"Treballar i residir a l'estranger és una oportunitat que val la pena viure"

L'exalumne Samuel Rodriguez posa davant del rollup amb el logo de Turismo de España

En Samuel Rodríguez és titulat del grau en Turisme i membre de l’Oficina Espanyola de Turisme a Guangzhou, Xina. Hem aprofitat la seva xerrada als estudiants del grau sobre la seva experiència internacional per parlar amb ell.

05/04/2024

"Que el grau en Turisme estigui focalitzat en la pràctica professional i la internacionalització és clau per tenir una visió real del sector i sortir amb les millors competències possibles al món laboral."

A la xerrada comentaves que la teva estada de mobilitat internacional Erasmus+ a Finlàndia va esdevenir un punt d’inflexió a la teva vida.

Em va obrir la porta al món internacional. Poder conèixer nous llocs, persones, cultures, i trobar-me dins d’un ambient diferent al meu va ser una experiència molt enriquidora. Aquesta primera incursió al món – viure en un altre país per primera vegada – et porta a noves situacions i et dona diferents eines per tal de conèixer-te millor a tu mateix i l’entorn on et trobes. Des d’aquella experiència vaig tenir clar que volia saber més sobre el món, viure experiències diferents i aprendre el què només pots aprendre sortint fora de la teva zona de confort. 

Quines competències del grau t’han servit més en la teva carrera en el sector turístic?

He tingut l’oportunitat de posar en pràctica diferents coneixements apresos al llarg del grau; depenent de la posició, he pogut utilitzar unes competències o unes altres. En el meu cas, els idiomes han estat el més important, la competència que més present he tingut i l’eina que més possibilitats m´ha obert, començant per l’Erasmus+ a Finlàndia amb l'anglès, fins avui a la Xina amb l’anglès, el francès i el xinès, apart de l’espanyol i el català. Els idiomes són essencials per connectar i establir relacions amb altres persones i en altres països.

Per què recomanaries estudiar el grau en Turisme?

És una formació completa i diversa ja que aporta coneixements i eines en diferents disciplines professionals. La formació interdisciplinària és una oportunitat molt bona per conèixer el món laboral i decidir amb millor criteri i capacitats el camí a seguir, junt a la possibilitat de fer pràctiques professionals i d'estades a l’estranger d'estudis o de pràctiques. 

Quina va ser la teva motivació principal per fer aquest canvi radical? I per què a la Xina?

Desprès de tornar de l’Erasmus a Finlàndia tenia clar que volia viure una altre experiència a l’estranger. Als pocs mesos de graduar-me va sorgir l’oportunitat de treballar a la Xina, i em va encaixar molt bé la proposta professional. La Xina sempre m’ha cridat l’atenció, i treballar-hi em donaria una experiència professional i personal molt positiva. Diria que la motivació principal va ser voler viure una aventura única.

Quin és el teu rol actual a l'Oficina Espanyola de Turisme a Guangzhou, Xina, i com és el teu dia a dia?

Sóc becari, i les meves funcions depenen de les necessitats i projectes que té l’Oficina, principalment de promoció. Entre d'altres, els Fam & Press trips, que són viatges d’agents i mitjans de comunicació a Espanya per desprès donar-li visibilitat a la Xina, les activitats de suport a destinacions espanyoles que volen promocionar-se a la Xina, la recepció institucional de representants del sector turístic espanyol, i la participació en esdeveniments i fires d’àmbit turístic. Cada dia és diferent, una de les moltes raons per les que m’agrada tant la meva posició.

Quins són els principals desafiaments que has trobat en la promoció del turisme espanyol a la Xina i com els has abordat?

En el meu cas, principalment han estat a nivell de comunicació, ja que a la Xina els canals de promoció i difusió no són els mateixos que a Espanya o la resta del món. La Xina utilitza les seves pròpies eines de comunicació, on la principal és WeChat i es fa servir pràcticament per a tot: missatgeria, promoció i difusió, agenda de contactes, noticies, publicació de contingut audiovisual, trucades, compte bancari, entre moltes altres funcions. Això m’ha fet adaptar-me a un estil de treball diferent i m’ha ajudat a millorar en organització i gestió, sumat a l’aprenentatge de diferents funcionalitats d’aquesta eina de treball i d’altres que m’han fet entendre millor l’ecosistema digital que presenta la Xina.

Els altres aspectes on estem treballant són la connectivitat i promoció diversa del país. Pel que fa la connectivitat, Espanya i la Xina es troben en una situació geogràfica allunyada i poder millorar aquest pont aeri és vital per donar la benvinguda als turistes xinesos i fomentar els vincles. L’any 2023 va ser clau per a la recuperació del turisme emissor xinès a Espanya, i els seus fruits es recullen ara: en el mes de març la connectivitat aèria entre la Xina i Espanya va augmentar en un 110% respecte al març del 2019. Un altre repte que estem abordant és donar a conèixer altres destinacions espanyoles, fora de les més conegudes pel turista xinès com ara Madrid, Catalunya, Andalusia i Balears.

Com vas aconseguir adaptar-te a una cultura tan diferent com la xinesa, tant personalment com professional?

Les experiències prèvies a l’estranger van ajudar: tens la ment més oberta, millor predisposició al canvi, intentes aprendre les paraules bàsiques per comunicar-te, etcètera. La curiositat i la motivació que em van portar a viure a la Xina van ser clau per la meva adaptació: vaig socialitzar i establir rutines com les de casa, que em van a ajudar a normalitzar la meva vida. Professionalment va ser un repte més interessant: en arribar a la Xina la principal eina de comunicació dins el meu entorn laboral va ser el xinès, i en aquell moment jo no tenia pràcticament cap noció. Però, amb paciència i veient-ho com una oportunitat per millorar en capacitat d’adaptació, aprenentatge del xinès, organització, i comunicació intercultural, entre d’altres, em vaig focalitzar en el què podia millorar i aprendre per la meva carrera professional.

Quins consells tens per a altres professionals del turisme que també estan considerant treballar a l'estranger?

Encoratjar-los a fer aquest pas endavant. Treballar a l’estranger és una experiència única que et dona moltes eines professionals. S’obren les portes a moltes més oportunitats laborals, tant a casa com a fora, i se’t valora d’una manera molt positiva. En definitiva, treballar – i viure – a l’estranger t’obra la ment a noves idees, cultures i maneres de pensar. És una oportunitat que val la pena viure.