• Portada
09/07/2021

Recuperació de matèries primeres a partir de residus miners

Mina d'or / mina de oro

S'ha iniciat el projecte H2020 RAWMINA, Sistema Pilot Innovador Integrat per a la Recuperació de Matèries primeres Crítiques a partir de Residus Miners en un Context d'Economia Circular. Impulsat per 19 socis internacionals, compta amb la participació d'investigadors del Departament de Química de la UAB.

istock_intst

S'ha iniciat un projecte de 42 mesos finançat per la UE, i impulsat per 19 socis de 9 països de la UE, un país no pertanyent a la UE i 2 socis internacionals, amb l'objectiu de desenvolupar i demostrar un sistema pilot innovador per a la producció neta i sostenible de matèries primeres no energètiques i no agrícoles a partir de recursos de Residus Miners (RM).

Finançat per la UE, el projecte RAWMINA va començar oficialment al maig de 2021 per abordar els principals reptes de la indústria minera internacional i tindrà un impacte significatiu en l'economia, el medi ambient i el benestar social europeus.

RAWMINA, finançat sota l'acord de subvenció nº958252 pel programa Horitzó 2020, es beneficia d'un pressupost global d'uns 10,8 milions d'euros amb un finançament europeu assignat d'uns 9 milions d'euros que es gastarà en 42 mesos. La competitivitat europea està fortament secundada amb un 26,4% i un 30,3% del pressupost total per a les PIME innovadores i les grans indústries, respectivament. El consorci abasta 9 països (República Txeca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Espanya, Xile i el Regne Unit) i inclou 5 Centres de Recerca, 3 universitats, 4 grans empreses i 7 PIME. Coordinat per LEITAT, i amb la participació d'un important soci industrial de Xile, on es troben els majors jaciments de coure del món, el consorci també aprofitarà els coneixements i el suport dels membres del Consell Assessor, inclosa l'experiència del sector miner a Sud-àfrica, Portugal i Turquia.

El desafiament europeu: "garantir l'accés a un subministrament estable de matèries primeres"

Les matèries primeres crítiques (CRM o critical raw materials) són crucials per a l'economia europea. Són necessàries per a importants sectors econòmics i estratègics, com la fabricació de bateries, eines de construcció, sensors i dispositius electrònics, dispositius mèdics, metalls, automoció, defensa o energies renovables. No obstant això, la falta de fiabilitat del subministrament i la dificultat de substitució dels CRM és una preocupació creixent a la UE i a tot el món. En l'actualitat, la UE depèn de la resta del món per a molts CRM, com l'antimoni (Sb, 100% importat), el cobalt (Co, 32% importat), el germani (Ge, 64% importat) i el tungstè (W, 44% importat). Les reserves europees i els índexs de reciclatge actuals són baixos (2% per al Ge, per exemple), i els índexs de reciclatge són substancialment insuficients per satisfer la demanda.

RAWMINA té com a objectiu desenvolupar i demostrar el sistema pilot RAWMINA: un pilot innovador, flexible i escalable a nivell industrial, en funcionament continu per a la valorització de matèries primeres, aconseguint una taxa de recuperació del 95% i una selectivitat del 95% per als CRMs (Co, Sb, Ge, W), i una taxa de recuperació del 80-90% i una selectivitat del 95% per als productes d'alt valor basats en or (Au), plata (Ag) i ferro (Fe), mentre es reutilitza el 90% de l'aigua. El sistema pilot de RAWMINA tractarà fins a 100-150 kg de RM/dia en una demostració industrial (TRL7, 12 mesos de funcionament) i inclou un control del procés eficient, circular i robust mitjançant un Sistema de Gestió Intel·ligent d'extrem a extrem.

Per a aconseguir aquests objectius, les activitats de RAWMINA inclouen el condicionament i la caracterització dels RM, l'optimització i l'ampliació de tecnologies innovadores, com la biolixiviació contínua, l'eliminació de ferro amb separació magnètica i la recuperació de subproductes, la recuperació selectiva de Co, Sb, Ge i W mitjançant la combinació de materials composts nanofibrosos, el procés de termo-desorció, seguida de la recuperació d'altres metalls mitjançant electrocoagulació, la simulació del procés, la integració i el disseny pilot, l'enginyeria del sistema i la demostració. Es comprovarà la sostenibilitat i l'impacte social d'aquestes tecnologies i, finalment, s'analitzarà la possibilitat d'explotar el projecte amb un pla de negoci circular.

El projecte crearà una comunitat única, anomenada "CRM Recovery Helix" per a maximitzar l'agrupació i la difusió a totes les parts interessades (investigadors, indústries, inversors, municipis, responsables polítics, ONGs, societat). Un consorci interdisciplinari liderat per la indústria, format per 19 socis, amb reconeguts coneixements, experiència, habilitats, recursos, infraestructura i posició en els camps de la indústria minera, l'economia circular, les energies renovables, les ciències dels materials i el desenvolupament de negocis, s'encarregarà del desenvolupament i implementació del projecte. Finalment, RAWMINA contribuirà a reduir els costos de producció i els impactes ambientals, contribuint als objectius de l'Associació Europea d'Innovació sobre CRMs.

Manuel Valiente
manuel.valiente@uab.cat
Coordinador UAB per al projecte RAWMINA
Departament de Química
Universitat Autònoma de Barcelona

Gustavo Pérez
Gustavo.perez@uab.cat
Gestor i contacte per al projecte RAWMINA a la UAB
Departament de Química
Universitat Autònoma de Barcelona

Referències

UE funding

 
View low-bandwidth version