Xerrada per als voluntaris del projecte "De la presó a la comunitat"
Els dies 3 i 11 de novembre, la Facultat de Dret acollirà sengles trobades de voluntaris del projecte "De la presó a la comunitat: projecte experimental de reintegració social de persones empresonades amb risc de reincidencia". Aquest projecte compta amb la participació del Grup d'Investigació en Criminologia Aplicada a la Penologia de la UAB, la Fundació Autònoma Solidària i el projecte Compromís Social UAB. Poden presentar-se voluntaris els membres del personal docent i investigador i del personal d'administració i serveis de la UAB, així com els estudiants que tinguin, aproximadament, 25 anys o més. Totes dues reunions es desenvoluparan a la sala de graus: la del 3 de novembre, a les 13 h, i la de l'11 de novembre, a les 16 h.
L'objectiu del projecte consisteix en demostrar que l'acompanyament per part d'un mentor, en el període que va des del final de la condemna fins als mesos inicials de retorn a la comunitat, pot ser útil per millorar la reinserció de la persona i, alhora, per evitar la seva reincidència. Els voluntaris fan la tasca de mentor durant un any. En cas d'aconseguir els resultats esperats, el projecte pretén afavorir que tota persona que ha estat a presó compti amb un pla de reintegració.
Els investigadors principals són Josep Cid, professor del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB, i Antonio Andrés Pueyo, professor del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la UB. Hi estan involucrades també la Conselleria de Justícia i el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat, i altres entitats com l'associació Andròmines, la Fundació Apip-Acam, la Coordinadora Contra la Marginació de Cornellà, l'associació Cedre i l'ONG Justícia i Pau. Aquest, a més, és un dels projectes seleccionats a la convocatòria del 2014 de RecerCaixa, una iniciativa conjunta de l'Obra Social "la Caixa" i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) que aporta suport i recursos a projectes innovadors.
Diferent reincidència
A Catalunya, cada any finalitzen la seva condemna de presó unes 4.000 persones, de les quals, aproximadament, un 30% seran empresonades per un nou delicte. La reincidència penitenciària (nova entrada a presó per nova causa) de les persones que són alliberades de manera esglaonada se situa al voltant del 20% i la de les persones que ho són sense transició a la comunitat arriba al 38%. L'objectiu general del projecte consisteix en aportar evidència científica per tal de decidir si existeixen raons per canviar el sistema discrecional de transició a la comunitat per un sistema en què totes les persones finalitzessin la condemna amb transició a la comunitat.
El projecte comptarà amb un total de 150 voluntaris que tractaran amb persones que finalitzen la seva condemna durant el segon semestre de 2016 sense gaudir d'un retorn esglaonat a la comunitat. Les persones voluntàries rebran una formació inicial sobre el programa, eines per la seva tasca de mentors i informació sobre el col·lectiu amb qui faran el voluntariat, entre d'altres. Estaran coordinades i acompanyades per les seves entitats de referència i disposaran de material de suport i espais de trobada on compartir les seves vivències. La mentoria tindrà una durada de dotze mesos: quatre mesos abans de sortir de presó i els primers vuit mesos de llibertat definitiva. Es preveu que les trobades tinguin una periodicitat quinzenal a presó i setmanal en el període posterior.