La Fundació UAB

La IA i el dret a l'accés a la informació pública de les administracions centra la inauguració del curs 2024-25

Inauguració del curs acadèmic de l'ESAGED 2024-25

Clara I. Velasco va pronunciar la conferència inaugural del nou curs acadèmic 2024-25 de l’ESAGED on va reflexionar sobre el dret de la ciutadania a l’accés a la informació pública de les administracions, i els seus límits. A l’acte també es va celebrar la graduació de la promoció 2024 de titulats i titulades del centre, i es va concedir el Premi al Millor TFM a l’exalumna Sheila Garcia.

16/10/2024

El tret de sortida del nou curs dArxivística i Gestió de Documents – Escola FUAB Formació va arribar amb la celebració de l’acte d’inauguració del nou any acadèmic 2024-2025, que va tenir lloc el passat dimecres 9 d’octubre, a l’Hotel Exe Campus UAB, i que va aplegar un centenar de persones vinculades amb el centre i amb la comunitat arxivera.

L’acte va començar amb unes paraules de benvinguda de Tatiana Rovira, vicerectora d’Estudis i de Qualitat de la UAB i directora de l’Escola FUAB Formació, en representació de Javier Lafuente, rector de l’Autònoma, on va donar la benvinguda als assistents i va felicitar als nous graduats i graduades del Màster Oficial en Arxivística i Gestió de Documents, del Diploma d’Especialització en Gestió de Documents Electrònics, i del Diploma d’Especialització en Gestió i Preservació de Documents Audiovisuals i Sonors.

A la taula presidencial, també l’acompanyava Joan Pérez Ventayol, director de l’àmbit de l’Arxivística i Gestió de Documents del centre, que va agafar el relleu en els parlaments i va congratular-se per la nova fornada de professionals que havien sorgit de l’ESAGED. “La vostra perseverança, la vostra passió per l’Arxivística i la gestió de documents us ha portat fins aquí, i per alguns, comença una nova etapa en el món laboral i professional”, va afegir, Pérez Ventayol.

També els va incitar a mantenir el contacte amb l’Escola i a compartir els seus projectes, propostes, i inquietuds, amb el centre. “Teniu a la vostra disposició l’ESAGED per ajudar-vos, en la mesura que ens sigui possible, a assolir els reptes professionals i personals que tingueu”, va comentar el director.

 

Taula de ponents de la inauguració del curs 2024-25 de l'ESAGED
Taula de ponents de la inauguració del curs 2024-25 de l'ESAGED. D'esquerra a dreta: Joan Pérez Ventayol, director d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació; Tatiana Rovira, vicerectora d’Estudis i de Qualitat de la UAB i directora de l’Escola; i Clara I. Velasco, vicepresidenta de la Comissió de Garantia del Dret a l'Accés a la Informació Pública de la Generalitat de Catalunya.

 

Tot seguit, Clara I. Velasco, professora agregada Serra Húnter de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresidenta de la Comissió de Garantia del Dret a l’Accés a la Informació Pública, va impartir la lliçó magistral sobre “Caixes negres administratives o la lluita per la transparència dels algoritmes de la IA al sector públic”.

La ponència es va centrar en la relació entre la intel·ligència artificial (IA) i el dret de la ciutadania a accedir a la informació pública. Va reflexionar sobre els reptes que suposava l’ús d’algoritmes en els processos administratius automatitzats, subratllant la importància de la transparència i els límits que sovint imposava el sector públic per denegar l’accés a aquesta informació.

Velasco va explicar que el dret a accedir a registres i arxius administratius estava recollit a l’article 105 de la Constitució, i també a la normativa autonòmica que garantia aquest dret. Les lleis determinaven que els ciutadans podien accedir a la informació pública.

Va comentar que des de feia temps que les administracions públiques utilitzaven la tecnologia per automatitzar processos gràcies a algoritmes i a la intel·ligència artificial, sense que intervingués cap servidor/a públic, i amb validesa jurídica.

Va definir els algoritmes com “una seqüència d’instruccions expressada en llenguatge natural, matemàtic o computacional”, i tot i que els tecnòlegs i els juristes no es posaven d’acord en establir una definició sobre la Intel·ligència Artificial, el parlament europeu havia posat en vigència, des del passat agost, el Reglament sobre IA, que ho definia com a “sistemes informàtics que tenien autonomia i podien adaptar-se a l’entorn”.

Per la ciutadania, en general, la IA es tractava d’un sistema informàtic, basat en algoritmes, que replicava les capacitats humanes. Alguns d’aquests podien prendre decisions sense cap intervenció humana, i d’altres eren dinàmics, i anaven aprenent automàticament i imitant xarxes neuronals, a fer-ho.

La conferenciant va subratllar la necessitat que la ciutadania tingués accés als algoritmes públics, afirmant que "quan una administració implementa un algoritme amb dades públiques, aquesta informació també ha d'estar a disposició dels ciutadans, llevat que es pugui justificar algun límit legal".  I va afegir, que d’aquesta forma es podria controlar l’actuació de l’Administració, i exigir responsabilitats si procedia. La ponent va advertir que, en molts casos, l'Administració al·legava raons de “propietat intel·lectual o seguretat” per denegar aquest accés, fet que contribuïa a una "opacitat algorítmica multifactorial" que podia minvar la confiança ciutadana.

Velasco també va destacar la importància dels professionals de l'arxivística en la gestió i governança de la informació pública, especialment en un context en què l'ús de la IA per automatitzar processos administratius era cada cop més comú. Va posar en relleu que aquest col·lectiu no només gestionava els arxius, sinó que contribuïa a establir un marc teòric i pràctic per preservar i avaluar la informació generada per l'administració.

 

Sheila Garcia, guanyadora del Premi al Millor Treball Final de Màster del curs 2023-24, recull el guardó de mans d'Almudena Gutiérrez, vicepresidenta de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents, i d'Ariadna Morente, responsable de Formació Permanent d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació.
Sheila Garcia, guanyadora del Premi al Millor Treball Final de Màster del curs 2023-24, recull el guardó de mans d'Almudena Gutiérrez, vicepresidenta de l'Associació de Professionals de l'Arxivística i la Gestió de Documents, i d'Ariadna Morente, responsable de Formació Permanent d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació.

 

Lliurament de Diplomes i del Premi al Millor TFM

La part principal de la cerimònia va arribar amb el lliurament de diplomes als recents graduats i graduades de la promoció 2024 del Màster i Diplomes d’Especialització, que s'anaven apropant a l'estrada per recollir el títol a mesura que Anahí Casadesús, coordinadora dels estudis, anunciava el seu nom.

Més tard, va arribar el moment de la concessió del Premi al Millor Treball Final de Màster del passat curs 2023-24, reconeixement impulsat per l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC) i l’Escola, que va recaure a l’exalumna Sheila Garcia, amb el seu estudi sobre “L’ús de la intel·ligència artificial als arxius de les administracions públiques: una revisió d’abast”.

El guardó li va ser lliurat de mans d’Almudena Gutiérrez, vicepresidenta de l’AAC, i d'Ariadna Morente, responsable de Formació Permanent d'Arxivística i Gestió de Documents de l'Escola FUAB Formació. La guanyadora es va mostrar molt sorpresa i agraïda per rebre aquesta distinció. Va donar les gràcies a ambdues institucions, i sobretot, als seus directors de la recerca: Remei Perpinyà i Cristòbal Urbano. En les properes setmanes aquest estudi estarà disponible al web de l’Escola i de l’Associació en format online, perquè pugui ser consultat per qualsevol persona interessada.

Els altres finalistes d’aquest certamen van ser:

  • Janina Martí amb el treball “L'odissea en l'accés a la documentació de la Guerra Civil i el Franquisme a l'Estat espanyol: estudi comparatiu a partir de la documentació de l'exèrcit franquista a l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta”. Direcció: Ramon Alberch
  • Georgina Teixidó amb “Fons Exposició Universal de 1888, de l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona. Investigació i anàlisi del context i estat actual del fons i actualització dels seus instruments arxivístics”. Direcció: Laura Fortuny i Núria Postico
  • Jacob Pena amb “La salvaguarda de l’Arxiu Capitular de Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola i la immediata postguerra”. Direcció: Irene Brugués i Clara Jauregui

La cloenda es va realitzar amb unes paraules de Tatiana Rovira, Vicerectora d'Estudis i de Qualitat de la UAB, adreçades als nous titulats i titulades per recordar que s'havien graduat en una de les universitats més prestigioses del món, i que ja formaven part d’Alumni UAB, i per tant, eren ambaixadors i ambaixadores de l’Autònoma i de l’ESAGED. També va adreçar-se als familiars per agrair el suport que els havien ofert durant els anys d’estudis.

L’acte va finalitzar amb les tradicionals fotos de grup dels titulats i titulades a l’exterior de l’Edifici Blanc, i amb un petit refrigeri a les instal·lacions de l’hotel.

Podeu descarregar-vos les fotos oficials de l'esdeveniment en aquest enllaç.

 

Titulats i titulades de la promoció 2024 del Màster i Diplomes d'Especialització de l'ESAGED.
Graduats i graduades de la promoció 2024 del Màster Oficial en Arxivística i Gestió de Documents, del Diploma d’Especialització en Gestió de Documents Electrònics, i del Diploma d’Especialització en Gestió i Preservació de Documents Audiovisuals i Sonors.