• Portada
12/2014

Reunions locals del projecte europeu COASTGAP

El grup de recerca INTERFASE del Departament de Geografia de la UAB ha organitzat tres reunions amb agents costaners espanyols i catalans en el marc del projecte COASTGAP: Coastal Governance and Adaptation Policies in the Mediterranean, que pretén capitalitzar bones pràctiques de projectes europeus per promocionar i incentivar la governança i el desenvolupament sostenible de les zones costaneres, entre d’altres. Els assistents a les reunions es van mostrar molt interessats i van debatre sobre la utilitat de les eines presentades i els reptes per a la seva implementació i adaptació a les realitats locals.

El grup de recerca INTERFASE del Departament de Geografia de la UAB que encapçala la Dra. Françoise Breton participa com a soci en el projecte COASTGAP: Coastal Governance and Adaptation Policies in the Mediterranean. Aquest projecte europeu es va iniciar el juny del 2013 i finalitza el desembre d’enguany, hi participen un total de 15 socis i ha estat finançat mitjançant el MED Programme. El projecte COASTGAP pretén capitalitzar 12 bones pràctiques (best practices) de 9 projectes europeus (programa MED, 7è Programa Marc i altres programes), desenvolupats dins del clúster FACECOAST, per promocionar i incentivar la governança i les polítiques d'adaptació dirigides a reduir el risc a llarg de les zones costaneres, així com fomentar el seu desenvolupament sostenible.
 
El grup de recerca INTERFASE ha organitzat tres reunions amb agents costaners espanyols i catalans que van tenir lloc els dies 15, 16 i 26 de setembre a la Casa de la Convalescència, a Barcelona. Les dues primeres reunions es van agrupar sota el títol “LOCAL MEETINGS ON COASTGAP BEST PRACTICES DISSEMINATION”. L’objectiu principal d’aquestes dues reunions va ser informar els representants de les regions espanyoles sobre les bones pràctiques del projecte COASTGAP. A les reunions varen assistir representants de les comunitats autònomes de Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, Canàries, Galícia, Cantàbria, País Basc i Ciutat Autònoma de Melilla. Un representant del govern central d'Espanya, concretament de la Direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar, també hi va ser present. Els assistents es van mostrar molt interessats en conèixer les eines de gestió costanera i marina capitalitzades al projecte COASTGAP. El debat es va centrar principalment en dos elements: la utilitat de les eines que es van presentar i els reptes per a la seva implementació (autoritat i restriccions per pressupost, principalment).
 
La darrera reunió va congregar representants dels Ajuntaments de Gavà, el Vendrell, Badalona, Barcelona, Vilanova i la Geltrú, Calafell, Begur, Palamós i Castell-Platja d’Aro, dels Consells Comarcals de l’Alt Empordà, el Maresme i el Barcelonès, de les Diputacions de Barcelona i Tarragona, el Consorci Costa Brava, el Patronat de Turisme de Barcelona, Ports de la Generalitat de Catalunya i el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC). L’objectiu principal d’aquesta reunió va ser informar els agents locals de les bones pràctiques incloses al projecte. Els assistents es van mostrar interessats en conèixer les eines de gestió costanera i marina capitalitzades al projecte COASTGAP. El debat es va centrar en la necessitat de treballar col·lectivament per adaptar les bones pràctiques a les realitats locals i facilitar que els actors entenguin els beneficis potencials de la seva adopció. També es va remarcar la necessitat d’estructurar millor el conjunt d’eines de governança costanera, de manera que s’evitin solapaments, i la necessitat de comptar amb el suport supramunicipal a l’hora d’implementar polítiques d’adaptació al canvi climàtic.
 
Dins del projecte, el grup de recerca INTERFASE ha creat una web on es disposa de gran part de la informació del projecte en català i castellà, així com un grup de debat al Linkedin. Amb aquestes dues accions s’ha volgut apropar la informació d’aquest projecte als agents locals catalans i espanyols i oferir un lloc d’intercanvi d’informació i coneixement entre els agents locals i la comunitat universitària envers aquest projecte i la gestió integrada de zones costaneres.
 
Més informació sobre el projecte COASTGAP aquí.
Podeu consultar la web de COASTGAP Local aquí.

Referències

 

 
View low-bandwidth version