La Facultat de Filosofia i Lletres tanca la celebració del seu cinquantenari

Homenatge als jubilats de Lletres i cloenda del 50è aniversari
El passat 6 de juny, la Facultat de Filosofia i Lletres, un dels centres lligats a l'origen de la UAB, va celebrar la cloenda del seu cinquantè aniversari. Durant l’acte, dividit en dues parts, es va retre homenatge al professorat jubilat del centre, molts dels quals van ser-hi des dels orígens de la Universitat, i es van repassar les cinc dècades d’història de Facultat mitjançant música, records i testimonis. 

07/06/2019

Carbajo: “Érem els primers de casa que accedíem a la universitat i, amb nosaltres, també arribaven els nostres pares i avis. Volíem arribar a ser coses que no nosaltres ni ells entenien”.

L’acte, presidit pel vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura, Carlos Sánchez, pel degà del centre, Joan Carbonell, i pel vicedegà d'Economia i Infraestructura, Albert Pèlachs, va començar amb l’homenatge al professorat que s’ha jubilat enguany: Gemma Rigau, Jaume Aulet i Joan Mascaró, del Departament de Filologia Catalana; M. Lluïsa Hernanz, del Departament de Filologia Espanyola; Isabel Rodà i Jaume Medina, del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana; María Carmen Gómez Muntané, del Departament d'Art i de Musicologia; i Ricardo García Cárcel, Antoni Moliner i Lluís Roura, del Departament d'Història Moderna i Contemporània.
 
La professora Gemma Rigau va parlar en nom de tots el homenatjats i va destacar que algunes de les persones que es jubilaven eren “socis fundacionals de la UAB”: “Tota la nostra vida l’hem passat en aquesta Facultat. Ens hem aparellat, hem tingut fills, ens han sortit arrugues i hem viscut moltes experiències”. Rigau també va aprofitar per denunciar la “preocupant falta de relleu generacional” i la necessitat de donar “oportunitats a les persones joves” per no perdre prestigi. 

La segona part de l’acte va consistir en un passeig per les cinc dècades d’història de la Facultat, cadascuna amb una banda sonora, de la mà de cinc testimonis que van evocar el seu pas per la UAB. 

El primer fou el doctor Josep Ma. Nolla, catedràtic de la Universitat de Girona i alumni de la promoció 1968-73, que va explicar que es va decidir a estudiar a una “universitat que acabava de néixer” després de veure un anunci a un diari. 

Mercè Bausili, qui es jubila després de 44 anys a la UAB, va reflexionar al voltant de les experiències viscudes després de “passar moltes hores oferint servei, gaudint i patint”. 

A continuació, Paco Carbajo, alumni de la promoció del 1989-1993, va referir-se a la seva generació com la “generació del canvi i de les beques”: “Érem els primers de casa que accedíem a la universitat i, amb nosaltres, també arribaven els nostres pares i avis. Volíem arribar a ser coses que no nosaltres ni ells entenien”. Carbajo va acabar el seu discurs afirmant que “sóc com sóc gràcies a haver passat per aquesta Facultat”. 

El representant de Personal Docent i Investigador (PDI), Pere Ysàs, va reflexionar sobre els canvis viscuts al llarg d’aquestes cinc dècades però també de les “continuïtats en docència i recerca” i va destacar el paper important del professorat. També va dedicar unes paraules al professorat que s’acabava de jubilar, ja que “allò que és la Facultat avui dia, és gràcies al professorat que n’ha format part”.  

Joan Carbonell, degà de la Facultat i alumni de la promoció 1973-78,  va parlar de la importància de les humanitats per a qualsevol universitat de prestigi: “Atzar, imaginació, determinació, compromís, confiança, generositat i humilitat són les  idees que construeixen un projecte durador com el de Facultat". 

“La celebració d’aquest aniversari ha permès reflexionar sobre què som, d’on venim i cap a on volem anar. Som om som gràcies a les persones que n’han format part”, va afirmar, el vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura i alumni de la promoció 1979-84, Carlos Sánchez, a l’inici del seu parlament. El vicerector també va referir-se al “delicat moment actual” degut a la manca el relleu generacional i al pressupost insuficient per a les universitats. Sánchez va tancar la seva intervenció parlant del sentiment de pertinença a la UAB, agraint al professorat jubilat tot el que “ha donat a la institució”.