Teràpia fàgica contra Salmonella en pollastres d'engreix: emergència limitada de variants resistents a fags
Salmonella enterica serovar Infantis multiresistent als antibiòtics representa una amenaça creixent per a la indústria avícola, amb implicacions tant per a la salut animal com per a la salut humana. En aquest estudi, els investigadors van avaluar l'eficàcia de còctel comercial PhagoVet, administrat oralment a pollastres d’engreix infectats amb S. Infantis, i van monitorar l'emergència de variants de S. Infantis amb una susceptibilitat reduïda als fags.
Els bacteriòfags que componen el producte PhagoVet van ser caracteritzats mitjançant microscòpia electrònica de transmissió, seqüenciació del seu genoma i l’estudi dels seus perfils d'infecció, demostrant un ampli rang d'hoste en infectar 18 serovarietats de Salmonella. Es van dur a terme dos assaigs amb animals, mimetitzant condicions reals de granges de producció aviària, utilitzant diferents concentracions tant de Salmonella com del producte PhagoVet. Els resultats són prometedors per al sector avícola, ja que el tractament amb PhagoVet va reduir significativament els nivells de S. Infantis en les femtes dels pollastres, amb una no significativa emergència de variants amb menor susceptibilitat als bacteriòfags del còctel.
L’emergència limitada de variants de Salmonella amb susceptibilitat disminuïda als fags és un descobriment significatiu, ja que aborda les preocupacions sobre la viabilitat a llarg termini d’aquest tipus de teràpia. A diferència dels antibiòtics, els fags ataquen específicament els bacteris diana sense afectar els microorganismes beneficiosos, cosa que els converteix en una eina prometedora per reduir patògens zoonòtics com Salmonella. L'èxit de l'estudi a l’hora de controlar el creixement bacterià sense fomentar l’emergència de variants bacterianes resistents reforça la teràpia amb fags com una solució sostenible per mantenir la salut avícola i garantir la seguretat alimentària.
Aquesta investigació està en consonància amb les iniciatives globals per reduir l'ús d'antibiòtics en la producció animal, ja que l’ús excessiu d'antibiòtics en el sector agroalimentari s’ha vinculat a l'augment de bacteris resistents. Aquest estudi proporciona proves sòlides que recolzen l’ús de còctels de fags com PhagoVet per controlar els bacteris nocius en els pollastres d’engreix, mentre es redueix el risc de desenvolupar resistència bacteriana. Això podria contribuir a una producció avícola més saludable i a un subministrament alimentari més segur, millorant, en última instància, la confiança dels consumidors en la seguretat alimentària.
Departament de Genètica i Microbiologia
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Sevilla-Navarro S, Otero J, López-Pérez J, Torres-Boncompte J, Prucha T, De Gussem M, Silva D, Burgan J, Catalá-Gregori P, Cortés P, Llagostera M. Limited Emergence of Salmonella enterica Serovar Infantis Variants with Reduced Phage Susceptibility in PhagoVet-Treated Broilers. Animals. 2024; 14(16):2352. https://doi.org/10.3390/ani14162352.