Primera trobada presencial del projecte internacional NATOUR a la UAB

Trobada del projecte NATOUR

La UAB va acollir la primera trobada presencial de docents i investigadors del projecte Erasmus+ "NATOUR," del 4 al 8 d'abril. 24 representants de les universitats participants d'Europa i d'Amèrica Llatina van treballar conjuntament en un workshop per seguir amb el procés de creació d'un programa internacional de formació en Ecoturisme i Guia de Natura.

29/04/2022

L'Ecoturisme s'està convertint en una aposta de futur, tant a Europa com a Amèrica Llatina, ja que és un tipus de turisme sostenible basat en la conservació dels recursos naturals, la distribució justa i equitativa dels beneficis del turisme a les poblacions locals, i promou l'educació i el coneixement dels recursos que la gent va a visitar.

El Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura, que s'imparteix a la UAB, és pioner a Europa com a formació universitària i professionalitzadora de qualitat en aquest àmbit, que ha contribuït a l'especialització de professionals en el guiatge en el medi natural i en la gestió d'empreses vinculades a l'aprofitament turístic sostenible dels recursos naturals i culturals.

Aquest model formatiu d'èxit es traslladarà, de forma semblant, a les universitats integrants del projecte Erasmus+ NATOUR, d'Amèrica Llatina i Europa. Aquesta internacionalització del programa és una gran oportunitat perquè permetrà replicar l'experiència del postgrau en altres centres, i per tant, "es podran fer intercanvis d'estudiants i professorat", com va assegurar Francesc Romagosa, Coordinador d'aquesta especialització a l'Autònoma, a la trobada que es va celebrar amb les institucions sòcies del projecte a la UAB.

 

Compartir experiències per oferir un postgrau internacional d'alta qualitat

Trobada dels partners a l'aulaPels representants de les universitats forànies, participar en aquest projecte era una bona ocasió "per reunir-se amb els experts més importants de l'àmbit de l'Ecoturisme de cada territori, i pensar com millorar, i aplicar el turisme sostenible en el nostre país" va comentar Leandro Martins, professor de la Universidade Federal Rural do Río de Janeiro (Brasil).

El postgrau internacional permetrà establir mòduls de formació comuns entre les universitats participants, i aplicar matèries específiques per les particularitats dels diferents territoris. "Estem acostumats a treballar en contextos complexos, i no tots tenim els mateixos problemes. Entendre com els afronten els companys i companyes dels altres països, ens ajuda a tenir una visió més àmplia, i poder incorporar elements que podem adaptar en el context dels nostres territoris", va explicar el docent Juan Ricardo Gómez, de la Pontificia Universidad Javeriana de Bogotà (Colòmbia).

Pel professor André de Almeida, de la Universidade de Brasilia (Brasil), era necessari "difondre els valors de l'Ecoturisme als visitants de les àrees protegides, per fer que sigui una experiència transformadora i educar-los cap a la conservació de la Natura, i contribuír a la construcció d'un món més sostenible". Aquesta formació de professionals en Ecoturisme pot ajudar a fer pedagogia d'aquestes idees entre els turistes, i evitar el col·lapse dels ecosistemes.

 

Primer workshop presencial del projecte

Degut a la pandèmia, els membres dels diversos partners van treballar a distància, durant les primeres fases del projecte. La primera trobada presencial es va celebrar a les instal·lacions de l'Escola FUABFormació, i a l'Hotel Exe Campus UAB, del 4 al 8 d'abril. 24 representants de les universitats europees i llatinoamericanes van treballar conjuntament, en un workshop formatiu, per seguir amb el procés de creació del programa internacional en Ecoturisme i Guia de Natura, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Docents de la Universidad del Rosario i Pontificia Universidad Javeriana (Colòmbia), de la Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro i de la Universidade de Brasília (Brasil), de l'INACAP i DUOC (Xile), de la Universidade dos Açores (Portugal), de la Universitat de Freiburg (Alemanya), i de la consultoria ECQ (Bulgària) van posar-se al dia de les activitats del projecte, i  van establir acords bàsics per tirar-lo endavant.

En el primer dia de workshop cada universitat va presentar la seva institució, els seus membres i la seva relació amb l’Ecoturisme i el guiatge de Natura, i amb el projecte. Es van establir els consensos necessaris sobre les metodologies i estructura a seguir en els propers mesos. 

A la segona jornada es van tractar aspectes de la gestió del projecte: es va celebrar la reunió del comitè executiu i d’avaluació, així com una sessió específica sobre els criteris de qualitat en el seguiment de la implementació del programa (sistemes de garantia de la qualitat) a les respectives universitats.

Sortida al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix TerEl workshop va seguir, el tercer dia, amb una sortida per veure, sobre el terreny, el treball dels guies de Natura en dues destinacions ecoturístiques de Catalunya. Al matí, al Parc Natural del Mongrí, Illes Medes i Baix Ter, de la mà de Josep Capellà, consultor en Ecoturisme i Turisme Sostenible, i de Boris Weitzmann, guia i formador de guies del parc natural, ambdós professors del Postgrau en Ecoturisme i Guia de Natura. El grup va ser rebut també per l’alcalde de Torroella de Montgrí-L’Estartit, que va presentar l’espai natural de la Pletera.

A la visita de la tarda al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un dels parcs amb més visitants de Catalunya, Mike Lockwood, també professor del Postgrau, va fer de guia amfitrió, en una visita a la cèlebre Fageda d’en Jordà.

El quart dia es va dedicar a aprofundir en mostrar el context del guiatge de Natura i l’ús de les tècniques d’interpretació del patrimoni natural. Primer, a través d’una sortida guiada en forma de taller participatiu, i posteriorment mitjançant diferents presentacions de diversos representants de les universitats sòcies del projecte. 

La darrera jornada va permetre establir acords pel que fa a les responsabilitats de cada universitat, així com la distribució de matèries a l’hora de preparar els materials d’aprenentatge que conformaran els mòduls comuns del programa, i que estaran disponibles a la pàgina web del projecte. Finalment, també es va concretar la propera trobada presencial, consistent en un “Ecotourism Training Camp” a les Illes Açores en els propers mesos.