Entrevista a l'alumnat del grau de Pedagogia

Fotografia dels estudiants de pedagogia

Entrevistem a la Laura Esteban i en Yeray Sánchez, alumnes de primer del grau de Pedagogia, per saber què els motiva a formar-se com a pedagogs i què els agrada d’aquests estudis. 

08/05/2020

Per què vau decidir estudiar el grau de Pedagogia a la Universitat Autònoma de Barcelona?

Y: Yo creo que el grado me escogió a mi. Yo puse de primera opción Cultura Audiovisual, después Educación Social y finalmente, Pedagogia. Sin embargo, ahora me gusta y quiero ayudar a los niños.

L: Jo sempre he treballat amb nens a una entitat perquè sóc monitora. Primer volia fer Educació infantil o Primària, però vaig veure que l’única sortida era com a mestre, i pedagogia et dóna moltes més opcions. Per aquest motiu, vaig acabant escollint aquest grau.

Què us motiva a formar-vos com a pedagogs?

Y: Poder ayudar a gente con necesidades, a niños por ejemplo. Ambos hemos sufrido mucho por culpa del sistema educativo y queremos ayudar a infantes y adultos. Queremos formarnos com educadores y el grado de Pedagogia es el que engloba más conocimientos. El poder ayudar a otras personas es mi motivación. 

L: Jo crec que el mateix, ja que l’educació és una eina que tenim les persones i està molt mal formada. La pedagogia et dóna aquesta possibilitat de poder canviar el sistema que hi ha avui en dia i poder ajudar els infants i les famílies. Personalment, poder fer aquesta labor em motiva molt perquè m’agrada ajudar a la gent.

Quines són les vostres expectatives envers el grau?

L: Abans de començar els estudis tenia expectatives bastant altes. Em van parlar molt bé del grau i vaig començar a tenir expectatives molt altes. Jo venia amb la idea que el professorat i la gent que em trobaria seria d’una forma. Idea que he trobat en depèn de quins aspectes.

Y: Yo no me quería hacer ideas sobre el grado para no ilusionarme, o al revés. Sin embargo, tenía muchas expectativas con la gente y, realmente se han cumplido todas.

Hi ha qualsevol aspecte que en aquests mesos us hagi sorprès? 

Y: A mi me ha sorprendido un poco el profesorado.

L: Sí. És veritat que tu estàs estudiant un grau en el qual t’expliquen com ensenyar i com poder aprendre d’una millor manera i hem trobat que alguns professors recorren al sistema clàssic d’avaluació. Tot i això, tenim un professorat molt bo, i en l’àmbit d’estudis estic fent assignatures que realment m’interessen. Com ja he dit, en quant el grau tenia expectatives altes i s’han complert.
 
Y: Estudiamos asignaturas que te llenan y te hacen crecer como persona.

Quines aptituds creieu que ha de tenir un/a bon/a pedagog/a?

Y: Sobretodo que sepa guiar al alumno. Que sepa ayudarle no solo en sus carencias físicas, también en las emocionales. Ayudar no solo a un niño, también a un adulto, ya que todos necesitamos ayuda. Un buen pedagogo tiene que saber verlo y ayudar.

L: Realment és això, la capacitat que té d’ajudar i acompanyar. Pedagogia vol dir conduir al nen. També, ajudar en l’educació, que és molt important avui en dia.

Y: No juzgar por el físico, origen, orientación sexual ni por cualquier otra característica.

L: Mirar des de la base perquè aquesta persona millori i pugui entendre la realitat.

Considereu que a la Facultat us estan ensenyant aquestes aptituds? 

Y: Hay profesores que sí y otros que no. Encuentras que hay quien te juzga por como te comportas en clase en vez de juzgarte por lo que escribes en el examen. Y aun así, te pueden juzgar solo por el examen? No. Lo que sabes y lo que aprendes lo puedes demostrar haciendo debates y demostrando tu opinión, ahí te puedes dar cuenta. Estudiamos pedagogia y nos siguen evaluando a través de un examen que dicta tu futuro.

L: És el que hem dit abans. Les bases clàssiques que hi ha de l’educació consisteixen en valorar el teu aprenentatge en un paper i no, realment tu aprens molt més que això. Pots tenir més capacitats de les que s’observen en un simple paper. Així i tot, crec que estic aprenent de molts professors i professores i de molta gent que està a la classe.

Y: En la universidad estoy observando que aprendes más de los compañeros y de la gente que te rodea. Incluso de las personas con las que no tienes ninguna relación. Aprendes de sus vivencias. Hay compañero/as que piensan como tú y otro/as de manera muy diferente. Te hacen ver como va a ser tu futuro algun día.

Quines activitats us agradaria fer que es relacionin amb els vostres estudis?

L: A mi personalment m’agradaria anar a un centre de menors o veure com es gestiona una presó i com estan les famílies. Aprendre com poder intervenir en tot aquest tema i veure a altres persones actuar. Poder fer activitats més pràctiques.

Y: A mi me gustaría eso. Nos estan enseñando como ser un pedagogo, pero no nos ponen delante de un niño o persona adulta que tiene carencias y no sabemos como ayudarles. Me gustaría que hubiese más práctica o más debates, que podamos expresar nuestras opiniones.

Quines activitats us agradaria fer al campus de l’Autònoma que es relacionin amb el grau de Pedagogia?

L: Fan moltes coses al campus, el problema és que no les gaudim suficient.

Y: O no nos informamos y no sabemos como aprovechar lo que se nos ofrece.

L: M’agradaria fer un debat entre moltes persones que estiguin interessades a parlar sobre temes socials, sigui racisme o feminisme, un espai per poder debatre tots aquests temes.

En aquests anys que us falten per acabar el grau de Pedagogia, què espereu de la carrera?

Y. Espero que me hagan crecer como persona. Que lo que yo estudie en el aula me permita avanzar en mi vida personal y también aplicarlo.

L: Més que fer una classe directiva, espero que el professorat ens entengui i sàpiga comprendre l’alumnat. La labor d’un/a bon/a pegagog/a és, a part de fer la labor com a professor/a, entendre l’alumnat i saber si tenen complicacions per poder-los ajudar.

Y: Formar parte de la vida del alumnado. En un futuro esperamos que nos enseñen eso.

L:  També aprendre coses bàsiques com pot ser fer una presentació o un powerpoint, que no ens ho han ensenyat mai i és molt important.

Una vegada acabeu el grau, com espereu que sigui el vostre futur professional? 

Y: A mi me gustaría trabajar en una escuela como psicopedagogo. Ayudar a niños y también a mis familiares cuando esten mal.

L: Realment m’han agradat totes les sortides que he mirat, però ho centraria a ser pedagoga de presos. Una presó em crida molt l’atenció, la gent que hi conviu allà i les persones que les estan ajudant. Poder ajudar aquestes persones o com a mínim saber què els hi passa.
Pensar que estic molt més a prop de poder canviar el sistema educatiu d’avui en dia motiva per poder treballar de pedagoga a qualsevol lloc.

Penseu que hi ha alguna sortida professional que us donarà més estabilitat que una altra?

Y: En este país que salida hay con cualquier carrera? Sobretodo en educación. Sin embargo, pedagogía te da muchas opciones. Puedes trabajar en un centro de menores, en una cárcel, en asociaciones, ONG’s, escuelas, etc...

L: Jo diria que és complicat. El primer que em van dir molts amics i amigues va ser que molts familiars seus que havien estudiat això estaven repartint pizzes. Jo crec que ens guanya molt més la passió de poder ajudar. Crec que si realment fas allò que t’agrada i ho fas amb ganes pots arribar on vulguis. Aquesta és la meva filosofia de vida i ho crec així.

Y: Mi prima me dijo un día: “Si estudias lo que te gusta, acabas encontrando trabajo”. No es lo mismo decir con una sonrisa “me voy a trabajar” que decir en un trabajo que no te gusta, pero ganando tus 2.000 euros “me voy a trabajar”. El simple hecho de saber que puedes ayudar  y que es una carrera que te la puedes guardar para ti, para tu vida personal, ya te debe llenar, y si encuentras un trabajo que esté relacionado, mejor.

L: Vulguis o no estàs aprenent quelcom i és molt gratificant. Si no acabem de pedagogs en algun lloc, acabarem en una pizzeria, però jo tindré clar els valors que tinc i podré ajudar, com a mínim, a la gent del meu entorn.