Comença el projecte europeu CEETNOVA per impulsar l'impacte de la recerca i la innovació a Europa

Tot i l’excel·lència de la recerca a les universitats europees, sovint aquesta no arriba a tenir un impacte real en la societat. Amb l'objectiu de revertir aquesta tendència, la UAB participa en el projecte CEETNOVA, que impulsa la figura dels ambaixadors de la valorització del coneixement per enfortir el paper de les institucions en l’ecosistema europeu d’innovació i emprenedoria.
Estudis en l’àmbit de la valorització del coneixement remarquen l’existència d’una “paradoxa del coneixement”, que posa de manifest la discrepància entre els avenços científics i la seva aplicació efectiva a l’hora d’abordar els reptes socials. Per reduir aquesta bretxa, és imprescindible adoptar una visió més plural i inclusiva de la valorització de la recerca, més enllà de l’àmbit econòmic, cal reconèixer els beneficis amplis i transformadors que la ciència pot aportar a la societat.
En aquest context, la UAB participa en el projecte internacional "Connecting European Innovation and Entrepreneurship Ecosystem through Knowledge Valorisation Ambassadors" (CEETNOVA), iniciat l’octubre de 2024. Aquesta iniciativa promou la figura dels ambaixadors de la valorització del coneixement amb l’objectiu de reforçar el paper de les institucions dins l’ecosistema europeu d’innovació i emprenedoria, tot assegurant que la recerca universitària traspassi l’àmbit acadèmic i arribi a la ciutadania, a les polítiques públiques i al teixit empresarial.
La valorització del coneixement es refereix a 'la creació de valor social i econòmic a partir del coneixement, amb la transformació de dades i resultats de recerca en productes i solucions sostenibles que beneficiïn la societat i afavoreixin la prosperitat econòmica, la sostenibilitat ambiental i la presa de decisions basada en evidències'.
CEETNOVA és un projecte Erasmus+ KA2 que busca enfortir la valorització del coneixement dins l’ecosistema europeu d’innovació i emprenedoria. L’objectiu del projecte és capacitar les institucions d’educació superior perquè liderin els processos de valorització a través de la figura "d’ambaixadors de la valorització del coneixement". Els futurs ambaixadors, siguin personal docent i/o investigador o bé personal tècnic o administratiu de suport a la recerca, seran formats per impulsar aquest canvi.
«L’activitat principal del projecte és desenvolupar un paquet formatiu sobre valorització, amb un enfocament en temes com la transició verda, la transferència tecnològica i una cooperació més estreta entre universitats i societat. Volem formar 100 ambaixadors de la valorització del coneixement i fer que posin en pràctica els coneixements teòrics mitjançant tallers de cocreació que s’organitzaran amb actors regionals», explica Utku Ali Riza Alpaydin, coordinador del projecte CEETNOVA.
El projecte està coordinat per la Universitat de Stavanger (Noruega), amb la participació de la Universitat Tecnològica de Kaunas (Lituània), la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya), la Universitat de Trento (Itàlia) i la Universitat de Linköping (Suècia), totes membres del European Consortium of Innovative Universities (ECIU). La UAB lidera el segon paquet de treball, enfocat a detectar les mancances en els processos de valorització i en les competències dels actors clau, com a base per al disseny del paquet formatiu.
Gabinet de Projectes Institucionals
Universitat Autònoma de Barcelona