Les màquines del futur pensaran i sentiran
Alan Turing fou el creador de la intel·ligència artificial i de les computadores i l'expert que va fer possible desxifrar els codis de la màquina Enigma. És a dir, va contribuir a la caiguda del règim nazi, va permetre dissenyar les primeres màquines de computació programables i va donar pas a una nova i revolucionaria disciplina. Brillant matemàtic, patí el secretisme que envoltà la recerca militar de la Segona Guerra mundial (fet que no permeté publicar o compartir les seves importants contribucions a la computació) alhora que fou represaliat en vida per la seva homosexualitat, fet que el va empènyer al suïcidi. També va proposar un mètode per a discernir si una màquina era o no intel·ligent, l'anomenat Test de Turing. Aquest test va ser superat fa pocs mesos, i no sense polèmica, per un conversador artificial, Eugene Goostman, dissenyat per V. Veselov.
Per tots aquests motius acaba d'estrenar-se la pel·lícula The Imitation Game, sobre la vida de Turing, i protagonitzada pel famós Benedict Cumberbatch. Com a organitzador del test de Turing celebrat a la Royal Society de Londres, Kevin Warwick és una referència sobre l’obra i el pensament de Turing, al mateix temps que ha revolucionat la societat contemporània essent el primer humà en implantar-se un xip i sensors per controlar un braç extern artificial.
Per tal d'honorar la figura de Turing, el professor Jordi Vallverdú, Editor-in-chief de la revista International Journal of Synthetic Emotions va convidar el Prof. Warwick i la investigadora Huma Shah a ser editors convidats de dos números especials dedicats a la reflexió sobre emocions, cognició i computació. En aquests dos números es troben contribucions de teòrics de la computació, de programadors de conversadors artificials o d'enginyers que treballen per dissenyar màquines més eficients que segueixen estructures cognitives bioinspirades. Aquest treball conjunt ha permès posteriorment al propi Prof. Vallverdú ser Professor Visitant de la University of Reading amb el Prof. Warwick, i iniciar una recerca conjunta sobre cognició artificial i neuromodulació amb investigadors de les universitats de Kazan i Innopolis (Rússia).
Recomanem encaridament a qualsevol investigador o estudiant interessant en les màquines i el pensament que consulti els números 5(1) i 5(2) apareguts aquest any 2014. Aquesta revista, líder internacional en l'estudi de les emocions artificials, no només mira el present sinó també el futur de les màquines, les quals no només pensaran sinó també sentiran.
Imatge superior esquerra: El professor Kevin Warwick amb el braç extern artificial.