Els alumni Omar Sabri, Alexandra Requejo i Samuel Rodríguez orienten els estudiants

Alexandra Requejo explicant la seva carrera professional als estudiants de Turisme i Direcció Hotele
Alexandra Requejo explicant la seva experiència professional als estudiants.

Els titulats Omar Sabri, Alexandra Requejo i Samuel Rodríguez van explicar ahir la seva experiència de pràctiques i les seves trajectòries professionals als estudiants d'últims cursos de Grau, per tal d'orientar-los a l'hora d'escollir les seves destinacions en els internships. Gemma Sagué, Coordinadora de Pràctiques Internacionals, va donar a conèixer les oportunitats que tenien a l'abast els estudiants.

29/09/2022

Gemma Sagué, Coordinadora de Pràctiques Internacionals de l'Escola, va organitzar ahir una sessió informativa sobre l'oferta de pràctiques internacionals i oportunitats laborals que tenia a l'abast l'alumnat dels darrers cursos dels Graus en Turisme, Turisme en Anglès i Direcció Hotelera.

La professora va donar a conèixer quines opcions i posicions podien realitzar els estudiants per la seva formació pràctica en empreses i cadenes hoteleres a l'estranger, i el rol que desenvolupaven les agències de placement a l'hora d'oferir programes amb vacants i destinacions per adquirir experiència professional i inserir-se en el mercat laboral. També va facilitar informació sobre els tràmits que havien de seguir els alumnes per realitzar les estades a l'estranger, i el funcionament dels internships.

La jornada va comptar amb la participació de tres alumni dels Graus, que van explicar la seva experiència de pràctiques i la seva trajectòria professional en el sector turístic i hoteler, per orientar els estudiants a l'hora de triar la posició i destinació on portar-les a terme. 

 

Sortir de la zona de comfort

Omar Sabri, Graduat en Direcció Hotelera de la promoció 2021, actual Demi-Chef de Rang de Les près d'Eugénie, un establiment de 3* Michelin de Relais Château a França, va ser el primer exalumne a intervenir. 

Va comentar que havia escollit estudiar aquest Grau per obtenir les eines per treballar en el sector, ja que per tradició es dedicava la seva família al negoci de l'hostaleria i restauració. Va  compaginar els seus estudis amb diversos treballs que li van fer adquirir experiència laboral. En aquest sentit, va subratllar que aquest fet l'havia enriquit personalment i professionalment, i va animar als assistents a la xerrada, a fer-ho. Abans de marxar a l'estranger de pràctiques, l'Omar va fer una estada a un H10 de Tenerife.

Com que era una persona autoexigent i volia afrontar nous reptes va decidir sortir de la seva zona de confort i desenvolupar la seva carrera a l'exterior. La seva idea era anar a millorar l'anglès a Estats Units, però malauradament, li van denegar el visat perquè va coincidir amb el sorgiment de la pandèmia de la Covid.

Més endavant, quan volia reprendre el seu desig d'anar a Califòrnia, va rebre una oferta per treballar en un hotel de luxe a França, tot i que havia de començar en posicions inferiors, com de cambrer. Va pensar que "era una bona oportunitat per millorar el francés", i així que va decidir fer el pas. Com a resultat de la seva perseverança i el seu treball, en 7 mesos va aconseguir promocionar dues vegades, fins assolir la posició actual de Demi-Chef de Rang de Les près d'Eugénie.

De la seva experiència, l'Omar va recomanar als estudiants que "busqueu oportunitats i sortiu de la vostra zona de confort, estareu aprofitant el temps al màxim, i recollireu els fruits més aviat del vostre treball i esforç", va dir.

 

Intervenció d'Omar Sabri, titulat en Direcció Hotelera.
Un moment de la intervenció d'Omar Sabri, titulat en Direcció Hotelera.

 

Conèixer i aprendre a obrir un hotel de luxe a Qatar

La següent en participar va ser l'Alexandra Requejo, Graduada en Direcció Hotelera de la promoció 2019,que avui en dia exerceix un càrrec de responsabilitat al Departament de Guest Experience de l'Hotel Arts Barcelona, de la cadena Marriott.

Després de titular-se a la UAB, va decidir iniciar la seva carrera professional a Doha, a Qatar, per aprendre i treballar en l'obertura d'un establiment de luxe.Tot i que s'anava a un país musulmà, on la cultura era molt diferent a la catalana. va triar anar-se'n a aquest país, perquè sabia que en aquell hotel hi havia una plantilla amb molts companys i companyes de la universitat, i tenia com a directora general una dona, en un país, on no solien desenvolupar càrrecs de responsabilitat.

Al poc d'obrir, va interrompre la pandèmia, i durant uns mesos van haver de treballar amb clients catarins, que havien de fer quarantenes. Durant aquest temps va treballar en diferents departaments, fent un crosstraining, perquè volia conèixer el funcionament de cada àrea, com la de Housekeeping. També, durant aquest període, va aprofitar per apuntar-se a cursos per adquirir noves competències professionals. En els moments més àlgids de la pandèmia mundial, va tancar l'hotel, i molts dels seus superiors van deixar la feina i van tornar al seu país.

L'Alexandra va decidir quedar-se, i quan va poder tornar a obrir l'establiment hoteler, es va fitxar un nou equip de direcció, que va engegar nova manera de gestionar-lo. En aquest sentit, l'exalumna va haver d'adaptar-se a la nova situació i concepte de treball. Va promocionar per la seva gran labor, i després d'estar tres anys a Doha, ja va començar a aplicar a l'Hotel Arts de Barcelona, però en un principi no li oferien la posició que desitjava. Uns mesos més tard, la van trucar per oferir-li el càrrec, i també va ser elegida representant d'aquest establiment hoteler en el Junior Business Council per idear activitats de responsabilitat social corporativa per la sostenibilitat dels hotels de la cadena, realitzar accions solidàries, etc.

De la seva estada a Qatar contemplava que "havia estat una de les millors decisions que havia aprés en la meva carrera professional", i va animar als estudiants a no tenir por a equivocar-se, que malgrat l'erressin, n'aprendrien de l'experiència, i que no es tanquessin a res: "si teniu ganes i passió n'aprendreu molt", va concloure.

 

Diferenciar-se per ser un professional més competitiu

Samuel Rodríguez, Graduat en Turisme de la promoció 2019, actualment està treballant en el Departament de Promoción de la Conselleria de Turismo del Instituto de España que està ubicada a Guangzhou, a Xina, gràcies a aconseguir una beca de pràctiques de Turespaña.

En el seu parlament, en Samuel va narrar que durant la carrera a la universitat va realitzar una estada de mobilitat internacional Erasmus+ a Finlàndia, que el va marcar molt. Es va donar compte que li agradava viure a l'estranger, conèixer gent i viatjar. També durant els estudis va realitzar pràctiques en l'àmbit de l'organització d'esdeveniments, a la companyia Barter, amb qui va adquirir experiència en el sector MICE.

Al finalitzar el Grau es va sentir com perdut, sense saber cap a on dirigir-se professionalment. Va pensar en marxar cap als Estats Units, però li van denegar el visat, i va decidir començar d'una forma molt diferent la seva trajectòria laboral davant les circumstàncies adverses: com a entrenador de bàsquet per a nens a Xina, ja que també feia anys que practicava aquest esport, i gràcies al networking i a un conegut, va trucar aquesta porta que li van obrir. Aprofitant l'estada d'un any, va aprendre l'idioma del país asiàtic, i va tornar a treballar a l'agència de viatges Agoda, com a Customer Service a Budapest

Va aplicar també a una de les prestigioses beques de promoció que ofereix anualment Turespaña per treballar en les seves oficines a l'exterior, i al cap d'uns mesos li van concedir una plaça a elegir entre Mèxic o a la Xina. Samuel va decidir com a destinació el país asiàtic per diferenciar-se de la resta de professionals del sector, ja que el seu coneixement de l'idioma era un plus per ser més competitiu.

Els assistents es van mostrar molt interessats en les tres experiències dels alumni convidats i els hi van formular moltes preguntes per resoldre dubtes o inquietuds sobre les seves futures estades de formació pràctica.

La professora Gemma Sagué va recordar que els estudiants tenien fins al 29 de novembre per decidir si volien realitzar una estada de pràctiques a l'estranger.

Intervenció de Samuel Rodríguez, graduat en Turisme
Intervenció de Samuel Rodríguez, graduat en Turisme.