Dos projectes de la Facultat de Filosofia i Lletres reben els ajuts RecerCaixa

Els premis, concedits al CosmoCaixa el passat dimecres 27 de gener pel director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jordi Portabella, i el vicepresident de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, juntament amb el Secretari General del Consell Universitari de Catalunya, Claudi Alsina, volen impulsar i fomentar la recerca d’excel·lència a Catalunya, incrementar el procés social i econòmic, i millorar el benestar de les persones.
28/01/2016
Aquesta és la sisena edició d’aquesta convocatòria, en què es van concedir més d’1,6 milions d’euros repartits entre els 19 projectes premiats, sis d’ells amb la presència d’investigadors de la UAB.
Projectes concedits a la Facultat de Filosofia i Lletres
Reconstrucció digital del passat prehistòric: realitat virtual i intel·ligència artificial per entendre la vida social al neolític. Raquel Piqué, Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Juan Antonio Rodríguez, Consell Superior d’Investigacions Científiques.
El projecte desenvoluparà noves formes de representació virtual (modelització 3D) i mètodes d’anàlisi computacional de la forma i la textura d’objectes arqueològics i edificis prehistòrics que permetin reconstruir com va ser el poblat neolític de la Draga (Banyoles). El seu objectiu és utilitzar la simulació com a instrument per a la investigació del passat, la divulgació científica en museus i la producció de materials docents per a les escoles.
Estratègies de supervivència en llars pobres: el paper de les xarxes de suport formal i informal en períodes de crisi econòmica. Miranda Jessica Lubbers, Departament d'Antropologia Social i Cultural, Universitat Autònoma de Barcelona.
El projecte descriu les estratègies de supervivència dels col·lectius vulnerables dins els tres nivells de protecció social: informal, institucional i associatiu. Generalment, les enquestes avaluen el suport que els enquestats creuen que poden aconseguir, però aquest estudi vol analitzat el suport real en una situació de necessitat, així com les seves transformacions al llarg de la situació de pobresa. Aquesta anàlisi és fonamental per dissenyar o reforçar polítiques dirigides a eradicar la pobresa entre els segments més vulnerables de la societat. L’equip inclou investigadors professionals i representants del tercer sector.