Troben una pala de fusta de més de 7.000 anys a La Draga
Els arqueòlegs, coordinats pels investigadors Raquel Piqué (UAB) i Antonio Palomo (CSIC) han trobat un conjunt de restes d’origen orgànic, entre les que destaca una pala de roure d’uns 7.300 anys d’antiguitat. L’objecte, d’uns 90 centímetres de llargada i molt ben treballat, es trobava en bon estat de conservació. Altres elements arquitectònics de fusta que s’han extret corresponen a objectes utilitzats per a la construcció de cabanes, ornaments i fragments d’eines. En total, s'han recuperat més d'un centenar d'objectes, que seran restaurants al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i posteriorment traslladats al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles.
D’altra banda, les prospeccions subaquàtiques realitzades a les vores de l’estany han permès localitzar diversos punts d’interès arqueològic, amb presència de restes ben conservades i constituïdes per elements de fusta que podrien formar part d'estructures d'un poblat. Aquests treballs han corroborat les hipòtesis plantejades en els darrers anys pels investigadors i confirmen la presència de diversos jaciments prehistòrics al voltant de l’estany. Entre els anys 2008 i 2010 es van realitzar més de 100 sondejos, algun dels quals havien aportat dades sobre possibles ocupacions prehistòriques, amb una antiguitat que va des dels anys 4000 a 1000 aC.
La Draga és un jaciment únic a la Península Ibèrica i un dels més interessants de la Mediterrània occidental, ja que en ell es conserven les eines de fusta més antigues mai trobades fins ara a la Península. Les condicions excepcionals de conservació es deuen a la inclusió dels nivells arqueològics en la capa freàtica de les vores de l’estany de Banyoles; a més, una part del jaciment es troba totalment submergida en el mateix estany. Amb una datació que situa la seva ocupació fa entre 7.000 i 1.000 anys, és clau per comprendre l’origen i la implantació de les comunitats camperoles a la Mediterrània occidental.
Els treballs d’excavació s’emmarquen en el projecte coordinat CSIC-UAB “Les ocupacions lacustres i la gestió dels recursos entre les primeres societats agrícoles i ramaderes del NE peninsular” (2010-2012) finançat pel MICINN, amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Museu d’Arqueologia de Catalunya, del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles i del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.
Aquest any el jaciment de La Draga ha acollit les pràctiques de camp dels estudiants del grau d’Arqueologia de la UAB, gràcies a un conveni entre la UAB i l’Ajuntament de Banyoles.