Vint-i-unena edició del workshop sobre "Mètodes Ràpids i Automatització en Microbiologia Alimentària - memorial DYCFung"
Del 21 al 24 de novembre de 2023, va tenir lloc el XXI workshop sobre Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària (MRAMA) – memorial DYCFung, a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB; Bellaterra, Cerdanyola del Vallès), organitzat per la Dra. Carol Ripollés Ávila, la Dra. Marta Capellas Puig i el Dr. Josep Yuste Puigvert, professors del Departament de Ciència animal i dels aliments de la UAB. Celebrat anualment, el workshop MRAMA, d'un contingut aplicat i de futur, amplia i difon els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per a detectar, comptar, aïllar i caracteritzar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l'aigua.
En el workshop, van participar conferenciants de renom. Es va encarregar de la ponència inaugural el Dr. José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic del nostre Departament, que va oferir una visió general dels mètodes ràpids i miniaturitzats i l'automatització en microbiologia. El Dr. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB i catedràtic del nostre Departament, va informar exhaustivament sobre l'aplicació a la seguretat alimentària de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR) i la seqüenciació genòmica massiva, mètodes genètics en constant evolució per a detectar i identificar microorganismes. La Dra. Anna Pinar Méndez, d'Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua a Barcelona, va presentar una comparació entre mètodes de cultiu i moleculars per a avaluar la qualitat de l'aigua potable. La Sra. Sara García-Gurtubay, de Compliance&Values, a Leioa, va participar amb una interessant ponència sobre la responsabilitat legal a les indústries alimentàries.
Es va abordar, en forma de taula rodona i a càrrec de tres ponents, un tema de gran importància com és la cultura de la innocuïtat alimentària, plantejant l'interrogant “són els nostres aliments més segurs que mai?”. La resposta del Dr. Oscar J. Esteban Cabornero (Grupo Entrepinares, Valladolid) va ser afirmativa, encara que va destacar que els riscos emergents relacionats amb el canvi climàtic, la crisi econòmica, l'economia circular, els hàbits de consum, etc. suposen reptes molt importants per a garantir que continuï sent així. El Sr. Pascal Monzó Martos (Productos Florida, Vila-real) va afirmar que avui dia disposem de més coneixement sobre el tema però que els perills continuen sent aquí, i alguns, com la resistència als antibiòtics, ho són degut a la intervenció humana. Finalment, el Sr. David Tomás Fornés (coordinador del Grup de Treball espanyol per la Normalització de mètodes microbiològics ISO/CEN, València) es va centrar en la disponibilitat de i els avenços en mètodes de detecció i identificació de microorganismes i, des d'aquest punt de vista, va respondre amb un sí rotund a la pregunta formulada. La Dra. Nathalie Gnanou Besse, de l' Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l’Alimentation, de l’Environnement et du Travail (ANSES), a Maisons‐Alfort (França), va explicar la seva experiència amb el bacteri Listeria monocytogenes, centrant-se en les novetats en la normativa i l'impacte de la diversitat genètica sobre el seu comportament i la seva detecció. I la Dra. Marta Hugas Maurici, experta independent i exdirectora científica de l'European Food Safety Authority (EFSA), va transmetre magistralment als assistents els seus amplis coneixements sobre seguretat alimentària i quines són les tendències de futur.
A més, van assistir importants empreses de microbiologia, que van explicar i van mostrar els seus productes i els seus serveis (funcionament, avantatges i limitacions, i tècniques en què es basen). Aquestes empreses, que van patrocinar el XXI workshop MRAMA, van ser: BC Aplicaciones Analíticas, BGI Genomics Co (Xina), bioMérieux Iberia, Bioser, Bruker Española, Christeyns España, Condalab, Grupo Deltalab, IDEXX Laboratorios, elab Calidad, Illumina Productos España, Interscience (França), IUL, Kersia Ibérica, LGC Standards, Macrogen Spain, Merck Life Science, Laboratorios Microkit, MicroPlanet Laboratorios, Thermo Fisher Diagnostics, VWR International Eurolab-Avantor i Werfen.
També col·laboren amb el workshop MRAMA: Asesoría y Consultoría Sanitaria (ACONSA), ainia,centro tecnológico, BioSystems, el Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria (CNTA), Productos Florida, Estrategias Alimentarias – Revista eurocarne, Publica – Revista Técnicas de laboratorio, Sweet Press – Revista Tecnifood, l'Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), la Sociedad Española de Microbiología (SEM), la Asociación de Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), la Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL), l'Associació Catalana de Científics i Tecnòlegs dels Aliments (ACCTA), l'Associació de Veterinaris i Higienistes de Catalunya (AVHIC), l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i la Sociedad Española de Químicos Cosméticos (SEQC).
El workshop va reunir 204 persones, de diversos col·lectius nacionals i internacionals: (i) Laboratoris, assessories i consultories, i indústries dels àmbits agroalimentari (entre altres, els sectors carni i avícola, productes de la pesca, lacti, congelats, conserver, menjars preparats i restauració col·lectiva, proteïna alternativa, aperitius, panificació i brioixeria, pastisseria i altres postres, cafè, cacau i xocolata, begudes analcohòliques –aigües, sucs, begudes refrescants– i alcohòliques –cerveser–, ingredients, additius i aromes), aigua de xarxa pública, biotecnològic, biosensors, material per a laboratori, etc.; (ii) Personal tècnic, professors i estudiants de la UAB (graus en Microbiologia, Veterinària, i Ciència i Tecnologia dels aliments; tercer cicle), altres universitats (Universitat de Lleida, Universidade de Santiago de Compostela, Universidad Católica de Ávila, Universidad de Salamanca, University of Zagreb –Croàcia–, Universidade Federal de Goiás –Goiânia, el Brasil–) i centres docents; (iii) Altres centres de recerca; (iv) Administració.
Durant tres dies, es van dur a terme sessions pràctiques en el laboratori, en les quals es va treballar amb alguns equips i els productes més innovadors del camp dels mètodes ràpids i l'automatització. I es van organitzar quatre tallers: (i) Adaptació als últims canvis en FSSC22000 v6, IFS Food v8 i BRCGS FS v9 (sense morir en l'intent), a càrrec d'Intertek Iberica Spain; (ii) Prevenció del desaprofitament alimentari: requeriments legals i estratègies de mitigació, a càrrec d'SGS ICS Iberica; (iii) Perills microbiològics en els sistemes APPCC? Per fi, identifica'ls correctament en la teva empresa!, a càrrec del Sr. Jon Basagoiti Azpitarte (Imagining Management Systems, Ermua); (iv) Ús dels recursos per a microbiologia predictiva disponibles en internet, a càrrec de la Dra. Montse Vila Brugalla (Agència de Salut Pública de Barcelona).
La taula rodona prèvia a la clausura oficial, amb diversos ponents i professionals d'empreses de microbiologia, va ser sobre la instrumentació en microbiologia dels aliments, les tendències del mercat mundial i altres temes d'actualitat del sector, i alguns dels temes tractats en ella van ser: la nova normativa sobre control oficial i el seu impacte en el mostreig; la rapidesa que ofereixen els mètodes alternatius validats respecte als oficials i la importància de verificar que aquells s'apliquen correctament; la disponibilitat de mètodes i dades científics multi- i transdisciplinaris per a integrar l'enfocament one health en la ciència, una cosa en la qual ja es treballa en l'actualitat, destacant finalment que, malgrat els múltiples desafiaments als quals s'enfronta la seguretat alimentària, agències com l'EFSA continuen facilitant protecció a la ciutadania.
El XXII workshop MRAMA – memorial DYCFung se celebrarà del 26 al 29 de novembre de 2024.
Marta Capellas Puig
Josep Yuste Puigvert
Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Universitat Autònoma de Barcelona