Una xarxa de camins per conèixer el campus, valorar-lo i gaudir-lo
El proper mes d?octubre farà 40 anys de l?inici de les activitats en el nostre campus i des d'aleshores aquest ha sofert canvis espectaculars. D'aquelles zones ermes, terrenys fangosos i edificacions uniformes, s'ha passat a disposar d'espais enjardinats entre una arquitectura diversa, envoltada de conreus i de bosc. Tanmateix, malgrat l'esforç esmerçat en la millora i conservació del nostre campus al llarg dels darrers anys, el coneixement que en tenim i l'ús que en fem és molt pobre, tot això davant del fet que poques universitats del nostre entorn disposen d'un recurs com aquest i tant al nostre abast.
Amb l'objectiu d'incrementar el coneixement del nostre campus, per valorar-lo i per utilitzar-lo per al nostre profit, des de l'Oficina de Medi Ambient s'ha dissenyat una xarxa de camins que recorre tot el llarg i ample del campus, amb la intenció de donar a conèixer indrets singulars, alguns d'ells ben poc coneguts per a la comunitat universitària.
El disseny parteix de les dues rutes existents: els itineraris de natura blau i vermell, els quals s'han complementat amb quatre itineraris més que s'interconnecten entre ells per tal de configurar una xarxa de camins que s'estén i s'endinsa per les tres petites valls conformades per les rieres de can Miró, can Magrans i can Domènec, antigues masies que dominaven la zona que actualment ocupa el nostre campus.
En aquesta proposta d'itineraris trobem el recuperat antic camí a Can Miró (ruta marró), l'actual seu de l'Escola de Postgrau. Aquesta ruta ressegueix el camí original de Bellaterra a la masia i que coincideix en la primera part de l'enyorada ruta d'Ho Chi Minh, per on els nostres primers i esforçats universitaris accedien des de l'estació de Bellaterra dels FGC a les Facultats. El nou traçat de la via dels FGC, en obrir-se l'estació del campus, va tallar la ruta Ho Chi Minh just a l'entrada de les cases Sert, des on el camí seguia cap avall per la vora del torrent de can Miró fins gairebé tocar sota la plaça cívica. L'antic camí a can Miró segueix per darrera de les cases Sert fins accedir a la masia.
A la masia de can Miró hi conflueix també una ruta interior (ruta magenta), que ens porta per racons singulars de la zona acadèmica del campus, resseguint les dues vessants de la vall de can Magrans i gaudint de miradors alçats, de zones enjardinades amb llocs d'interès com són els jardí oriental d'Educació i el jardí kokoro de Traducció i Interpretació, gaudint de les obres escultòriques de diversos autors escampades al llarg del recorregut i contemplant, segons l'època de l'any, les orquídies silvestres que creixen en recons concrets.
El lloc d'entrada al campus per la carretera que uneix Bellaterra amb la zona del rectorat, es troba el punt més alt del campus (180 m), que és on conflueixen dues rutes: l'itinerari de natura blau i la ruta groga. La ruta groga és una nova proposta que de fet segueix el GR-173, una ruta de gran recorregut que travessa el Vallès Occidental i que passa pel campus.
En fi, la xarxa es completa per les dues rutes, la blau cel i la vermella, que es troben a la vessant del torrent de can Domènec i que ens permeten observar conreus, zones herbades on pasturen ramats i zones feréstegues de bosc madur i passejar al costat d'un frondós bosc de ribera.
Cada una de les rutes que es proposen es poden recórrer en 25-35 min a bon pas, cosa que constitueix una activitat física diària molt saludable. D'altra banda, l'establiment d'una xarxa de camins interconnectats com la que es proposa, permetrà que cadascú es pugui dissenyar el seu itinerari segons la seva conveniència. La intenció és posar a l'abast informació de cada ruta relativa a distàncies, temps i llocs d'interès. L'objectiu és que s'utilitzi el campus per promoure l'activitat física i donar a conèixer els recursos naturals i artístics del nostre campus, no solament en benefici de la comunitat universitària, sinó també de la població veïna, en particular dels veïns de Bellaterra i del barri de Serraparera que, des de diferents punts del campus, tenen un fàcil accés a les rutes.
Un dels aspectes rellevants del nostre campus és el de disposar d'àmplies zones on predomina el verd i que ens permeten relaxar els nostres sentits mentre passegem. Els beneficis d'aquesta activitat, coneguda com exercici verd han estat comprovats en estudis recents portats a terme per investigadors de la Universitat d'Essex, en els que s'ha posat de manifest que el contacte amb el verd mentre es passeja, millora notablement la salut fisiològica en reduir els nivells d'estrès, incrementant el bon humor i l'autoestima (http://www.greenexercise.org/). Aquests efectes beneficiosos per a la salut física i mental ja apareixen només caminant 5 minuts, sobretot en la gent jove i en persones amb problemes mentals.
Referències
"Al capdavall conservarem allò que estimem, estimem allò que entenem i entenem allò que se'ns hagi ensenyat", Baba Dioum.