis, l’ESAGED ha demostrat un compromís ferm amb l'arxivística i la gestió documental, que l’ha portat a establir vincles importants amb diverses entitats del sector, tant a escala nacional com internacional. Entre aquestes relacions, destaca la col·laboració amb l'Associació d’Arxivers Sense Fronteres (AsF), una organització no governamental sense ànim de lucre, amb més de 25 anys d'història, formada per arxivers voluntaris, que s'ha dedicat a la protecció i promoció del patrimoni documental arreu del món. Tot i que aquesta col·laboració ha estat constant, recentment s'ha fet un pas significatiu per oficialitzar aquest vincle, formalitzant una relació que ha estat fructífera per ambdues parts.

La signatura del conveni representa un pas endavant en la consolidació d’aquesta cooperació, “reafirma la bona sintonia existent entre ambdues institucions, i obre la porta a noves oportunitats de col·laboració”, va comentar Núria Carreras, presidenta de l’ASF. Tal com es va destacar en el moment de la rúbrica, la proximitat entre les dues organitzacions ha facilitat la participació mútua en activitats, esdeveniments i projectes, permetent que els estudiants de l'ESAGED tinguin un altaveu per donar-se a conèixer i enriquir la seva formació.

Per Joan Pérez Ventayol, director d’Arxivística i Gestió de Documents de l’Escola FUAB Formació, amb aquest conveni “es concreten grans accions i s’aprofiten sinèrgies, com l'expertesa d’AsF amb els seus projectes de cooperació i d’activisme arxivístic militant a nivell mundial, i es recolzen en l'Escola que té tota la infraestructura per poder oferir formacions innovadores en l’àmbit de l’arxivística i la gestió documental".

 

Núria Carreras, presidenta de l'Associació d'Arxivers sense Fronteres, i Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació UAB, en el moment de l'assignatura del conveni de col·laboració
Núria Carreras, presidenta de l'Associació d'Arxivers sense Fronteres, i Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació UAB, en el moment de l'assignatura del conveni de col·laboració.

 

Curs d’Especialització en Arxius en Drets Humans, Gènere i Diversitat

Un dels aspectes més destacats d'aquesta col·laboració és la posada en marxa del Curs d’Especialització en Arxius en Drets Humans, Gènere i Diversitat, que s’impartirà el proper any acadèmic 2024-25. Aquesta formació novedosa cerca combinar l'experiència d'AsF en projectes de cooperació i activisme arxivístic amb la capacitat docent i la metodologia avançada de l’Escola. La proposta d’estudis es basa en la metodologia del "Flipped Learning", que permet als estudiants adquirir coneixements teòrics abans d'arribar a classe i dedicar el temps presencial a la pràctica i l'aplicació d'aquests coneixements. Aquesta metodologia fomenta una formació més personalitzada i pràctica, optimitzant els resultats d'aprenentatge.

La importància d'aquesta iniciativa rau en la seva capacitat per abordar temes crítics com els drets humans, el gènere i la diversitat des d'una perspectiva arxivística. La vinculació de l'activisme social amb la pràctica arxivística permet als estudiants no només adquirir una base teòrica sòlida, sinó també entendre com aplicar aquests coneixements en contextos reals i complexos. A més, la col·laboració amb l'AsF proporciona als estudiants l'oportunitat de participar en projectes de cooperació internacional, enriquint la seva formació amb experiències pràctiques i significatives.

Aquest curs, amb un total de 4 crèdits o 100 hores, tindrà un cost reduït gràcies al compromís conjunt de l’Escola FUAB Formació, l'AsF i el cos docent. A més, les persones associades a Arxivers sense Fronteres rebran un gran descompte, sent aquesta bonificació més alta per a col·lectius, amb l’objectiu que totes les persones puguin formar-se en matèria d’arxivística, drets humans, perspectiva de gènere i diversitat.

 

Arxivers sense Fronteres, més de 25 anys de cooperació i activisme arxivístic

Des de la seva fundació el 1998, l'Associació d'Arxivers Sense Fronteres ha desenvolupat nombrosos projectes enfocats a la salvaguarda del patrimoni documental en països amb pocs recursos o en situacions de postconflicte. Aquests projectes han inclòs des de la dotació d'ordinadors a Guinea Equatorial fins a la formació de professionals a Bòsnia i Hercegovina després de la guerra. Aquests esforços no només han contribuït a la preservació de la memòria històrica d'aquests llocs, sinó que també han conscienciat sobre la importància de la documentació com a eina de drets humans i identitat cultural.

Avui dia, aquesta organització també aborda temes contemporanis com el feminisme i la representació de grups minoritaris o no representats. Això demostra la seva capacitat per evolucionar i respondre a les demandes actuals, mantenint-se rellevant i eficaç en la seva missió.

En definitiva, la formalització de la col·laboració entre l'ESAGED i Arxivers sense Fronteres representa una nova etapa en una relació que ha estat sempre positiva i productiva. Aquesta iniciativa no només reforça la formació dels estudiants de l’Escola, sinó que també contribueix a la missió global d'AsF de protegir i promoure el patrimoni documental. Ambdues entitats es preparen per afrontar els reptes del futur, combinant experiència, innovació i compromís social.

 

D'esquerra a dreta: Yolanda Corredera, vocal de projecte de l'AsF; Ariadna Morente, Coordinadora de Formació Permanent d'ESAGED; Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació UAB; Núria Carreras, presidenta de l'Associació d'Arxivers sense Fronteres; Adrian Cruz, vicepresident de l'AsF; Maria Aguilera, Coordinadora de Formació Contínua de l'ESAGED, i Joan Pérez Ventayol, Director d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació.
D'esquerra a dreta: Yolanda Corredera, secretaria de l'AsF; Ariadna Morente, coordinadora de formació permanent d'ESAGED i responsable de projectes de l'AsF; Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació UAB; Núria Carreras, presidenta de l'Associació d'Arxivers sense Fronteres; Adrian Cruz, vicepresident de l'AsF; Maria Aguilera, coordinadora de formació contínua de l'ESAGED, i Joan Pérez Ventayol, director d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació.