Neu Bentsen: "L'administració local ofereix moltes sortides professionals als estudiants de Turisme"

Neu Bentsen, en les seves pràctiques a l'oficina de turisme de Camprodon

L'estudiant de 4t curs del Grau en Turisme en Anglès, Neu Bentsen, ha realitzat les seves pràctiques a l'Ajuntament de Camprodon, en diferent àmbits de l'administració local. Ha portat a terme les idees que va treballar a l'aula a través dels experiential live projects, la metodologia d'aprenentatge experiencial i cooperatiu que es fomenta a l'Escola, per resoldre reptes reals del Sector. En parlem d'aquesta experiència formativa amb l'estudiant.

28/09/2021

"L’aprenentatge experiencial i cooperatiu és molt important per a formar-nos com a tècnics en Turisme. Ens ajuda a endinsar-nos al món laboral" 
 

La Neu Bentsen és una estudiant de vint-i-un anys de Camprodon, que està realitzant el 4t curs del Grau en Turisme en Anglès a l'Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB. Li encanta el senderisme i viatjar, i actualment està portant a terme un intercanvi d'estudis en el marc de la UAB Exchange Programme a Costa Rica. Aquest estiu ha fet pràctiques a l'Ajuntament del seu poble, on ha pogut aplicar els coneixements apresos durant la carrera universitària, i desenvolupar idees del projecte que va treballar a l'aula a través de la metodologia dels experiential live projects, un aprenentatge basat en la resolució de reptes reals del Sector, amb la col·laboració d'empreses i institucions, i amb la participació dels estudiants.

Aquesta innovació en la docència es va implantar a l'Escola fa un parell d'anys quan va participar en el projecte internacional Experiential Live Project Enhancement (ELPE), en el marc del programa Erasmus+, on hi participaven també universitats europees de Finlàndia, Lituània i Itàlia.

Parlem de l'experiència de pràctiques a l'administració local amb la Neu, i com aquesta metodologia d'aprenentatge l'ha preparada per afrontar amb èxit la seva inserció en el mercat laboral.

 

- En què ha consistit la teva col·laboració amb l'Ajuntament de Camprodon i quines tasques has realitzat?

- La meva estada de pràctiques a l’Ajuntament de Camprodon ha estat molt enriquidora, ja que he pogut realitzar tasques en diferents àmbits de l’administració local. Les que més he dut a terme són les de recepció i atenció al públic a l’Oficina de Turisme, però, també he estat a l’edifici de l’ajuntament i de l’Espai Cultural Cal Marquès (Museu de la retirada espanyola i sala d’exposicions). 

A l’Ajuntament, he pogut desenvolupar activitats i esdeveniments turístics i culturals, com per exemple el Festival de Música Isaac Albéniz, la Festa Major de Camprodon i el curs de música Isaac Albéniz.  Per altra banda, a l’espai cultural cal Marquès, he dut a terme les tasques de recepció del museu. També he pogut realitzar tasques de promoció turística de la vila, formant part del punt d’informació de la Vall de Camprodon a la 1a edició de la CicloVolta, feines de recepció i atenció al públic al Museu Isaac Albéniz, la correcció de la web turística en anglès de Camprodon (visitcamprodon.cat), la col·laboració amb entitats i associacions de la vila i, per últim, l’edició i creació de publicitat de les activitats d’estiu del municipi.


-  Per què has decidit realitzar les teves pràctiques a l'administració local?

- A causa de la pandèmia, no vaig poder desenvolupar les pràctiques que tenia pensades abans de la COVID-19, i per això l’Escola ens va oferir fer una sèrie de cursos experiencials per validar les nostres hores de pràctiques. Un d’ells era “Destinacions i Informació Turística”, i em va agradar molt. En aquest curs, molts experts de l'àrea d'administracions públiques ens van fer conferències sobre com era la seva feina. A més, el professor que impartia el curs, Philippe Verdoodt, també era un expert en aquest camp, cosa que feia que tota la informació donada fos molt realista. Per això, vaig començar a plantejar-me realitzar les meves pràctiques a l’administració local, ja que em va cridar molt l’atenció. A més, el projecte final del curs consistia en escollir una destinació i fer un projecte de remodelació de l’oficina de turisme, i jo vaig triar Camprodon. 


- Què incloïa el teu treball?

- Incloïa una anàlisi DAFO, propostes de millora per a l’oficina i per la web, i de màrqueting digital, una proposta de campanya de material offline i la creació de tres nous productes turístics: Vaig elaborar una ruta basant-me en una llegenda local, una experiència Mindful Travel a una de les fonts del poble, i un tast de productes de la Vall de Camprodon a l’oficina de turisme.


- Quines problemàtiques has detectat que té aquest municipi, des de l'àmbit turístic, i quines possibles solucions creus que s'hi poden adoptar?

- Les problemàtiques que considero que Camprodon té a escala turística són, en primer lloc, l’escàs nombre de transports públics, el que fa molt difícil la mobilitat des d’altres municipis de Catalunya, com per exemple Girona, amb la qual no es té cap transport públic que les comuniqui. Per altra banda, el clima no sempre acompanya, el que pot provocar un disgust per al turista. 

Pel que fa a l’escàs nombre de transports públics, com a solució jo pensaria en col·laborar des de l’ajuntament amb l’empresa d’autobusos que opera al municipi per tal de crear una línia Camprodon – Girona i obtenir benefici mutu. En relació al clima, no és un fet que es pugui controlar, però, potenciant el turisme per la zona urbana s’aconseguiria que el clima deixés de ser un problema pel turista, ja que oferiria més possibilitats que únicament fer turisme per la muntanya. 

 

- Què has après en aquesta experiència formativa dins l'àmbit de l'administració local?

- Gràcies a aquestes pràctiques he pogut aprendre el funcionament general de l’administració local, en especial d’una oficina de turisme. Abans de començar les pràctiques, tenia idees relativament diferents del que ha acabat sent. Primer de tot, pensava que la feina d’oficina era molt tranquil·la, però no ha estat així. No hi ha hores mortes, ja que la feina que s’hi fa no es limita a informar el turista i crear i/o participar en activitats turístiques, també, almenys l’oficina de turisme de Camprodon, col·labora amb associacions i entitats del poble.

Per altra banda, he pogut millorar la meva atenció al públic, ja que tot i que considero que ja era positiva, ara encara és millor i l’he pogut adequar al client (en aquest cas, turista) estranger, un tipus de públic amb el que no havia tractat en feines anteriors. També, he adquirit habilitats d’administració pública, que són totalment noves per a mi i que difícilment hauria adquirit si no hagués fet aquest tipus de pràctiques. En aquestes habilitats incloc la gestió d’un municipi turístic, la creació i gestió d’esdeveniments públics, i la creació i gestió de publicitat turística. 


- Quines habilitats i competències has hagut d'aplicar?

- He pogut aplicar molts dels coneixements i habilitats obtingudes al Grau. Alguns d’ells són, per exemple, l’ús de la llengua francesa, ja que la majoria de turistes estrangers que rebíem a l’oficina eren turistes francesos. També, he utilitzat coneixements adquirits a les assignatures de màrqueting, sobretot a l’hora de realitzar promoció de productes turístics. 


- Quina és la teva valoració de l'estada de pràctiques?

- La meva valoració és, a grans trets, molt positiva. Repetiria l'experiència i, a més, la recomanaria a altres companys del Grau de Turisme i del Grau de Turisme en Anglès. Crec que aquestes pràctiques m’han permès aprendre molt sobre el sector turístic, i sobretot complementar els meus coneixements acadèmics amb coneixements adquirits en el món professional. M’han estat molt útils i m’han fet veure que gaudeixo treballant en aquest sector, el que ha fet que em replantegi el meu objectiu professional per quan acabi el grau. 

 
- Creus que treballar a administracions locals o altres administracions és una bona sortida professional pels titulats i titulades en els Graus en Turisme i Turisme en Anglès? 

- Sí, des del meu punt de vista l’administració local ofereix moltes sortides professionals pels estudiants de Turisme, tant a oficines de turisme, com en les àrees de turisme i cultura d’un ajuntament.  A més, és una feina que és necessària per al desenvolupament turístic local. 
 

- Explica'ns, Neu, com ha estat la teva participació al projecte internacional ELPE.

- El projecte ELPE es basa en metodologies d’ensenyament “experiential learning” és a dir, es tracta de desenvolupar projectes turístics en empreses. En el meu cas, l’he dut a terme gràcies al treball que vaig fer en el Curs de Destinacions i Informació Turística. 

En primer lloc, vaig tenir una reunió amb la meva tutora de pràctiques, on li vaig presentar les meves idees per al desenvolupament turístic del municipi, i llavors, en la mesura del possible en vaig poder desenvolupar alguna (sobretot, les de remodelació de la pàgina web). El que més em va agradar de formar part d’aquest projecte és que vaig sentir que les meves opinions tenien un gran pes, i per tant, em va fer sentir com una treballadora més i no com una treballadora en pràctiques. No obstant això, tot i que el projecte ha estat molt enriquidor per a mi, el que menys em va agradar va ser no poder desenvolupar més idees, ja que només va ser una de totes les que tenia, però tot i això, estic molt contenta de la meva col·laboració.
 

- Què en penses de la metodologia de l'aprenentatge experiencial i cooperatiu entre Universitat i Empreses, que fa ja uns anys que a l'Escola es fomenta en la docència per apropar als estudiants a les demandes del sector? 

- Per a mi l’aprenentatge experiencial i cooperatiu és molt important per a formar-nos com a tècnics en Turisme. Ens ajuda a endinsar-nos al món laboral i sobretot, saber cap a on volem anar en un futur, el que ens agrada i el que no. A més, també permet fer ús dels coneixements adquirits a les aules en el món laboral. Sense cap mena de dubte considero que aquesta metodologia ens prepara moltíssim per a la nostra inserció laboral, ja que ens hi apropa de primera mà i ens permet aprendre sobre el seu funcionament.


Neu Bentsen rebuda per l'alcalde de Camprodon, Xavier Guitart, en el seu darrer dia de pràctiques.