Nou centre de dades d’observació de la Terra amb aplicacions innovadores
El Grup de Recerca Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (GRUMETS) participa en el projecte europeu Next Generation GEOSS for Innovation Business (NextGEOSS, Grant Agreement No 730329). Es tracta d'un projecte de recerca H2020 que es va presentar a la convocatòria "SC5-20-2016: European data hub of the GEOSS information system".
Aquest projecte posarà en marxa un centre de dades federades per a l'accés i l'explotació de les dades d'observació de la Terra. Aquest centre comptarà amb un fort compromís amb la participació de la comunitat d'observació de la Terra i comunitats afins, per tal de donar suport a la creació d'aplicacions innovadores i orientades als negocis. Els principals objectius generals de NextGEOSS són lliurar la següent generació de centre de dades i l'explotació de dades d’observació de la Terra per a la innovació i l'empresa; també involucrar les comunitats amb la promoció d'aplicacions innovadores GEOSS impulsades des d'Europa; i, per últim, promoure GEOSS com a un enfocament europeu sostenible per a la distribució de dades d'observació de la Terra. El projecte és liderat per al companyia Deimos Portugal i està format per 27 socis d'11 països diferents.
La tasca de GRUMETS està principalment relacionada amb el desenvolupament d'un servei d'interacció amb l'usuari (user-feedback, seguint l'estàndard OGC GUF) que s'integrarà a l’European Data Hub i que permetrà als usuaris generar informació recollint la seva experiència amb l'ús d'un cert recurs geo-espacial (com poden ser una cartografia concreta, un servidor de mapes, per exemple). Aquesta informació provinent de l'usuari és valuosa i complementa les metadades generades pel responsable de la cartografia o del servidor. GRUMETS també col·laborarà en l'elaboració de casos d'us en què s'aplicaran les imatges de teledetecció en diversos contexts (agricultura i variables essencials per a la biodiversitat), així com en tasques per a involucrar les comunitats d'usuaris. Això consolida la línia de recerca en metadades i estàndards que des de fa anys desenvolupem des de Grumets, en línia amb altres projectes.
El projecte té una durada de 3,5 anys (des del mes de desembre de 2016 fins a l’abril de 2020) i un pressupost de 10.000.000€. La seva reunió inicial va tenir lloc els dies 16 al 18 de gener de 2017 a Lisboa.
Departament de Geografia
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Next Generation GEOSS for Innovation Business (NextGEOSS, Grant Agreement No 730329)