Estudiants viatgen a Àustria per aprendre sobre emprenedoria sostenible amb el programa Erasmus BIP
Cinc alumnes d’últim curs dels Graus de Turisme i de Direcció Hotelera han participat en la tercera edició del SEED Lab, intercanvi que forma part del Blended Intensive Program Erasmus+ (BIP).
13/12/2024
Estudiants de 4t curs han participat per tercer any en el SEED Lab, una iniciativa de formació híbrida, amb un intercanvi a Klagenfurt, que forma part del “Blended Intensive Program” (BIP) Erasmus+. Aquest laboratori d’idees està pensat per a plantar la llavor del pensament crític en els alumnes d’arreu d’Europa i fomentar l’emprenedoria sostenible.
Carla Ortiz, Júlia Rubio i Judit Elias, del Grau de Direcció Hotelera, i Paula Gómez i Diana Vera, del Grau de Turisme, van participar en sessions virtuals amb professors i alumnes de les altres universitats implicades, i van viure una experiència d’intercanvi presencial durant la setmana del 2 al 7 de desembre, a Klagenfurt, Àustria.
La trobada es va dur a terme al Makerspace de Carinthia University of Applied Sciences, universitat organitzadora de l’esdeveniment, juntament amb l’Escola FUAB Formació, i Startup Carinthia i Global Case Study Challenge com a socis. Les professores implicades van ser Eithne Kneppitsch, del centre austríac, i Anna Zinenko, dels Graus de Turisme i Direcció Hotelera de l’Escola FUAB Formació. Zinenko, juntament amb Albert Vancells, coordinador del Grau de Turisme i Turisme en anglès, van dirigir la participació dels alumnes en aquest intercanvi.
En total, van participar 47 estudiants de les universitats Carinthia University of Applied Sciences (FH-Kaernten) (Àustria), la Universitat d’Udine (Itàlia), Hellenic Mediterranean University (Grècia), Kauno Technikos Kolegija (Lituània) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Els alumnes es van distribuir en 5 equips de 7 participants cadascun, que havien de trobar solucions per als reptes que els proposaven diferents empreses o bé crear una empresa social o mediambiental des de zero, per seguidament presentar les seves idees innovadores davant d’un jurat.
El projecte VIRIDI, finançat per Àustria i Eslovènia amb l’objectiu d’accelerar la transició verda a l’àrea transfronterera entre els dos països, va contribuir a proporcionar les empreses d’economia circular del SEED Lab.
47 estudiants de cinc universitats diferents van trobar-se a Klagenfurt, Àustria, del 2 al 7 de desembre.
Solucions innovadores i alternatives per a problemes mediambientals reals
L’experiència ha estat una oportunitat que els joves assistents han valorat molt positivament, i els ha ajudat a identificar i resoldre problemes reals en un context empresarial: “una habilitat essencial per al futur laboral”. Carla Ortiz, del grau de Direcció Hotelera, va afirmar que va poder “connectar amb estudiants de diverses nacionalitats i formacions acadèmiques, fet que em va ajudar a ampliar perspectives i treballar en equip de manera molt efectiva, a més de practicar l’anglès, abordar problemes reals d’empreses, i aprendre sobre business, màrqueting i emprenedoria”.
L’equip de la Carla, snow2road, va escollir la corporació CAPITA snowboarding, amb el repte d’impedir que es cremessin de mitjana 3.000 taules de snowboard amb tares a l’any i aconseguir una alternativa més sostenible. Després de reflexionar sobre el desafiament que els havia plantejat la companyia i de dur a terme múltiples reunions amb els companys, el grup va arribar a la conclusió que podien crear un sistema que convertiria les 3.000 taules sobrants en un obsequi: les regalarien als membres d’un club exclusiu, dins dels clients de CAPITA. Així, es diferenciarien dels 100.000 snowboards normals i corrents que la companyia fabrica anualment.
La inclusió d'experts convidats, com Andreas Lehner, un empresari i autor ambiental en sèrie, va enriquir significativament l'experiència d'aprenentatge. Andreas va compartir idees de la seva carrera i el seu llibre sobre inversió sostenible, "Mind Your Money", que va proporcionar als futurs graduats perspectives del món real sobre com navegar per les complexitats d’aquest tipus d’emprenedoria.
Reconeixement al Premi Nacional Ars Docendi pel projecte SEED Lab
Les docents Anna Zinenko i Eithne Knappitsch van ser convidades a un sopar amb el rector de la universitat Fachhochschule Kärnten, Peter Granig, per celebrar el guardó Premi Nacional Ars Docendi 2024 a l'Excel·lència Docent, en la categoria d'Ensenyament Orientat a la Societat i la Sostenibilitat, que el projecte SEED Lab va guanyar al setembre.
Durant el sopar, el rector va felicitar les dues professores per la iniciativa, que ja comença a germinar idees per a l’edició de l’any vinent. En paraules de la professora Anna Zinenko: “Entendre l'emprenedoria sostenible és crucial per als estudiants de Turisme a mesura que la indústria avança cap a pràctiques més responsables amb el medi ambient. Aquest programa proporciona els coneixements bàsics necessaris perquè innovin i liderin iniciatives de sostenibilitat en entorns hotelers”.