La Fundació UAB

Obrim les portes de la Biblioteca Josep Laporte

L'equip de la Biblioteca Josep Laporte
Coneix a l'equip darrere d'aquest espai situat al soterrani de Casa Convalescència, on es troba una de les fonts de coneixement en l’àmbit de la salut més importants. De la mà de la seva responsable, Isabel Colmenares, descobrim la Biblioteca Josep Laporte, sorgida de la fusió de 3 biblioteques especialitzades en medicina l'any 2000.

04/03/2020

Amb un fons de 10.000 volums especialitzat en medicina, infermeria i altres disciplines afins, va ser durant molts anys l’únic centre proveïdor a l’estat espanyol de la National Library of Medicine, la biblioteca nacional de medicina nord-americana.

Qui hi ha al darrere de la Biblioteca Josep Laporte?

La Biblioteca Josep Laporte som la Maria Lluïsa Antón, en Marc Antoni Melé, l'Alejandro Cabrera, i jo mateixa, l’Isabel Colmenares. Tot l'equip som especialistes en gestió de la informació mèdica, i ens podeu trobar al soterrani de la Casa Convalescència, en un espai remodelat que havia estat concebut com un magatzem i, fins i tot un aparcament, i que ara emmagatzema informació i coneixement.

Què ofereix a la comunitat de la UAB i la FUAB la Biblioteca Josep Laporte?  

La Biblioteca disposa d’un fons de 10.000 volums especialitzat en medicina, infermeria i altres disciplines afins. 

Oferim l’accés i la consulta dels documents que tenim a sala, així com la possibilitat de poder prestar documentació de la nostra biblioteca i d’altres biblioteques, ja sigui de la UAB com d’altres universitats. Tenim espai per poder treballar, ordinadors per poder consultar el catàleg i diverses fonts d’informació d’accés exclusiu per la comunitat universitària, i diversos serveis que oferim personalment, com el de referència, els cursos que impartim sobre eines bibliogràfiques, o els serveis d’assessorament per als treballs de final de grau i de màster, que prestem tant en Marc Antoni i la Lluïsa, com jo mateixa.

I si després de molt treballar cal fer una pausa, tenim una sala habilitada amb sofàs i jocs de taula. Perquè després de treballar molt cal donar un descans a les neurones.

A quins col·lectius de la FUAB i de la UAB dóna servei la Biblioteca?

La Biblioteca Josep Laporte dóna suport als professors, als alumnes i investigadors de la UAB. Ara bé, si ets alumne o professor d’UAB Idiomes, a la biblioteca trobaràs un fons especialitzat en idiomes al teu abast.

Quin és l’origen de la Biblioteca? 

Doncs com a biblioteca va néixer com la fusió de tres biblioteques mèdiques el 2 de maig de l’any 2000: la Biblioteca de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de Balears, la Biblioteca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i la Biblioteca de la Unitat Docent de l’Hospital de Sant Pau de la UAB. En aquell moment, la biblioteca pertanyia a la Fundació Biblioteca Josep Laporte, i va ser pionera creant una biblioteca digital en medicina que acostava l’evidència científica com cap altre projecte en aquell temps. De fet, la biblioteca també funcionava com a centre de documentació mèdica i va destacar per ser l’únic centre proveïdor de la National Library of Medicine (la biblioteca nacional de medicina nord-americana) a l’estat espanyol durant molts anys.

Quins projectes s'hi desenvolupen actualment?

Actualment, la Biblioteca participa al catàleg col·laboratiu C17, que recull les revistes de les biblioteques especialitzades en ciències de la salut a nivell estatal i ens permet oferir als nostres usuaris tots aquells articles que necessiten de forma ràpida i a poc cost. I això és molt important de cara a la seva feina. A banda d’això també organitzem exposicions mensuals per celebrar els dies mundials promoguts per l’Organització Mundial de la Salut i de passada donar a conèixer el fons de la biblioteca des d’una perspectiva nova. Així sensibilitzem els futurs metges i infermeres amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, sobretot pel que fa a l’àmbit de la salut, i contribuïm al pla d’acció contemplat a l’estratègia Horitzó 2030 de la UAB.

Com comunica allò que fa la Biblioteca al món?

Ens agrada compartir allò que som i que tenim a les nostres xarxes socials, promocionant els fons i les activitats que fem a la nostra seu. Els nostres comptes de Twitter (@biblio_laporte) i d’Instagram del Servei de Biblioteques de la UAB (@biblioteques_uab) ens permeten interactuar amb els nostres usuaris d’una forma molt més directa.