• Portada
12/04/2023

Quins factors condicionen que homes joves que tenen sexe amb homes subestimin el risc de contraure VIH?

dos homes joves abraçant-se

Un estudi en què participen investigadores del Departament d'Infermeria de la UAB ha investigat com els homes joves que tenen sexe amb altres homes perceben el risc de contreure el VIH i quins són els factors condicionants de la seva subestimació. Aquesta recerca posa de manifest que més de la meitat dels joves el subestimen i s'associa a no tenir homofòbia interioritzada i a certs estatus de parella i la seva duració.

istock/Renata Hamuda

Els homes joves que tenen sexe amb altres homes tenen relacions sexuals a edats més primerenques que generacions anteriors, per la qual cosa corren un major risc de contraure el VIH que els seus homòlegs heterosexuals o els homes que tenen sexe amb altres homes (HSH) de més edat. Els fan especialment vulnerables al VIH els comportaments impulsius, no planejats, que formen part intrínseca que la construcció identitària de qualsevol jove. Se sap que la percepció del risc de contraure el VIH és crucial per a tenir comportaments de menys risc. Tot i això, molts joves no són conscients dels riscos del VIH o tenen una percepció molt diferent del risc tal com es defineix en l'àmbit sanitari. Estudiem quins factors condicionen que els joves HSH d'Argentina subestimin el risc d'adquirir el VIH. La subestimació del risc es va definir com una autopercepció de risc inferior al risc real. L'autopercepció de risc es va mesurar amb Perceived HIV Risk Scale i es va comparar amb el risc real d'infecció per VIH mesurat amb HIV Incidence Risk Index.

La mitjana d'edat va ser de vint-i-un anys. Una mica més de la meitat (57%) subestimava el seu risc real de VIH. Alguns predictors psicosocials d'infravaloració de la infecció per risc real de VIH van incloure no haver experimentat homofòbia interioritzada, cert estatus de parella per un cert temps (per exemple, tenir des de fa més de tres mesos una parella estable o un amic amb dret a frec), consumir LSD, anar a locals específics (bars gais) o utilitzar aplicacions específiques per a conèixer parelles sexuals. Mentre que altres estatus de parella per un altre temps (per exemple, una relació oberta amb una parella estable durant més de dos anys o haver mantingut relacions sexuals per última vegada amb un amic amb dret a frec) i altres llocs de trobada van disminuir aquella infravaloració.

Tenir parelles sexuals simultànies és comú entre aquests joves, així com ho és tenir sexe anal sense protecció amb parelles ocasionals mentre es troba en una relació sexual estable. Hi ha la creença que les relacions esporàdiques són les causants de la transmissió del VIH, encara que no hi ha proves que ho secundin. Diverses investigacions suggereixen que la majoria de les noves infeccions pel VIH en joves HSH es produeixen en el context de relacions estables. L'ús del preservatiu dins de les relacions estables és variable atès que la percepció del risc de VIH és baixa quan s'està en parella. Un estudi longitudinal va descobrir que els joves HSH classificaven una relació com seriosa després de menys de sis mesos de contacte sexual, mentre que, en aquest estudi, van classificar una relació com a seriosa després de menys de tres mesos de contacte sexual.

Les nostres dades assenyalen que les persones sense homofòbia interioritzada presenten una major infravaloració del risc de VIH. Aquesta infravaloració s'hauria d'estudiar en profunditat i avaluar si la presència de trets d'homofòbia interioritzada intervé o no a la subestimació del risc de VIH, a l'autopercepció de risc i/o al risc real d'infecció pel VIH.

Altres aspectes psicosocials s'haurien d'incloure a les estratègies de reducció del risc de VIH. És important que futures investigacions caracteritzin la complexitat de les relacions entre els joves HSH, identificant els processos pels quals l'estat de la relació canvia amb el temps i s'estreny, així com la relació amb la subestimació del risc de VIH.

Maria Isabel Fernández Cano

Departament d'Infermeria, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Referències

Feijoo-Cid, M.; Fernández-Cano, M.I.; Zalazar, V.; Moriña-Soler, D.; García-Sierra, R.; Arreciado Marañón, A.; Sued, O. (2022). Assessing the Underestimation of HIV Risk Infection among Young Men Who Have Sex with Men in Argentina. Int. J. Environ. Res. Public Health 2022, 19, 15269. https://doi.org/10.3390/ijerph192215269

 
View low-bandwidth version