La Fundació UAB

Antoni Salvà, director de la FSiE, parla a La Xarxa TV sobre envelliment actiu

Antoni Salvà, director de la FSiE, a Xarxa TV

El programa Fet a Mida, de La Xarxa TV, va dedicar una de les seves seccions de l'emissió del passat 16 de setembre a l'envelliment actiu i saludable. Per parlar-ne va ser convidat el Dr. Antoni Salvà, metge geriatra i director de la Fundació Salut i Envelliment.

29/09/2022

"Sabem que si una persona es manté activa des d'un punt de vista físic i mental, té més possibilitats d'envellir bé, de manera satisfactòria i amb benestar".

El Dr. Salvà, que va estar acompanyat al plató per dues persones jubilades, Nelly Gimeno i Miquel Petit, oferint la seva visió sobre el tema en la pràctica, va basar la seva intervenció en el concepte d'envelliment actiu de l'Organització Mundial de la Salut, entès com un procés evolutiu i dinàmic i una etapa més del cicle vital de les persones. Procedent d'un informe publicat l'any 2002 i molt ampli en el seu abast, el Dr. Salvà el va resumir i simplificar així: "que les persones grans puguin aprofitar al màxim les oportunitats que tenen en el camp de la salut, de la participació i la seguretat, i tinguin capacitat de decidir per fer a la vida allò que consideren que és bo per a ells, que els hi agrada i que els fa sentir bé".

Segons el Dr. Salvà, aquesta és la part pràctica i senzilla d'entendre del concepte, tot i reduccionista: fer activitat física, avui, és probablement la principal recomanació i l'element que ha demostrat millor la seva associació amb envellir bé, encara que la persona no hagi fet mai esport al llarg de la seva vida, o tingui una edat molt avançada.

L'únic desavantatge és que ha de tenir un component de continuïtat, ja que els beneficis associats a l'activitat física es perden ràpidament. Fer-la amb companyia és una de les maneres d'aconseguir mantenir aquesta continuïtat. En la part positiva, mai no és tard ni s'és massa gran per començar a fer activitat física, prèvia consulta mèdica i establint una pauta gradual.

Podeu veure la xerrada sencera (a partir del minut 21:30) en aquest enllaç.

Més informació sobre envelliment saludable

Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS

  • Salut i benestar