FairNature: promovent la justícia a les solucions basades en la natura
FairNature és un projecte de recerca internacional en el qual l’ICTA-UAB és una de les institucions participants, i que té com a objectiu desenvolupar enfocaments per escalar les Solucions Basades en la Natura (NbS) amb la finalitat d’assolir un canvi transformador just. Les NbS aborden simultàniament els reptes socials i ambientals.

Tot i que les NbS han mostrat resultats prometedors en alguns contextos, sorgeixen preocupacions relacionades amb la justícia, ja que és probable que les parts interessades es vegin afectades de diferents maneres, cosa que pot comportar una distribució desigual dels costos i beneficis. Aquestes preocupacions podrien amplificar-se en escalar les NbS a través de diferents contextos i territoris. Abordar aquest problema tindrà un impacte positiu en la mitigació del canvi climàtic i millorarà la biodiversitat i el benestar humà.
FairNature està format per un consorci de sis universitats i instituts de recerca europeus i treballa en col·laboració amb una àmplia varietat de parts interessades en sis estudis de cas a Bèlgica, Dinamarca, França, Hongria, Països Baixos i Espanya. A més de l’ICTA-UAB, el consorci està format per l’Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO, Institut de Recerca per a la Natura i els Boscos, Bèlgica), HOGENT (Bèlgica), Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), Université Grenoble Alpes (França), Environmental Social Science Research Group (ESSRG, Hongria), Institute for Environmental Studies (IVM-VU, Països Baixos) i l’Ecologic Institute (Alemanya).
FairNature desenvoluparà un marc que doni suport a aquells que implementen NbS perquè puguin escalar-les de manera justa i equitativa, amb l’objectiu de fomentar un canvi transformador, la protecció de la biodiversitat i el benestar social. En aquest projecte, es tindrà en compte els contextos polítics, organitzatius i culturals que afecten les persones i les seves comunitats. El treball estarà determinat per les necessitats de les parts interessades. En els casos d’acció recopilaran coneixements i informació de diverses fonts per considerar les implicacions de la justícia ambiental i avaluar quines són les solucions actuals existents, la seva eficiència i èxit, i el seu potencial per a una escalabilitat justa a una escala geogràfica més àmplia.
La recerca està impulsada per les necessitats de les parts interessades i la seva implicació i col·laboració amb el projecte. El projecte s'assegurarà que aquells que es veuen més afectats pel treball participin en la presa de decisions i l’execució. El projecte segueix un enfocament innovador d’aprenentatge reflexiu en el qual les parts interessades i els científics col·laboren dins, entre i més enllà dels sis estudis de cas en laboratoris reflexius.
La recerca distingeix entre escalar cap amunt (cap a nivells polítics superiors), escalar cap avall (reassignar els recursos necessaris), escalar cap enfora (replicar a una escala espacial més àmplia), escalar cap endins (assegurar l’existència d’una infraestructura institucional adequada) i escalar en profunditat (canviar normes, creences, valors i pràctiques). Quan es parla de justícia, s'entén amb tres dimensions clares: procedimental (equitat en el procés de presa de decisions), distributiva (equitat en la distribució dels recursos) i de reconeixement (reconeixement dels valors i veus diversos de les parts interessades).
L’objectiu és cocrear un marc (la "Guia FairNature") per donar suport als professionals de les NbS a múltiples nivells en l’assoliment d’una escalabilitat justa de les NbS per a un canvi transformador just.