• Portada
04/2010

La conducta infantil sota el prisma de pares i professors

Pares i educadors

Aquest treball analitza el grau de concordança entre pares i mestres en la valoració de la simptomatologia conductual i emocional de nens amb edats compreses entre els 6 i 8 anys. En particular, s'examina si algunes variables sociodemogràfiques relacionades amb els nens (edat i sexe) i amb les seves famílies (nivell socioeconòmic), així com la presència de patologia en els pares, poden afectar aquest acord. Els resultats apunten a una discordança entre la percepció de pares i educadors, el que obliga a considerar l'opinió d'ambdós informants per obtenir un panorama més ampli del repertori conductual i emocional dels nens.

Es van avaluar 702 nens i nenes de 25 escoles de la Comarca d'Osona, Barcelona (Espanya), matriculats en primer i segon de primària. Per a tal efecte, es va aplicar una bateria de proves que va incloure l'escala Child Symptom Inventory-4 (CSI-4), versió pares i mestres; el Qüestionari de Salut General de Goldberg (QSG-28), el Hollingshead (SES; 1975) i un qüestionari sociodemogràfic. Els resultats van indicar una concordança baixa en la valoració de les diferents categories diagnòstiques del CSI-4, a excepció del TDAH en el qual es va obtenir una concordança moderada.

Per al total de les escales relacionades amb els trastorns de conducta disruptiva i dels trastorns d'ansietat i de l'humor, es va trobar una concordança baixa, observant-se un nivell d'acord major en la valoració dels trastorns de conducta disruptiva que en els trastorns d'ansietat i de l'humor. En relació amb les variables sociodemogràfiques estudiades, es va trobar que l'edat i el sexe del nen no van afectar en forma significativa el grau de concordança entre ambdós informants per a la majoria de les categories diagnòstiques del CSI-4, no obstant això, en la valoració dels símptomes del TDAH, aquest va ser major en els nens que en les nenes. Tampoc es va trobar una relació estadísticament significativa entre nivell socioeconòmic i concordança entre pares i mestres. No obstant això, es va trobar una relació entre la presència d'algunes patologies en els pares, avaluades mitjançant el QSG-28, i un menor grau de concordança amb els mestres en la valoració dels símptomes de diverses categories diagnòstiques del CSI-4.

Els resultats obtinguts aporten informació valuosa sobre el grau de concordança entre pares i mestres en l'avaluació de la sintomatología conductual i emocional dels nens que es troben en una franja d'edat poc abordada per la investigació sobre l'acord entre informants d'escenaris distints. Malgrat la baixa concordança trobada, les dades demostren, més que la inviabilitat de les valoracions, la variabilitat situacional del comportament infantil, les variacions en la percepció dels avaluadors i les seves interaccions amb el nen en escenaris diferents; el que destaca la importància de comptar amb informació d'ambdós informants que possibiliti l'obtenció d'un panorama més ampli i concís del repertori conductual i emocional dels nens.

Rosalba Angulo Rincón

Referències

"Concordancia entre padres y maestros en la valoración de la sintomatología conductual y emocional de los niños de 6 a 8 años". Tesi doctoral defensada per Rosalba Angulo Rincón, el 4 de febrer de 2010 a les 11:30h a la Sala de Graus de la Facultat de Psicologia (P-24).

 
View low-bandwidth version