Arxiu de notícies

Javier Lafuente, rector de la UAB

El rector Javier Lafuente, a la presa de possessió: "Volem una UAB inclusiva, diversa, cooperativa, transformadora, oberta, global i de referència per a la nostra ciutadania"

Javier Lafuente va guanyar les eleccions a rector de la UAB el passat 7 de novembre. El 21 de novembre va prendre possessió del càrrec en un acte on van intervenir també Núria Montserrat, consellera de Recerca i Universitats; Tania Nadal, presidenta del Consell Social i Esther Zapater, secretària general de la UAB.

Kevin Anderson

Kevin Anderson: "Hem d'aturar les emissions de carboni, no n'hi ha prou amb reduir-les"

Kevin Anderson és catedràtic d’Energia i Canvi Climàtic a la Universitat de Manchester i professor visitant a la Universitat d’Uppsala (Suècia). Abans havia ocupat la càtedra Zennström a Uppsala i va ser director del Tyndall Centre for Climate Change Research (Regne Unit). Es relaciona extensament amb governs, indústria i societat civil, i segueix actiu en la recerca amb publicacions a Climate Policy, Nature i Science. Té una llarga experiència a la indústria petroquímica, i és enginyer col·legiat i membre de la Institution of Mechanical Engineers. Anderson va impartir la lliçó inaugural del curs 2024-2025 de la UAB.

Presentació de la càtedra UAB-Cruïlla

La UAB i el Festival Cruïlla s'uneixen per portar intel·ligència artificial innovadora, ètica i sostenible als espectacles artístics

El rector de la UAB, Javier Lafuente, i el director executiu de Barcelona Events Musicals (Festival Cruïlla), Jordi Herreruela, han presentat la Càtedra ENIA UAB-Cruïlla d’Intel·ligència Artificial en Música i Arts, que donarà suport a la recerca i experimentació de solucions d’intel·ligència artificial (IA) amb una forta voluntat de transferència a l'ecosistema de les indústries culturals. La Càtedra, amb un pressupost de 800.000 €, tindrà una durada inicial de 3 anys.

Nou curs sobre disseny responsable

Nou curs sobre disseny responsable

El proper mes de novembre els UAB Open Labs acullen 4 tallers dirigits a alumnat de grau i màster sobre principis d’economia circular, ecodisseny, decreixement i perspectiva de gènere. És gratuït i la inscripció és oberta fins el 4 de novembre.

Enterrament perinatal íber i imatge microscòpica línia neonatal dental

L'estudi microscòpic de les dents de llet desvela el misteri de la mort dels nadons ibers enterrats dins les llars

Un estudi de la UAB amb la col·laboració de la UVic-UCC i el Sincrotró ALBA conclou que els nadons de la cultura ibera (VIII-I a. C.) que van ser inhumats en contextos domèstics van morir per causes naturals, com ara complicacions del part o prematuritat, i no per pràctiques rituals. Els investigadors han aplicat una metodologia innovadora, basada en l’estudi de la línia neonatal dental amb microscòpia òptica i microfluorescència amb llum de sincrotró, per analitzar les dents presents en els esquelets de 45 infants i han identificat amb precisió tant el moment del naixement com de la mort.

Patrimoni, salut i benestar

El passat dijous 26 de setembre el Departament d’Art i Musicologia va acollir la celebració de la taula rodona "Patrimoni, salut i benestar", organitzada en el marc del màster de Gestió del Patrimoni Artístic de la UAB.