La visió del professor Esteve Dot sobre la recuperació del turisme després de la pandèmia

Turistes al Parc Güell de Barcelona

Els mitjans digitals Skift i Nació Digital publiquen dos peces periodístiques sobre el sector turístic postpandèmic a Catalunya, amb declaracions d’Esteve Dot, expert en turisme de la UAB. El professor secunda les bones previsions per aquest estiu i reivindica el turisme rural de qualitat, i la necessitat d’una bona gestió i planificació per evitar la massificació.

05/07/2022

Esteve Dot Jutglà, professor de Geografia Econòmica, ha participat en una entrevista i un article amb diversos mitjans aquest mes de juny, on ha aportat la seva visió sobre la recuperació del sector turístic a Catalunya.

Skift, mitjà americà especialitzat en la indústria de viatges, va publicar el 24 de juny l’article “Barcelona Looks for Balance When Welcoming Post-Covid Tourism” de Paula Krizanovic, on Esteve Dot aporta la seva opinió sobre com enfocar el retorn dels turistes a Barcelona.

Segons la peça, Barcelona pretén captar un turisme de més qualitat i evitar l’overtourism. Per al professor, iniciatives de promoció internacional com l’obra digital de la Casa Batlló en format NFT (Non-fungible Token) -convertint-se en el primer monument Patrimoni Universal de la UNESCO reinterpretat com a NFT- estan bé, però s’hauria de “descentralitzar el turisme amb noves atraccions i reduint l’estacionalitat”.

L’article exposa la preocupació d’algunes associacions veïnals de Barcelona pel possible retorn al model turístic d’abans de la pandèmia, marcat per l’excés de soroll, brutícia, vandalisme i proliferació d’allotjaments il·legals. Un conflicte que des de l’Ajuntament es vol evitar amb la posada en marxa de mesures restrictives com prohibir la construcció de nous hotels o limitar l’accés als grups de visitants.

El professor creu que limitar la presència de turistes a alguns punts de la ciutat contribuirà a oferir una millor experiència al viatger: “Normalment, hi ha 2 visitants internacionals per cada resident a Espanya, però n’hi ha 4 a ciutats com Barcelona o Madrid. Gestionar aquest flux és crucial”.

Esteve Dot també és partidari de crear estratègies sostenibles a llarg termini, apostant pel turisme cultural o MICE, i creant noves atraccions a espais com Montjuïc o al riu Besós. “El lideratge polític serà important per aconseguir la plena cooperació sobre aquests assumptes i el consens entre totes les parts implicades”, ha dit a Skift.  

D’acord amb l’article, està previst que Barcelona torni a les xifres de just abans de la COVID-19 -on es van arribar als 12 milions de visitants i uns 33 milions de pernoctacions-. El professor Esteve Dot també ho va confirmar a Nació Digital: “Els pronòstics indiquen que el sector podria arribar a fer la mateixa o més caixa que l’any 2019. Inclús hi ha qui apunta que podríem arribar a batre nous rècords”.

El paper del turisme de proximitat a Catalunya

En un especial sobre turisme, el mitjà català Nació Digital va entrevistar el 22 de juny a Esteve Dot per oferir una anàlisi de la situació i els reptes del sector turístic a Catalunya després de la COVID-19.

Segons el professor, “la tendència és de clara recuperació i normalitat” i Catalunya podria arribar a fregar els 20 milions de turistes estrangers com el 2019, segons dades de l’Idescat. També va destacar que, durant la Setmana Santa, ja es van registrar xifres excepcionals del 80% i 90% d’ocupació hotelera, inclús en destinacions que abans no eren tan buscades.

El turisme de proximitat s’ha vist reforçat. El professor afirma a l’entrevista que la pandèmia ha demostrat que existeix un gran turisme rural de qualitat a territoris com Osona, el Bages, el Priorat o el Montsià. A més, els viatgers estan més conscienciats, “busquen una experiència turística sostenible que beneficiï especialment a l’economia local”, i tingui cura del patrimoni natural i cultural.

Com a solució, l’expert en turisme recomana una planificació i gestió eficient per evitar l’alta massificació concentrada i l'estacionalitat, i la generació de conflictes i tensió entre visitants i locals.

Finalment, Esteve Dot també va parlar a Nació Digital sobre la necessitat de millorar les condicions laborals al sector de la restauració i hoteler. Per a ell, la qualitat als llocs de treball “és un dels reptes pendents per aconseguir que l’economia turística més estacionalitzada sigui sostenible”.