Llibres i música en temps de desassossec. The plague de Gerhard-Camus.

foto de German gan
L’aportació de la Facultat de Filosofia i Lletres en els moments estranys que vivim serà en forma de reflexions i consells literaris, filosòfics i musicals a l’entorn de la persona i de les pestes que ens afligeixen, col·lectives, però també individuals.

21/03/2020

Tot i que pugui semblar una proposta pessimista, crec que l’audició de la cantata The Plague (1965), composta per Robert Gerhard (1896-1970) amb un llibret en anglès sobre la novel·la La peste (1947) d’Albert Camus, pot contribuir a la reflexió, des de la creació artística, sobre les reaccions (adients i contraproduents) de l’ésser humà enfrontat a circumstàncies que ultrapassen el seu control i que sacsegen la comoditat quotidiana d’aquesta “societat del risc” en la qual vivim; sense oblidar, com deia el mateix Camus, que sempre “Il’y a dans les hommes plus des choses à admirer que des choses à mépriser”. A més, és una magnífica oportunitat d’apropar-se a un dels grans compositors catalans del segle XX, el cinquantenari de la mort del qual es commemora aquest 2020.

 

Les parts de la cantata amb títols en francès són: 1. Oran, 2. Déclaration de l’épidémie, 3. Choc sur la population, 4. Le comité de santé, 5. La fermeture des portes de là ville, 6. La mort de la jeune fille, 7. Les enterrements, 8. L’agonie de l’enfant, 9. La fin soudaine de l’épidémie.

A l’enllaç https://www.youtube.com/watch?v=_n3JUoL8COg en teniu una versió completa interpretada per la JONDE, el cor de l’Orquestra Simfònica de la BBC i M. Lonsdale de narrador, dirigits per Edmon Colomer. N’existeix també una versió en DVD del Cor i l’Orquestra del GTL, dirigits per A. Ros-Marbà amb Josep Maria Pou de narrador i llibret traduït al català per N. Comadira. Vegeu-ne un extracte a https://www.youtube.com/watch?v=jQOtU_niTZA

 

German Gan Quesada (Dpt. d’Art i Musicologia)