Una tesi doctoral sobre el cinema i els clàssics del Segle d'Or espanyol, feta exposició

Cine i contribució a la divulgació dels clàssics del Segle d'Or espanyol
Cartell de Josef Fenneker per a Der Richter von Zalamea (Ludwig Berger, 1920). © Museum Folkwang Essen - ARTOTHEK

L'exposició “Unos clásicos… ¡de cine! El teatro del Siglo de Oro en lienzo de plata (1914-1975)” ha estat organitzada a partir d'una tesi doctoral llegida al Departament de Filologia Espanyola de la UAB i és comissariada per l'autora de la recerca, Alba Carmona, investigadora del Grup PROLOPE. La mostra, un exemple il·lustratiu de transferència de les Humanitats a la societat, es pot visitar a la Casa Museo Lope de Vega de la Comunidad de Madrid fins al 26 de setembre. 

28/05/2021

La tesi doctoral, “La comedia áurea en el lienzo de plata: análisis de la recepción de la comedia nueva a partir de sus reescrituras fílmicas”, llegida per Alba Carmona l'any 2018 al Programa de Doctorat del Departament de Filologia Espanyola de la UAB, és la base sobre la qual s'ha organitzat l'exposició “Unos clásicos… ¡de cine! El teatro del Siglo de Oro en lienzo de plata (1914-1975)”, que des del 28 de maig acull la Casa Museu de Lope de Vega de Madrid. La mostra, comissariada per la mateixa Alba Carmona junt amb Guillermo Gómez Sánchez-Ferrer, tots dos membres del grup PROLOPE de la UAB, i organitzada des de la Comunitat de Madrid, podrà visitar-se gratuïtament fins al pròxim 26 de setembre.

Centrada en les adaptacions del teatre barroc al cinema durant bona part del segle XX, la mostra constitueix un viatge pel setè art i la seva evolució, a través de les propostes d’adaptació a la pantalla gran de les obres dramàtiques de Lope de Vega, Calderón de la Barca i Tirso de Molina, des dels començaments del cinema mut fins als anys del tardofranquisme. Aquest recorregut aborda com s'han aproximat els cineastes als clàssics barrocs i com, en molts casos, la seva lectura és ben diferent de la intenció original dels seus autors. I també la recepció fílmica en altres contextos com la República de Weimar, el Tercer Reich, la Rússia soviètica, Itàlia o l'exili republicà espanyol.

L'exposició comprèn una selecció de projeccions, cartells, dibuixos, fotos fixes, guions, projectes d'adaptació, expedients de censura i fullets promocionals, alguns mai abans exposats, procedents d'arxius, museus i institucions culturals nacionals i internacionals. A més, s'han organitzat al voltant de la mostra visites guiades pels propis comissaris, un cicle de cinema i un concert.

Un exemple de transferència de les Humanitats a la societat

“Unos clásicos… ¡de cine! El teatro del Siglo de Oro en lienzo de plata (1914-1975)” és un exemple molt il·lustratiu sobre com un treball de recerca es transforma en un producte de gran valor cultural i artístic dirigit al gran públic. “L'origen d'aquesta transformació va començar a forjar-se en finalitzar la defensa de la meva tesi, quan un membre del tribunal va assenyalar la seva idoneïtat per transformar-la en una exposició”, explica Alba Carmona.

La proposta d'organitzar l'exposició va ser acceptada per la Consejería de Cultura y Turismo de Madrid. Des de 2019, els investigadors del Grup PROLOPE Alba Carmona, com a autora de la recerca, i Guillermo Gómez Sánchez-Ferrer, com a expert en els fenòmens de recepció del teatre del Segle d'Or en el segle XX, han treballat amb els professionals del govern madrileny i de la Casa Museo de Lope de Vega per fer-la realitat.

“Veure un discurs científic de les Humanitats transformat en un acte de comunicació cultural intel·ligible i atractiu per a tots els públics ens produeix una satisfacció enorme. Quan es realitza recerca en el nostre patrimoni artístic, literari, teatral, no volem dir que sigui obligatòria la divulgació, però si que implica, almenys, un gran esforç i un gran mèrit, dignes de reconeixement”, assenyala Ramón Valdés, director de PROLOPE.

El treball acadèmic d'Alba Carmona, que va dirigir el professor Gonzalo Pontón, va obtenir la màxima qualificació i el Premi Extraordinari de Doctorat en el seu àmbit de coneixement. Els membres del tribunal van alabar el seu valor científic i riquesa documental.

Enllaç: Article publicat per Alba Carmona a UABDIVULGA sobre la seva tesi doctoral

Vídeo sobre l'exposició