• Portada
10/03/2021

Nova edició del workshop sobre “Mètodes Ràpids i Automatització en Microbiologia Alimentària” – memorial DYCFung

XIX Workshop mrama

El XIX workshop sobre Mètodes Ràpids i Automatització en Microbiologia Alimentària (MRAMA) – memorial DYCFung, va ser organitzat en línia des de la Facultat de Veterinària de la UAB el mes de novembre passat. Celebrat anualment, amb un contingut aplicat i de futur, el MRAMA amplia i difon els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per a detectar, comptar, aïllar i caracteritzar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l'aigua.

El workshop, dirigit per Marta Capellas Puig i Josep Yuste Puigvert, professors del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat i membres del Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments (CIRTTA) va ser, una edició més, una activitat reeixida, tant pels ponents i els temes tractats en les seves intervencions, com per l'assistència de públic i la participació de les empreses de microbiologia.

El MRAMA va comptar amb la participació de conferenciants de renom. Es va encarregar de la ponència inaugural José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic del Departament organitzador, que va oferir una visió general dels mètodes ràpids i miniaturats i l'automatització en microbiologia. Armand Sánchez Bonastre, director del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB i catedràtic també del mateix Departament, va transmetre als assistents els seus amplis coneixements sobre l'aplicació a la seguretat alimentària de la reacció en cadena de la polimerasa (PCR) i la seqüenciació genòmica massiva, mètodes genètics en constant evolució per a detectar i identificar microorganismes. Sara Bover Cid, de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), va informar sobre la minimització del risc associat a Listeria monocytogenes i l'eficàcia d'estratègies de gestió del risc. Johanna Björkroth, de la University of Helsinki, va explicar la seva experiència en les vies de contaminació i l'adaptació i el creixement de bacteris causants de deteriorament en derivats carnis.

En forma de taula rodona es va abordar un tema de gran importància, com és la garantia d'innocuïtat i la minimització del deteriorament, en sectors diversos: lacti (Carmen Madera González, Corporación Alimentaria Peñasanta -CAPSA-), liquats vegetals (Montse Nebra Soler, Liquats Vegetals), sucs i nèctars de fruites i begudes refrescants (Alba González Orellana, Cítricos y Refrescantes; i Raúl Jesús Mesa González, Coca-Cola European Partners), i aigües de beguda envasades (Jorge Ferri Díaz, Aguas de Cortes).

D'altra banda, Sara García-Gurtubay, de Compliance&Values va participar amb una interessant ponència sobre la responsabilitat legal en les indústries alimentàries. I David Tomás Fornés, membre del Grup de Treball per a la Normalització de mètodes microbiològics ISO/CEN, va presentar el procés de verificació segons ISO 16140-3 per a implementar correctament un mètode microbiològic en el laboratori.

La trobada reuní 203 persones, de diversos col·lectius nacionals i internacionals: (i) Laboratoris, assessories i consultories, i indústries dels àmbits agroalimentari (entre altres, els sectors carni i avícola, productes de la pesca, lacti, congelats, menjars preparats i restauració col·lectiva, conserver, hortofructícola, cacau i xocolata, panificació i brioixeria, begudes analcohòliques –aigües, sucs, liquats vegetals, begudes refrescants– i alcohòliques –cerveser, vitivinícola, cava–, alimentació animal, ingredients, additius i aromes, envasament, distribució), farmacèutic, neteja i desinfecció industrials, material per a laboratori, etc.; (ii) Professors, personal tècnic i estudiants de la UAB (graus en Ciència i Tecnologia dels aliments, Microbiologia; tercer cicle), altres universitats i centres docents; (iii) Altres centres de recerca; (iv) Administració.

Durant tres dies, es van organitzar quatre tallers: (i) Ús dels recursos per a microbiologia predictiva disponibles a internet, a càrrec de Montse Vila Brugalla (Agència de Salut Pública de Barcelona); (ii) Perills microbiològics en els sistemes APPCC? Per fi, identifica'ls correctament a la teva empresa!, a càrrec de Jon Basagoiti Azpitarte (Imagining Management Systems); (iii) Aprenentatge de lliçons en la indústria alimentària arran de la Covid-19, a càrrec d'SGS ICS Ibérica; (iv) Identificació dels perills en els esquemes GFSI des de la visió de la Food Safety Modernization Act (FSMA), a càrrec d'Intertek Ibérica Spain.

Amb diversos ponents i professionals d'empreses de microbiologia, la taula rodona del penúltim dia, sobre la instrumentació en microbiologia dels aliments, les tendències del mercat mundial i altres temes d'actualitat del sector, va constatar, juntament amb les ponències del workshop, els progressos en el desenvolupament de solucions que aporten rapidesa, precisió, sensibilitat i especificitat. En ella, es va plantejar a quins nivells està afectant la Covid-19 a les indústries i els laboratoris alimentaris, i es van valorar els avanços en la metodologia de quàntum dots, com a marcador de fluorescència juntament amb separació immunomagnètica per a detectar Escherichia coli O157:H7, i en els marcadors més prometedors per a analitzar la diversitat en comunitats bacterianes mitjançant seqüenciació d'amplicons.

En aquesta edició van participar importants empreses de microbiologia, que van explicar i van mostrar els seus productes i els seus serveis: funcionament, avantatges i limitacions i tècniques en què es basen. Aquestes empreses, que van patrocinar el XIX workshop MRAMA, van ser: 3M España, Alliance Bio Expertise, Bioser, BioSystems, Bluephage, Condalab, Cultek, dDBioLab, Illumina Productos España, ITRAM HIGIENE, IUL, Kersia Ibérica, LGC Standards, Merck Life Science, Neogen Europe, Quimivita, Raypa, Scharlab, Science & Solutions i Thermo Fisher Diagnostics.

També van col·laborar: Asesoría y Consultoría Sanitaria (ACONSA), ainia centro tecnológico, Eppendorf Ibérica, PanReac AppliChem, Premiumlab, Productos Florida, Estrategias Alimentarias – Revista eurocarne, Publica – Revista Técnicas de Laboratorio, Sweet Press – Revista Tecnifood, Rapid Test Methods – rapidmicrobiology.com, l'Associació Catalana de Ciències de l'Alimentació (ACCA), la Sociedad Española de Microbiología (SEM), la Asociación de Consultores y Formadores de España en Seguridad Alimentaria (ACOFESAL), la Sociedad Española de Seguridad Alimentaria (SESAL), l'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i la Sociedad Española de Químicos Cosméticos (SEQC).


El XIX.2 workshop MRAMA – memorial DYCFung se celebrarà del 23 al 26 de novembre de 2021.

Marta Capellas Puig
Josep Yuste Puigvert
Departament de Ciència Animal i dels Aliments
Marta.Capellas@uab.cat, Josep.Yuste@uab.cat

 
View low-bandwidth version